Ζητάμε φ/ο της αίτησης του δικηγόρου του ΔΗΜΟΥ προς το Σ.τ.Ε για αλλαγή εισηγητή (λόγω κωλύματος του προηγούμενου), σχετικά με την επίσπευση της εκδίκασης της προσφυγής συλλόγων της περιοχής για τον ΧΥΤΥ Ικαρίας. Επίσης ζητάμε ενημέρωση που βρίσκεται το θέμα της εκδίκασης από το εφετείο της τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης των αγροτεμαχίων στο χώρο εγκατάστασης του ΧΥΤΥ.

Το νησί της Ικαρίας επίσημα πλέον χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο πανευρωπαϊκά καταφύγιο ζώων κτηνοτροφίας και ειδικότερα εριφίων· είναι δε το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα το οποίο εξ ολοκλήρου αφιερώνεται στην εκτροφή των εν λόγω ζώων.

Σαν βγείτε στον πηγαιμό για Ικαρία, έχετε τον νου σας... στα κατσίκια. Το ανυπότακτο ζώο φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Ενδεικτικά, το 2012 σημειώθηκαν έξι σοβαρά τροχαία εξαιτίας των ζώων, που αιφνιδιάζουν τους οδηγούς στο ορεινό νησί. Ωστόσο, οι Ικαριώτες σπάνια αποφασίζουν να καταγγείλουν το περιστατικό, γιατί το θεωρούν... ρουφιανιά!

Ύστερα από εκπεφρασμένες διαφωνίες σχετικά με τη θέση αποκατάστασης του φραγμού εμείς οι Τραπαλιώτες θέλουμε να δηλώσουμε την άποψη μας σχετικά με αυτό το θέμα. Η επιλογή της θέσης του φραγμού όταν αυτός κατασκευάστηκε (όπως και όλων των άλλων) λάμβανε υπόψη τα κτήματα, την καλλιεργήσιμη γη, τις δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις, ώστε να ασκούνται όλες οι δραστηριότητες με αλληλοσεβασμό σε αυτό τον τόπο.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η δενδροφύτευση στη θέση Αριουλάκι - Φουρνοπόταμος Ραχών. Στο κάλεσμα της ΑΣΠΙ ανταποκρίθηκαν περίπου 40 εθελοντές και φύτευσαν 400 δενδρύλλια τραχείας πεύκης και 150 βελανίδια από τρία διαφορετικά είδη που συναντάμε στα δάση του νησιού.

Το θέμα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο νησί μας από την υπερβόσκηση έχει συζητηθεί πάρα πολύ (υπέρ το δέον, θα έλεγα), έχει αναλυθεί σε όλες τις πτυχές του και η αδιαμφισβήτητη σοβαρότητά του έχει διαπιστωθεί και καταγραφεί από όλες τις πλευρές.

Rethink Ikaria, ζωγραφική σε λάδι, 2007. Ευχαριστούμε τη δημιουργό Ουρανία Μύτικα που μας προσέφερε διαδικτυακά το έργο της.

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι της Ικαρίας, με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι ύστερα από συζητήσεις που είχαμε με τα μέλη και φίλους του Συλλόγου μας, σας θέτουμε τον προβληματισμό μας για το σοβαρότατο πρόβλημα της ανοδικά αυξανόμενης ανεξέλεγκτης υπερβόσκησης που υφίσταται το Νησί μας, με αποτέλεσμα την πλήρη ερημοποίηση του.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν προστριβές μεταξύ κτηνοτρόφων και της αρχαιολογικής υπηρεσίας Σάμου σχετικά με την παρουσία αιγοπροβάτων πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του Να.

Μια νέα για την Ελλάδα μέθοδος εφαρμόζεται στην Ικαρία που αποτρέπει τις αγέλες αιγοπροβάτων να εισβάλουν στις καλλιέργειες και να τις καταστρέφουν.

Σελίδες