Tο νερό μπουνάρι #ikaria

Μπουνάρι: πολύ μεγάλη ποσότητα (μόνο για ροή υγρών) 

Ανάμεσα στα θέματα του τελευταίου δημοτικού συμβούλιο του ’17 ήρθε η εισήγηση για την αναπροσαρμογή της τιμολόγησης του νερού. καυτή πατάτα που κανένας δεν ήθελε να ακουμπήσει, όχι μόνο επειδή η χρέωση είχε μείνει στα επίπεδα του 2007-2008 αλλά και γιατί υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα τρία δημοτικά  διαμερίσματα που προκαλούσαν έντονες συζητήσεις, παράπονα και σίγουρα αδικία. Οι χρεώσεις ανά κ.μ. ήταν 0,40 € στον Άγιο, 0,20 € στον Εύδηλο και 0,35 € στις Ράχες.

Η νυν δημοτική αρχή δεν ήθελε να προχωρήσει σε αυξήσεις  για να μην επιβαρύνει τους δημότες, κάτι όμως που τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι δαπάνες της ύδρευσης οπότε ήρθε η πρόταση το Δεκέμβρη η οποία και ψηφίστηκε.

Κοιτώντας με προσοχή τα νούμερα της χρονιάς που πέρασε προκύπτουν ενδιαφέροντα αλλά δυσάρεστα συμπεράσματα. Σε απόλυτους αριθμούς το Δ.Δ. Ευδήλου κατανάλωσε 85.000 κ.μ. νερό επιπλέον από το Δ.Δ. Αγίου Κηρύκου. Αυτό όμως το έκανε με 350 λιγότερες παροχές και με μέσο όρο κατανάλωσης ανά νοικοκυριό τα 150,50 κ.μ., στον Άγιο ο μέσος όρος είναι στα 111 κ.μ.

Δε θέλω να κουράσω με αριθμούς, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει τα στοιχεία από την εισήγηση [Συνοπτικά και στο σχετικό δελτίο τύπου, σημείο Α]. Προσωπικά, η συγκεκριμένη διαφορά με ενδιαφέρει γιατί δείχνει το μέγεθος της σπατάλης. Υπολόγισα τις παροχές του Ευδήλου με τη μέση κατανάλωση του Αγίου και αυτό που προκύπτει είναι ότι ο Εύδηλος ξόδεψε 125.000 κ.μ. περισσότερα. Να το γράψω άλλη μία φορά, 125.000 ΤΟΝΟΙ ΝΕΡΟΥ, 10.000 τόνοι το μήνα!

Αυτό έχει την εξήγησή του και είναι απλούστατη: ο Άγιος είναι πιο αστικοποιημένος, τα νοικοκυριά καταναλώνουν για τη λάτρα του σπιτιού, άντε να προσθέσουμε και μερικές γλάστρες στην αυλή. Στη βόρεια πλευρά οι κήποι είναι πολύ περισσότεροι οπότε αυτό που προορίζεται για ύδρευση ξοδεύεται ως αρδευτικό.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική για τη διαχείριση του νερού στο νησί. Δεν υπάρχει κανένα πλάνο για τη διαθεσιμότητα και την επάρκειά του. Κανένας δεν προνοεί εγκαίρως και εφαρμόζεται η γνωστή τακτική της ελληνικής πραγματικότητας, να ολοκληρωθεί η θητεία και βλέπουμε στην επόμενη. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν θα περιμένουμε να φτάνει το νερό στα σπίτια μέρα παρά μέρα, αργότερα για μισή μέρα και στα δύσκολα του καλοκαιριού να τρέχουν οι βρύσες μας για ένα δίωρο. Τότε όμως θα είναι αργά και λύση δε θα βρεθεί.

Στη νέα τιμολόγηση η χρέωση είναι 0,35 € μέχρι τα 30 κυβικά, ξεπερνώντας αυτόν τον όγκο πάμε στα 0,52 € μέχρι να φτάσουμε στα 50 κ.μ. Από ‘κει και πάνω, η χρέωση διπλασιάζεται, φτάνει στα εβδομήντα λεπτά. Η γνώμη μου είναι ότι η προσαύξηση, μόνο, κατά 100% για κατανάλωση πάνω από τα 50 κυβικά είναι αστεία. Αστεία με δεδομένο ότι η Ικαριά δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της ήδη υπάρχουσας κατάστασης, ούτε καν τι μας περιμένει στο μέλλον. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να καταλαβαίνει και να αδιαφορεί.

Στην ποιότητα τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά αλλά ας μην τα μπερδέψουμε όλα μαζί. Ένα στοιχείο αρκεί για την ώρα, ο Δήμος Ικαρίας αναγκάστηκε να κλείσει μία γεώτρηση επειδή το νερό μολύνθηκε από απόβλητα ελαιοτριβείων. Για να δουλέψει μια χούφτα ανθρώπων και μόνο εποχικά αναστατώθηκε ολόκληρος οικισμός αλλά δεν ανοίγει ρουθούνι. Καμία υπηρεσία δεν κάνει τη δουλειά της και η γκρίνια των κατοίκων μένει σε επίπεδο καφενείου γιατί κανένας δε θέλει να γίνει ρουφιάνος.

Εν κατακλείδι, δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους του τόπου μας με σύνεση. Μένει στο δήμο να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Πέρα από ιδεολογίες ή φιλότιμο, μόνο με αυστηρό πρόστιμο στην υπερκατανάλωση θα διορθωθούν τα πράγματα. Σε αντίθετη περίπτωση οι καλλιέργειες μας, σε λίγα χρόνια, θα περιοριστούν στις συκιές ενώ στις αυλές θα έχουμε μόνο κάκτους.

Γιάννης Κέφαλος
kefalos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιάννη Κέφαλου.

ikariastore banner