ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΛΛΟΥ: ΜΑΓΙΟΡΚΑ - Πώς ένα νησί έκανε ατραξιόν τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων

Η Μαγιόρκα είναι ένα νησί, περίπου ίδιας έκτασης με την Εύβοια, το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί περί τα 12 εκατ. τουριστών. Για να καταλάβετε την τάξη μεγέθους, η Ελλάδα συνολικά δέχεται ετησίως 25 εκατ. τουρίστες. Όπως είναι φυσικό, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται οι εκεί δήμοι να αντιμετωπίσουν, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Την τελευταία 10έτια ειδικά, οι προσπάθειες αυτές έχουν γίνει ακόμα πιο έντονες, επενδύοντας περισσότερο στην ανακύκλωση των απορριμμάτων. Η πιο σύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων είναι τόσο εξελιγμένη που αποτελεί και μία από τις ατραξιόν του νησιού, καθώς πραγματοποιούνται σ’ αυτή ξεναγήσεις για τουρίστες και επισκέπτες, workshops και εκπαιδεύσεις, ενημερωτικά σεμινάρια και άλλα.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90 το πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί είχε γίνει πλέον ανυπόφορο, καθώς η Μαγιόρκα, που παρήγαγε 400.000 τόνους απορριμμάτων, είχε 30 χωματερές και ΧΥΤΑ διάσπαρτα όλα σε όλο το νησί, και καμία εφαρμογή ανακύκλωσης.

Σήμερα, μετά από μια σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (η οποία ξεκίνησε το 1992), και ενώ πλέον η παραγωγή των απορριμμάτων έχει αγγίξει τους 600.000 τόνους, όλες οι χωματερές έχουν κλείσει και έχει απομείνει μόνο ένας ΧΥΤΥ. Οι 450.000 τόνοι απορριμμάτων αποτεφρώνονται (παράγοντας ενέργεια που μεταπωλείται στην αντίστοιχη ισπανική ΔΕΗ), με τα παράγωγα της καύσης να χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο. Oι υπόλοιποι 150.000  τόνοι, κατόπιν διαλογής, ανακυκλώνονται σε πέντε διαφορετικά ρεύματα. Σαφώς, υπάρχει πολύς ακόμα δρόμος να καλυφθεί, μέχρι η ανακύκλωση των απορριμμάτων να φτάσει σε πραγματικά ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, η ταφή των απορριμμάτων είναι σχεδόν μηδενική, η λυματολάσπη που προέρχεται από 6 βιολογικούς καθαρισμούς του νησιού, κατόπιν επεξεργασίας, παράγει πρώτη ύλη για κατασκευή δρόμων και τα βιοαποδομήσιμα υλικά παράγουν κομπόστ που διατίθεται σε όλο το νησί.

Ο βασικός στόχος που είχε τεθεί από τις δημοτικές αρχές, να τερματιστούν, δηλαδή, οι πρακτικές τις ταφής των απορριμμάτων έχει επιτευχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, οι παραλίες και οι θάλασσες του νησιού είναι πλέον καθαρές και η ποιότητα ζωής των κατοίκων έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Στόχοι - σχέδιο - υλοποίηση. Μεγάλα νησιά, μεγάλες λύσεις. Μικρά νησιά, μεγάλα προβλήματα...

ikariamag.gr

*Για να γράψουμε αυτό το άρθρο, συμβουλευτήκαμε: TIRME.COMRECYCLING-MAGAZINE.COMYOUTUBE.COMKATHIMERINI.GR

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr