Ανάμεσα στα θέματα του τελευταίου δημοτικού συμβούλιο του ’17 ήρθε η εισήγηση για την αναπροσαρμογή της τιμολόγησης του νερού. καυτή πατάτα που κανένας δεν ήθελε να ακουμπήσει, όχι μόνο επειδή η χρέωση είχε μείνει στα επίπεδα του 2007-2008

Σε δεινή θέση έχουν έρθει αγρότες και μη, που κατοικούν στην πρώην κοινότητα Ραχών Ικαρίας, σύμφωνα με αναφορά που κατέθεσαν, προς το προεδρείο της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης και αφορούν στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις του δήμου Ικαρίας για την αντιμετώπιση των βλαβών υδροληψίας εξακολουθεί να υφίσταται στο φράγμα του Πεζιού (χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών μέτρων) και όπως διαπιστώνεται δεν μπορεί να καλυφθεί μονό από τα οικονομικά διαθέσιμα του Δήμου Ικαρίας.

Ζητάμε φ/ο της αίτησης του δικηγόρου του ΔΗΜΟΥ προς το Σ.τ.Ε για αλλαγή εισηγητή (λόγω κωλύματος του προηγούμενου), σχετικά με την επίσπευση της εκδίκασης της προσφυγής συλλόγων της περιοχής για τον ΧΥΤΥ Ικαρίας. Επίσης ζητάμε ενημέρωση που βρίσκεται το θέμα της εκδίκασης από το εφετείο της τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης των αγροτεμαχίων στο χώρο εγκατάστασης του ΧΥΤΥ.

Είναι γνωστό σε εσάς ότι το νερό στο χωριό του Γλαρέδου στον Άγιο Κήρυκο δεν είναι κατάλληλο, όχι μόνο για να το πιει κανείς αλλά ούτε καν για λάτρα. Σας έχουν γίνει καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής και έως τώρα δεν ανταποκριθήκατε στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, το δε πρόβλημα διαιωνίζεται χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών.

Με το υπ’ αριθ. 46444/02-07-2014 έγγραφο της Δ/νσης Υδάτων Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έγινε γνωστή η έναρξη διαβούλευσης του Προσχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου.

Το θέμα της διαχείρισης υδάτων, που με οδηγία της η Ε.Ε προς τα κράτη μέλη, όρισε να εναρμονήσουν την εθνική τους νομοθεσία έχει αργή εξέλιξη.

Αγαπητοί συμπολίτες, μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό μας προκαλεί η ανακοίνωση, μέσω του Δήμου Ικαρίας, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, για τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας.

Ενημερώνουμε τους δημότες του Δήμου μας ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 145026/2014 (σύσταση Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας ΦΕΚ 31/Β/14-1-2014) οι ιδιοκτήτες ή και χρήστες υφιστάμενων σημείων υδροληψίας, που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν πάρει άδεια χρήσης νερού ή υποβάλλει αίτηση χορήγησής της υποχρεούνται μέχρι την 15η Μαΐου 2014 να υποβάλλουν αίτηση στο Δήμο μας για την εγγραφή των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας στο Ε.Μ.Σ.Υ.

Eντός των προσεχών εβδομάδων, το υπουργείο Αιγαίου θα είναι σε θέση να προκηρύξει ενιαίο διαγωνισμό για την εξασφάλιση επάρκειας των νησιών του Αιγαίου σε νερό, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.