Για έναν απέραντο βοσκοτοπο κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Τραπάλου για τη νέα θέση του φραγμού

Προς: Δήμο Ικαρίας
Υπόψη προέδρου ΔΣ και Μελών ΔΣ
Κοινοποίηση προς: Σωτήρη Κόχυλα (αντιδήμαρχο)
Δασονομία Α. Κηρύκου
Έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα Ικαρίας  

Θέμα: Θέση φραγμού στο Τραπάλου

Ύστερα από εκπεφρασμένες διαφωνίες σχετικά με τη θέση αποκατάστασης του φραγμού εμείς οι Τραπαλιώτες θέλουμε να δηλώσουμε την άποψη μας σχετικά με αυτό το θέμα.

Η επιλογή της θέσης του φραγμού όταν αυτός κατασκευάστηκε (όπως και όλων των άλλων) λάμβανε υπόψη τα κτήματα, την καλλιεργήσιμη γη, τις δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις, ώστε να ασκούνται όλες οι δραστηριότητες με αλληλοσεβασμό σε αυτό τον τόπο.

Διαφωνούμε, λοιπόν, με την άποψη πως ο φραγμός πρέπει να κατεβεί στο ύψος του δρόμου και να συνεχιστεί κατά μήκος του προς το Καρκινάγρι, με αιτιολογικό τη διευκόλυνση της συντήρησής του. Κι αυτό, επειδή σε μια τέτοια περίπτωση, οι ιδιοκτησίες και οι θαμνώδεις εκτάσεις θα καταστούν βοσκότοποι, αλλά και επειδή τις τελευταίες δεκαετίες στην Ικαρία η έννοια του βοσκότοπου έχει γίνει συνώνυμη της ερημοποίησης.

Στις απότομες πλαγιές του βουνού πάνω από τα χωριά μας, φυτρώνουν δέντρα και θάμνοι που συγκρατούν το έδαφος. Αν οι εκτάσεις αυτές παραδοθούν προς βόσκηση οι συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για μας θα είναι ανυπολόγιστες, μιας και τίποτα δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τους ογκόλιθους που κρέμονται σε όλο το μήκος της πλαγιάς και πάνω από το χωριό μας.

Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατο για να το αγνοούμε, το γεγονός ότι το 2010 με μια απότομη βροχόπτωση καταστράφηκε το περιβάλλον, εξαφανίζοντας περιουσίες, ακόμα και μια ανθρώπινη ζωή στα χωριά μας. Τότε καταστράφηκε και ο παλιός οικισμός «Πάνω Σπίτια» στο Τραπάλου. Κι αυτό, λόγω της ερημοποίησης του τόπου από την υπερβόσκηση σε συνδυασμό με την απότομη κλίση του εδάφους.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των θάμνων αποτελούν μελισσοκομικά φυτά (άναμμα), και η καταστροφή τους θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη μελισσοκομία που παραδοσιακά ασκείται στον τόπο μας και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής οικονομίας.

Για αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι ο φραγμός πρέπει να αποκατασταθεί στην παλιά του θέση, σε κάποια σημεία, μάλιστα, ακόμα πιο ψηλά, (δεδομένου ότι κάποιες περιουσίες δεν είχαν συμπεριληφθεί σε αυτόν), αλλά σε καμία περίπτωση χαμηλότερα.

Κατανοούμαι, βέβαια, ότι η συντήρηση του δεν θα είναι το ίδιο εύκολη, όσο αν αυτός ακολουθούσε το δρόμο. Δεν ξεχνάμε όμως ότι αυτός ο φραγμός μπορούσε και ήταν άριστα συντηρημένος μόλις πρίν λίγες δεκαετίες όπου οι κτηνοτρόφοι και χωρίς καμία τεχνική βοήθεια, ασκούσαν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους και οι κοινότητες το ρόλο τους.

Με εκτίμηση
Οι υπογράφοντες Κάτοικοι Τραπάλου
(οι 61 υπογραφές βρίσκονται στη διάθεση του ikariamag.gr)

ikariastore banner