Το νερό – νεράκι έχουν πει στην Ικαρία

Ο δήμαρχος ζητεί οικονομική βοήθεια για το φράγμα Πεζίου

Σε δεινή θέση έχουν έρθει αγρότες και μη, που κατοικούν στην πρώην κοινότητα Ραχών Ικαρίας, σύμφωνα με αναφορά που κατέθεσαν, προς το προεδρείο της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης και αφορούν στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν το έγγραφο, που υπογράφει ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, το οποίο αναφέρεται στο φράγμα της περιοχής Πεζίου, που η χωρητικότητά του ήταν περίπου 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα και χρησιμοποιείται για ύδρευση και άρδευση. Πριν λίγους μήνες, όπως λέει ο δήμαρχος, η εγκατάσταση της υδροληψίας παρουσίασε βλάβη στη βάση του φράγματος , κυρίως λόγω έλλειψης προφραγμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το νερό , που έφτανε στο διϋλιστήριο να είναι πολύ επιβαρυμένο και ακατάλληλο για διΰλιση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και τους καλλιεργητές του νησιού.

Υπήρξε, όπως λέει, προβληματισμός στο δήμο και τεχνικές δυσκολίες , που συνδέονται με τις ιδιομορφίες του τεχνικού έργου και οι ίδιοι οι δύτες, ζήτησαν να αδειάσει τουλάχιστον κατά ένα μέρος το φράγμα ενώ τελικά αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η υπάρχουσα κατάσταση υδροληψίας και να γίνει νέα από την επιφάνεια αναρρόφηση.

Ωστόσο, σημειώνει ο κ.Σταμούλος, λίγες μέρες μετά την επαναλειτουργία του κατέστη φανερό ότι έπρεπε να τοποθετηθεί αντλία στη λιμνοδεξαμενή, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στη ροή του νερού. Τόνισε δε πως η βλάβη της υδροληψίας εξακολουθεί να υφίσταται και ο δήμος δεν μπορεί να καλύψει το κόστος , παρότι το έργο αυτό, αφορά τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του 1/3 των νησιωτών της Ικαρίας και ζητεί βοήθεια ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες.

ypaithros.gr