Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για ΧΥΤΥ - Απορρίμματα - Υπερβόσκηση - Νερό

ΘΕΜΑΤΑ Δ.Ε. ΡΑΧΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ  ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ(27.09.16)

1. Ζητάμε φ/ο της αίτησης του δικηγόρου του ΔΗΜΟΥ προς το Σ.τ.Ε για αλλαγή εισηγητή (λόγω κωλύματος του προηγούμενου), σχετικά με την επίσπευση της εκδίκασης  της προσφυγής συλλόγων της περιοχής για τον ΧΥΤΥ Ικαρίας. Επίσης ζητάμε ενημέρωση που βρίσκεται το θέμα της εκδίκασης από το εφετείο της τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης των αγροτεμαχίων στο χώρο εγκατάστασης  του ΧΥΤΥ.

2. Σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή (από τους δημότες), εκτός από την έντυπη ενημέρωση των δημοτών που πρέπει να συνεχισθεί ποιο μεθοδικά, χρειάζονται και περισσότεροι κάδοι διαλογής (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο + μέταλλα), καθώς  και χώροι συγκέντρωσης αυτών. Υπάρχουν παράπονα από δημότες ότι δεν περνά όχημα του Δήμου να παραλάβει  τα προς ανακύκλωση υλικά, αλλά τα παραλαμβάνουν τα απορριμματοφόρα  και τα  αδειάζουν στους ΧΑΔΑ! Τα  αυτοκίνητα  που διαθέτει ο Δήμος για ανακύκλωση είναι εν λειτουργία ή χαλασμένα;  Ύστερα από αυτοψία στην παραλία της Μεσαχτής τους θερινούς μήνες όπου λειτουργούν 4 καντίνες εξυπηρέτησης των λουομένων διαπιστώθηκε ότι συγκεντρώνονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες από ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία πετάγονται σε σακούλες στους κάδους απορριμμάτων ! Χρειάζεται η τοποθέτηση 3 κάδων ανακύκλωσης από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο για κάλυψη αυτής της ανακύκλωσης. Μετά οι κάδοι θα αποσυρθούν από τον Δήμο και θα επανατοποθετηθούν την επόμενη περίοδο.

3. Σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της αποίμενης βόσκησης των κατσικών στην Δ.Ε. Ραχών, αλλά και σε όλη την Ικαρία και τις ζημιές που προκαλούν σε κτήματα των δημοτών (αμπέλια, κήποι, καρποφόρα δένδρα) πρέπει ο Δήμος να λάβει άμεσα κ΄ αποτελεσματικά μέτρα, ώστε το πρόβλημα να μειωθεί σταδιακά μέχρι  να εξαληφθεί. Ζητάμε να εφαρμοσθεί άμεσα ο Κανονισμός  βόσκησης που έχει ψηφισθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με όποιες βελτιώσεις χρειάζεται. Ειδικά πρέπει να εφαρμοσθεί από τους κτηνοτρόφους το μαρκάρισμα των ζώων τους (ενώτια), ώστε όταν συλλαμβάνονται αδέσποτα ζώα μέσα σε καλλιέργειες να ταυτοποιείται ο ιδιοκτήτης τους. Υπάρχουν πρόσφατες καταγγελίες από δημότες της Δ.Ε. Ραχών (Τσαντίρης Νίκος του Χρυσόστομου, Βρούλος Αλέξανδρος του Ελευθερίου, Πλάκας Ιωάννης του Νικολάου, Καρούτσος Σαράντος του Νικολάου) φ/α των οποίων καταθέτουμε στον Δήμο για ενημέρωση. Επίσης έχει υποβληθεί μήνυση του δημότη Τσαντίρη Νίκου εναντίον κτηνοτρόφων της περιοχής Ραχών, μετά την σοβαρή ζημιά ύψους 5.000€ που του προκάλεσαν αδέσποτα ζώα σε γεωργικές του καλλιέργειες, (έγινε εκτίμηση από το Δασονομείο Ικαρίας) . Τον περασμένο Αύγουστο έγινε τμηματικά σύλληψη περίπου 30 κατσικών που έβοσκαν σε καλλιεργημένες ιδιοκτησίες με την συνδρομή των παραπάνω δημοτών και δύο Δασοφυλάκων. Τα ζώα μεταφέρθηκαν σε χώρο του Δήμου, αλλά κανένας κτηνοτρόφος δεν εμφανίσθηκε να αναζητήσει τα ζώα του, για ευνόητους λόγους ευθύνης!  Επισημαίνεται ότι κανένα ζώο δεν έφερε ''ενώτια''! Μετά από αυτά τα ζώα βγήκαν σε Δημόσια πλειοδοσία, πουλήθηκαν σε ιδιώτες και τα έσοδα πήγαν υπέρ του Δήμου. Με αφορμή το παραπάνω συμβάν, το οποίο πιθανόν θα ξανασυμβεί, οι δημότες που θα συλλαμβάνουν αδέσποτα ζώα στις καλλιέργειες τους, θέτουν το εύλογο ερώτημα προς το Δήμο : Τι θα κάνουν τα ζώα;  Θα τα παραδίδουν στον Δήμο για δημόσια πλειοδοσία ή έχουν δικαίωμα να τα σφάζουν;  Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι ο Δήμος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα αυτό μέχρι να εξαληφθεί , τόσο για την προστασία της χλωρίδας και των δασικών εκτάσεων της Ικαρίας, αλλά και της αρμονικής συνύπαρξης αγροτών κ' κτηνοτρόφων του Νησιού, πριν ή αντιπαράθεση μεταξύ τους πάρει σοβαρές ή ανεξέλεγκτες διαστάσεις!  

4. Πρόβλημα ποιότητας πόσιμου νερού στην Δ.Ε. Ραχών.
Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων των χωριών Χριστός, Άγιος Δημήτριος, Αρμενιστής, Καστανιές, Άγιος Πολύκαρπος κ.λπ. για την ποιότητα του πόσιμου νερού που παρέχεται από το δίκτυο ύδρευσης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι, αλλά και τα τουριστικά εστιατόρια και καταστήματα να προμηθεύονται εμφιαλωμένο νερό για τους πελάτες τους, με συνέπεια την αύξηση του τιμήματος των προσφερόμενων εδεσμάτων. Αν το δίκτυο διανομής του πόσιμου νερού σε ορισμένες περιοχές, λόγω παλαιότητας, δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στην ποιότητα του νερού, τότε πρέπει να εντοπισθούν τα προβληματικά τμήματα του δικτύου και να αντικατασταθούν. Πρόσφατα, μετά την τοποθέτηση υποβρύχιας ηλεκτρικής αντλίας για την άντληση του νερού του φράγματος (Πέζι) λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια αυτού, το πρόβλημα βελτιώθηκε, αλλά δεν έδωσε αποδεκτή ποιότητα νερού για ύδρευση των κατοίκων. Στα πλαίσια της προσπάθειας για βελτίωση της ποιότητας του νερού, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να έρθουμε σύντομα σε επαφή με την κατασκευάστρια εταιρεία του διυλιστηρίου ''Culligan Hellas'' Αθήνα, καθώς και την ΕΥΔΑΠ, προκείμενου να ενημερωθούμε για τις μεθόδους ελέγχου της ποιότητας του νερού και ποιες από αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν (τεχνικά κ'οικονομικά) στο διυλιστήριο του Δήμου, προκειμένου να εξαληφθούν οι αιτίες που επιβαρύνουν την ποιότητα του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι δημότες μας. Υπήρχαν στον προϋπολογισμό του 2014 του Δήμου Ικαρίας 35.000 ευρώ για την βελτίωση του δικτύου ύδρευσης της περιοχής των Ραχών και 15.000 για την εξυγίανση της γεώτρησης Καρκιναγρίου που δεν χρησιμοποιήθηκαν και απαιτούμε να ξαναμπούν στον καινούργιο προϋπολογισμό του 2017.

27/09/2016
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πανικαριακής Ενότητας  Αλλαγής

ikariastore banner