Η ΑΣΠΙ για τη ρύπανση από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αγ.Κήρυκο

Ρεπορτάζ από το δημοτικό συμβούλιο, εδώ.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ  ΣΤΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΤΟΥ  7ΟΥ  Δ.Σ.  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΙΚΑΡΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΔΕΗ Α. Ε.  | ΔΙΑΒΗΜΑ - ΑΙΤΗΜΑ

Το παρόν διάβημα έχει σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον  Αγ. Κήρυκο Ικαρίας, και τις επιπτώσεις της στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Κηρύκου.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, όταν χωροθετήθηκε και εγκαταστάθηκε, ήταν σχετικά απομακρυσμένο από τα τελευταία σπίτια των γύρω οικισμών. Στην πορεία όμως αφενός η οικιστική επέκταση του Αγ. Κηρύκου, του Χριστού, των Γλαρέδων και του Αγ. Παντελεήμονα, αφετέρου η σταδιακή επέκταση του εργοστασίου, με την τοποθέτηση μάλιστα μηχανών ακόμη και στο ύπαιθρο, μείωσαν τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κατοικίες πολύ κοντά στο εργοστάσιο. Άλλωστε σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα Νηπιαγωγεία και το Γυμνάσιο - Λύκειο Αγ. Κηρύκου , το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο και το υπό κατασκευή Δημοτικό Σχολείο.

Έτσι εδώ και 15 περίπου χρόνια, που έχει συμβεί αυτή η πολεοδομική αλλαγή, οι κάτοικοι της περιοχής υποφέρουν και υπομένουν το θόρυβο από τη λειτουργία των μηχανών του εργοστασίου, που γίνεται ανυπόφορος, όταν πνέουν νότιοι και δυτικοί άνεμοι, αλλά και το καυσαέριο που εκλύεται. Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε δραματικά εδώ και αρκετούς μήνες, και γιατί άλλαξε η καύσιμη ύλη των μηχανών του εργοστασίου (μαζούτ). Η οσμή του καυσαερίου είναι αποπνικτική και η ακουστική όχληση αφόρητη.  Κλείνουν   παράθυρα και πόρτες ακόμη και το καλοκαίρι, για να μετριάσουν κάπως, όχι να εμποδίσουν, την «εισβολή» τους μέσα στα σπίτια τους, που θυμίζουν μηχανοστάσιο. Σωματίδια από την καύση αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, μαζεύονται πάνω στα απλωμένα ρούχα και στις αυλές, ενώ συχνά μαύρος καπνός ή γκρίζα «νεφελώματα» πλανιούνται  και κατακάθονται σε όλη την περιοχή. Οι συνθήκες αυτές μολύνουν την ατμόσφαιρα, ρυπαίνουν το περιβάλλον της γύρω αγροτικής περιοχής, και δημιουργούν προβλήματα στη διαβίωση, μα κυρίως στην υγεία των κατοίκων της.

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο και επείγον να ληφθούν από τη ΔΕΗ μέτρα προστασίας των πολιτών, με την τοποθέτηση και λειτουργία ειδικών φίλτρων καθαρισμού των καυσαερίων, με την αντικατάσταση και τη στέγαση των ηλεκτρομηχανών, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτιμάει ως προσφορότερο η Επιχείρησή σας για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής και ακουστικής ρύπανσης.

Γνωρίζουμε ότι στην Πάτμο, όπου υπήρχαν ανάλογα προβλήματα, δόθηκε λύση.

Θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα και δίκιο να σας υποβάλλουμε αυτό το αίτημα, αφενός γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας, αφετέρου γιατί είμαστε μέρος της πελατείας σας, στηρίζουμε δηλαδή οικονομικά τη δημιουργία και τη λειτουργία της ΔΕΗ από καταβολής της. Άλλωστε ως νησί ήδη βιώνουμε την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τη μορφολογική αλλοίωση μιας μεγάλης περιοχής στη δυτική Ικαρία, προκειμένου να κατασκευαστεί το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

Με τη βεβαιότητα ότι θα εισακουστεί το αίτημά μας αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες. 

Ικαρία,  12/4/2013

ikariastore banner