Η Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση για το 13ο Δημοτικό Συμβούλιος Ικαρίας 2016

Στην δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε την 27/10/2016 , ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ μεταξύ άλλων ανέφερε:

I. Για την διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και των Η.Π.Α. (γνωστή ως ΤΤΙΡ) είπε:
Η συμφωνία αυτή (ΤΤΙΡ) βρίσκεται σε στάδιο τελικών αδιαφανών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α.
Η συγκεκριμένη συμφωνία μεταβάλλει την θεσμική αρχιτεκτονική της Ε.Ε. υπέρ των πολυεθνικών και κεφαλαίων.
Η προτεινόμενη αυτή συμφωνία υποθετικά στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη «περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων».
Ποια όμως είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια;
Είναι τα πολύτιμα κεκτημένα μας: Τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες ασφαλείας για τα τρόφιμα, οι κανονισμοί για την χρήση τοξικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και άλλα.
Η συμφωνία αυτή αν εφαρμοστεί θα επηρεάσει το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.
Η συμφωνία ΤΤΙΡ  εμπεριέχει  δημιουργία μηχανισμού επίλυσης διαφορών ΕΠΕΝΔΥΤΗ και ΚΡΑΤΟΥΣ, που δίνει το δικαίωμα στις ιδιωτικές εταιρείες να ζητούν αποζημιώσεις σε περίπτωση που ένα κυρίαρχο κράτος αποφασίσει να αλλάξει τη νομοθεσία που αφορά τις επενδύσεις τους.
Ταυτόχρονα, η απόφαση για το αν οι αιτιάσεις των ιδιωτικών εταιριών είναι δίκαιες ή όχι θα λαμβάνεται όχι στα δικαστήρια του κάθε κράτους, αλλά σε διεθνείς μηχανισμούς διαιτησίας, ο δημοκρατικός έλεγχος των οποίων είναι κάθε άλλο παρά δεδομένος.
Η συμφωνία ΤΤΙΡ διευκολύνει την περαιτέρω πλήρη ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, όπως υγεία και παιδεία, αφού το δημόσιο μονοπώλιο στις υπηρεσίες αυτές όπως και τα προνόμια των κρατικών εταιρειών αντιμετωπίζονται ως «αλλοιώσεις» της ελεύθερης αγοράς που πρέπει να ανατραπούν υπέρ των επενδυτών.
Από τα παραπάνω αναφερόμενα δηλώνω ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στη σύσταση και υπογραφή αυτής της συμφωνίας-συνθήκης.

II. Για την διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΚΑΝΑΔΑ (γνωστή ως CETA) είπε:
Οι συμφωνίες CETA και ΤΤΙΡ είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Οι συμφωνίες αυτές υπονομεύουν ριζικά την δημοκρατία μας και είναι αντίθετες με το κλίμα και το περιβάλλον.
Η CETA είναι ο Δούρειος ίππος για την άλωση της Ευρώπης και τη νίκη των πολυεθνικών.
Στον ΚΑΝΑΔΑ έχουν εγκατασταθεί ή μπορούν να δημιουργήσουν υποκαταστήματα σφραγίδες, αμερικάνικες εταιρείες που μπορούν έτσι να εισβάλλουν στην Ευρώπη χωρίς να περιμένουν να συμφωνηθεί η ΤΤΙΡ.
Επειδή η δημοκρατία μας, το κοινό καλό, το δίκαιο εμπόριο απειλούνται προς όφελος των πολυεθνικών ψηφίζω ΟΧΙ και σε αυτήν την συνθήκη.

III. Ο κύριος Σταμούλης αναφέρθηκε και ζήτησε ενημέρωση από τον Δήμαρχο για την πορεία εκτέλεσης των τριών αθλητικών έργων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών και κατασκευάζονται από τον Δήμο Ικαρίας.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα παρακάτω έργα:
1. Κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης Δ.Ε. Ραχών Ικαρίας (προϋπολογισμού 33435,51 ευρώ).
2. Βελτίωση εγκαταστάσεων γηπέδου καλαθοσφαίρισης Δ.Ε. Ευδήλου Ικαρίας (προϋπολογισμού 26592,79 ευρώ).
3. Αποκατάσταση τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 Δ.Ε. Αγίου Κηρύκου Ικαρίας (προϋπολογισμού 24963,20 ευρώ).   
Τα έργα αυτά υπογράφτηκαν στην Αθήνα την 12/01/2016 από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή εκπροσωπώντας το Ελληνικό δημόσιο και τον Δήμαρχο Στυλιανό Σταμούλο εκπροσωπώντας τον δήμο Ικαρίας.
Τα έργα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 31/12/2016.
Ο Δήμαρχος απήντησε στον κύριο Σταμούλη ότι τα έργα βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της κατασκευής τους.
Ο κύριος Σταμούλης ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ότι έχει ενταχθεί-υπογραφεί-χρηματοδοτηθεί για τον δήμο Ικαρίας και το έργο «Εγκατάσταση τεχνητού χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου Αγίου Κηρύκου του δήμου Ικαρίας», προϋπολογισμού 261.918 ευρώ.
Ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για το νησί μας.
Επεσήμανε ότι ο δήμος πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες δημοπράτησης εντός του έτους 2016 για να εκταμιευθεί και το αντίστοιχο ποσό των 50.000 ευρώ από τα 261.918 ευρώ που έχουν πιστωθεί στο δήμο την φετινή χρονιά για το έργο αυτό.
Τελειώνοντας τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μοναδική που έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για τα αθλητικά έργα του νησιού μας τα τελευταία χρόνια.
Επίσης είπε ότι σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης και εκτέλεσης αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί μας, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υφυπουργείου Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός ( ο οποίος κατάγεται από το Πετροπούλι Ικαρίας).

ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.)

ikariastore banner