Τι αποφασίστηκε στο 7ο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας (16/4/13)

Το δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε με θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης αφού η επικαιρότητα τρέχει με γοργούς ρυθμούς κυρίως με αρνητικές ειδήσεις για το νησί μας.

Καταρχήν είχαμε τις ερωτήσεις από την Λα.Σ. (εδώ) για το περιεχόμενο της πρότασης που κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Ολομέλεια της Ένωσης για την Μεσόγειο για το Σχέδιο δράσης "Τυπικοί Οικολογικοί Οικισμοί στη Μεσογειακή Θάλασσα": Πότε θα ενημερωθεί το Δ.Σ., και πότε θα τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση; Επίσης και τοποθέτηση από την Α.Σ.Π.Ι. (εδώ). Η απάντηση του δημάρχου κ. Σταυρινάδη (βλέπε εδώ).

Στην συνέχεια είχαμε το θέμα του Κέντρου Πρόληψης «Ο Φάρος» με την συλλογή υπογραφών όλων των δημοτικών συμβούλων στο κείμενο του Κέντρου αλλά και ομόφωνη απόφαση για την στήριξη του (το θέμα της αντιναρκωτικής πολιτικής θα έρθει σε επόμενο Δ.Σ. Η κατάθεση πρότασης από την ΛΑ.Σ. εδώ) [Επιστολή Δημάρχου Ικαρίας στον Πρωθυπουργό για το Κέντρο Πρόληψης "ΦΑΡΟΣ". Το απόσπασμα των πρακτικών εδώ.]

Ακολούθησε η συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας όπου πάρθηκε απόφαση (κατά πλειοψηφία) που έκανε αποδεκτή την πρόταση της Λα.Σ (Κατάθεση πρότασης εδώ. Η τοποθέτηση εδώ) για ανάκληση του Ν/Σ  στο σύνολο του. Το απόσπασμα εδώ.

Τα ερωτήματα της ΑΣΠΙ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, τον απολογισμό λειτουργίας της ανακύκλωσης, για την ολιγωρία στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα συζητηθούν μετά την Παρασκευή 19/4 όπου ο δήμαρχος θα συμμετάσχει στο  Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει στην Χίο στο πλαίσιο του σχεδιασμού της περιφερειακής αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Νέα Περίοδο Προγραμματισμού 2014-2020.

1ο θέμα: Οι υπουργικές αποφάσεις σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου συζητήθηκε το θέμα για τις συμπτύξεις – συγχωνεύσεις σχολείων-τμημάτων και την μείωση οργανικών θέσεων (αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις θα έχουμε 6θέσια σχολεία να γίνονται 4θέσια και 11 θέσεις δασκάλων λιγότερες). Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτά δεν έχουμε εγγράφως την αντίθεση του Δ.Σ.  Η Λα.Σ. (τοποθέτηση εδώ) αποχώρησε από την διαδικασία  της ψηφοφορίας αφού έγινε καθαρό από τις υπόλοιπες παρατάξεις ότι δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει στην απόφαση  σαφή  πολιτική  καταγγελία  των εμπνευστών  και των υπευθύνων της αποδιάρθρωσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, όπως τόνισαν. Το απόσπασμα των πρακτικών εδώ.

2ο θέμα: Εγκρίθηκε με 14 υπέρ 4 λευκά της Λα.Σ. η απευθείας εκμίσθωση χώρων στον ΟΤΕ. Α.Ε. στα χωριά Πλωμάρι και Πλαγιά.

3ο θέμα: Η πρόταση για την συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής με θέμα τους βοσκοτόπους εγκρίθηκε με 11 υπέρ και 7 κατά. Έγιναν πολύ και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις με συμπέρασμα την άρνηση της αντιπολίτευσης στην συμμετοχή της στην επιτροπή αφού όπως τόνισαν δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά στην λύση του θέματος. Συμφώνησαν όμως όλοι ότι το θέμα της κτηνοτροφίας θα συζητηθεί αποκλειστικά μόνο του σε επόμενη συνεδρίαση (μετά τις 13 Μαΐου) με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Στην συνέχεια της παραπάνω απόφασης, η επιτροπή θα έχει το πόρισμά της έτοιμο μέχρι τις 13 Μαΐου ενώ εκτός από τους κ. Καλαμάρα (αντιδήμαρχος Ραχών), τους δημοτικούς συμβούλους κ. κ. Λ. Κόχειλα και Κ. Ρουστά, στην επιτροπή θα συμμετέχουν ο Γεωπόνος του  δήμου, εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής υπηρεσίας, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Ικαρίας, εκπρόσωπος των Κτηνοτρόφων και ένας εκπρόσωπος των Ικαριακών συλλόγων της Ικαρίας-Αθήνας που έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο χρόνο (δες εδώ).     

4ο θέμα ήταν η αποδοχή των 18.914 ευρώ (2η δόση του 2013) για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων με μοίρασμα του ποσού σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όσον αφορά την αποδοχή πιστώσεων της ΣΑΤΑ 2013, έχουμε τα εξής: α)  65.000 ευρώ για έργα, β) 5.500 για την τοπογραφική μελέτη ανάσχεσης χειμάρρων, γ) 68.280 για έργα και επενδυτικές δραστηριότητες, δ) 6.799 ευρώ μελέτες ανάσχεσης χειμάρρων (γεωλογική μελέτη και έρευνα), ε) οδικό δίκτυο Καρκιναγρίου, ασφαλτόστρωση εσωτερικού δικτύου Καλάμου κι διαδτρομής Σελάδι – Πρινέ, στ) 65.790 ευρώ για έργα του δήμου. Σημ: μόλις έχουμε τον αναλυτικό πίνακα τα έργα α), γ) και στ) θα τον δημοσιέυσουμε.

5ο θέμα: Ομόφωνα δεκτή η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για τα έργα του ΟΣΑΠΥ (Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) δήμου Ικαρίας με προτεινόμενες δράσεις:
• Εγκατάστασή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Φάρου 415.713 ευρώ
• Δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων Φάρου 506.179   »
• Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δ.Δ. Καραβοστάμου 1.141.806 »
• Αντλιοστάσιο και καταθλιπτικός αγωγός στον βιολογικό καθαρισμό Καραβοστάμου  812.820 ευρώ
• Ανάδειξη μονοπατιού Πλατανωπής 124.100   »
• Ίδρυση δημοτικής βιβλιοθήκης (στον Αρμενιστή παλιό Τελωνείο) 52.000 »

6ο θέμα: Ομόφωνα ναι στην παραλαβή της στατική μελέτης δεξαμενών και κτιριακών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού Αγ. Κηρύκου και στην μελέτη «σύνταξη κτηματολογικού πίνακα για την κατασκευή του έργου ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Ικαρίας», η οποία από την Τετάρτη 17/4 θα είναι αναρτημένη στο κτίριο του δημαρχείου Ικαρίας για ένα μήνα και σε αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνονται δεκτές οι ενστάσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών κτημάτων που πάνε για απαλλοτρίωση.

7ο θέμα: Εγκρίθηκαν οι μελέτες α) για την επισκευή του δρόμου στο Λιβάδι περιοχή Χρυσοστόμου (26.ο63 ευρώ), β) επισκευή αντλιών ύδρευσης στις Ράχες (15.000 ευρώ), γ) επισκευή αντλιών και μηχανημάτων αντλιοστασίων ύδρευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγ. Κηρύκου (30.000 ευρώ) δ) εργασίες προστασίας της Πηγής Απόλλωνα (7.994 ευρώ). ε) επισκευή – συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων λουτροκαταστημάτων (25.000 ευρώ), στ) εργασίες συντήρησης και επισκευές λουτροκαταστημάτων (46.840 ευρώ)

8ο θέμα: Εγκρίθηκε η μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δημοτικής οδοποιίας τμήμα «κόμβος Γεμέλια προς Βρακάδες – Προεσπέρα – Κάτω Προεσπέρα – κόμβος με επαρχιακή οδό Κάλαμος – Νας».

9ο θέμα: Εγκρίθηκαν οι διενέργειες των δημοτικών προμηθειών για το 2013 με το συνολικό ποσό των 151.000 ευρώ περίπου (αφορά από γραφική ύλη μέχρι την αγορά αυτοκινήτου 4Χ4 αγροτικού τύπου για την δημοτική ενότητα Ευδήλου).

10o θέμα:  Αφορά τα έξοδα μετακίνησης του δημάρχου (που δικαιούται να καλύπτονται εφόσον εγκρίνονται από τον οικονομικό επίτροπο) όπως το τελευταίο ταξίδι στις Βρυξέλες. Εδώ οφείλουμε μια διόρθωση διότι σε σχετικό άρθρο γράψαμε ότι τα έξοδα θα καλυφθούν από όσους μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει για τον νομικό σύμβουλό του δήμου, κ.Ζαχαρία Κεσσέ. Ο δήμαρχος είχε δηλώσει ότι θα καλύψει ο ίδιος τη μετακίνηση του στην περίπτωση που δεν καλύπτονταν από τον δήμο.

11o θέμα: Δεκτή η παραχώρηση και οι όροι της για την μεταφορά 2.500 χιλιάδων βιβλίων από την Μαρίας Κόχειλα συν την δωρεά του κ. Μαραγκόπουλου για άλλα 1.500 βιβλία στην δημοτική βιβλιοθήκη που θα έχει την βάση της το παλιό κοινοτικό κατάστημα του Χριστού Ραχών και με την προσθήκη του ονόματος του γιατρού Ξένου Κόχειλα (το γραφείο του «Βοήθεια στο Σπίτι θα μεταφερθεί στο δημοτικό κατάστημα Ραχών). β) η σήμανση χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες θα εξεταστεί από τους αντιδημάρχους που θα προτείνουν τον αριθμό και το πού θα γίνουν αυτές.

12ο θέμα: Στην πρόταση της ΑΣΠΙ (εδώ) για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ακουστική όχληση που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αγ. Κήρυκο θα υπάρξει σχετικό αίτημα από τον δήμο για τη λήψη μέτρων. Στην πρόταση (είχε σταλθεί και αίτημα του δήμου παλαιότερα) για την δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης των Ικαριωτών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι περιμένουν από το υπουργείο οικονομικών την έγκριση μετακίνησης υπαλλήλου από την Σάμο 1 φορά τον μήνα που θα καλύπτει τις ανάγκες σε Αγ. Κήρυκο και Εύδηλο.

ikariamag.gr