Αποφάσεις του 9ου δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας

Για αρχή, να πούμε ότι ως μέσο ενημέρωσης δεν ενημερωθήκαμε για τα θέματα του συμβούλιου εγκαίρως, αλλά και όπως εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, σε μερικά θέματα δεν υπήρχαν εισηγήσεις ή υπήρχαν διαφορετικές από αυτές που τελικά διαβάζονται στο συμβούλιο (το φαινόμενο έχει επαναληφθεί).

Ο δήμαρχος τόνισε ότι είναι βασική υποχρέωση της δημοτικής αρχής η πλήρης και σωστή ενημέρωση  για τα θέματα του συμβουλίου και ελπίζει στα επόμενα να μην παρουσιαστούν κενά που δυσκολεύον την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

1ο Ομόφωνα εγκρίθηκε ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας του έργου: Αποκατάσταση ρέματος Καρκιναγρίου (τοποθεσία Πεύκα, Καλού, Αγ. Ισιδώρου, Σκάλα και στον δρόμο Κάλαμος – Λαγκάδα περιοχή Σελάδι).

2ο Ομόφωνα εγκρίθηκε η αίτηση προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για συνέχιση της χρήσης από τον δήμο μας των χωματουργικών μηχανημάτων (η χορτοκοπτική μονάδα συνεχίζει την δουλειά της).

3ο Ομόφωνα ναι στο αίτημα για δημιουργία «πύλης εισόδου» στην Ικαρία.

4ο Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ποσό των 1.500 ευρώ για 2 θεατρικές παραστάσεις με συνδιοργανωτή το Φεστιβάλ Ικαρίας (Μάραθο 3/8 και Αγ. Κήρυκο 4/8 Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 του Κώστα Γάκη. (παρόν ψήφισε η Λα.Σ.)

5ο Ομόφωνα εγκρίθηκε η επέκταση ηλεκτροφωτισμού της περιοχής Αγ. Κυριακής – Αλμυρίδα (υπάρχει και ένα από το πιο ασφαλή λιμανάκια της Ικαρίας εκεί).

6ο  Ομόφωνα ναι στην σύμβαση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για τη λειτουργία του σπιτιού μνημείου «Μίκης Θεοδωράκης» στις Βρακάδες. Όχι στη σύνθεση Διοικητικού συμβουλίου.

7ο Ομόφωνα εγκρίθηκαν 8 άδειες πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου στην δημοτική ενότητα Αγ. Κηρύκου.

8ο Κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του προϋπολογισμού και η ανάθεση έργου σε τεχνικό σύμβουλο (με εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού συγχρηματοδοτούμενων έργων και με  πίστωση 11.600 ευρώ) για την Τεχνική υποστήριξη και προετοιμασία για συμμετοχή του δήμου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (παρόν η ΑΣΠΙ στην ανάθεση έργου).

9ο Ομόφωνα ναι για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του έργου Τεχνική βοήθεια δήμου Ικαρίας, με την αποδοχή του ποσού των 50.000 ευρώ (ωρίμανση - υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα ή που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ).

10ο Ομόφωνα ναι στη διάθεση του ποσού των 25.000 ευρώ για τη συνδιοργάνωση των διεθνών σκακιστικών εκδηλώσεων «Ίκαρος 2013» που θα διεξαχθούν στον Αγ. Κήρυκο από 13/7 μέχρι 21/7.

11ο Ομόφωνη αποδοχή του ποσού των 80.000 ευρώ για το ΣΧΟΟΑΠ Ικαρίας.

12ο Ομόφωνα απευθείας ανάθεση στους πρατηριούχους Γ. Ελευθερίου, Κ. Τσακωνίτη, Λ. Ζαούτη, για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών για το υπόλοιπο του 2013 (είχε προηγηθεί άγονος διαγωνισμός).

13ο Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι μελέτες που αφορούν έργα οδοποιίας, επισκευές δικτύου ύδρευσης και πλακοστρώσεις στην Δ.Ε. Ευδήλου (σύνολο 30.800) αλλά και για ανακεφαλαίωση λογαριασμών έργων (πχ επισκευή γέφυρας Βουτσιδέ, κατασκευή-αποπεράτωση τοιχίου Γιαλός στον Μαγγανίτη), επέκταση δημοτικού φωτισμού στο Καραβόσταμο με πίστωση 5.000 ευρώ και ενοικίαση χώρου (μέχρι 25% της παραλίας) για ξαπλώστρες - ομπρέλες στην παραλία του Κάμπου.

14ο Στα πλαίσια διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ικαρία κρίνεται αναγκαία η εξεύρεση ενός χώρου στην Δ.Ε. Αγ. Κηρύκου για τη δημιουργία ΣΜΑ (Σημείο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και Πράσινου Σημείου. Στις Δημοτικές Ενότητες Ευδήλου και Ραχών έχουν αντίστοιχα επιλεγεί οι θέσεις Αγκαθωπός και Αργιουλάκι όπου σήμερα υπάρχουν ενεργοί ΧΑΔΑ οι οποίοι μετά το κλείσιμό και την αποκατάστασή τους θα μετατραπούν σε πράσινα σημεία και ΣΜΑ. Το σημείο στην περιοχή του Αγ. Κηρύκου που προτείνεται είναι η περιοχή Περδικόκοιτες λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, του ήπιου ανάγλυφου, της έκτασης, της προσπελασιμότητας και του ότι είναι κοντά στο λιμάνι του Αγ. Κηρύκου για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων όπου υποδειχτεί (εκτός Ικαρίας). Τα ΣΜΑ Ευδήλου και Ραχών θα έχουν κοντέινερ συλλογής ανακυκλώσιμων και ένα ή δυο κοντέινερ πιέσεως για τα βιοαποδόσημα. Ο ΣΜΑ Αγ. Κηρύκου θα έχει εξοπλισμό (δεματοποιητή – πρέσα ανακυκλώσιμων) προκειμένου να προωθεί όλα τα ανακυκλώσιμα στα συστήματα, θα είναι δε το κέντρο στην διαχείριση του συστήματος αυτού. Το κόστος για την επίτευξη του σχεδίου (εξοπλισμός, μελέτες – εργολαβίες για την αποκατάσταση των δυο ΧΑΔΑ) είναι 2.095.000 ευρώ. Οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ήταν έντονες (όπως και σε ορισμένα σημεία της συζήτησης), το αποτέλεσμα είναι η συγκρότηση επιτροπής για την επανεξέταση του θέματος των χώρων για το ΣΜΑ Αγ. Κηρύκου μέχρι την Παρασκευή (πιθανόν) όπου θα ξαναγίνει δημοτικό συμβούλιο για να παρθεί απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Να σημειώσουμε ότι στην συζήτηση συμμετείχε και ο κ. Βασιλείου εκπροσωπώντας τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

15ο Εγκρίθηκαν οι μελέτες για τσιμεντοστρώσεις σε τμήματα οδοποιίας στην ευρύτερη περιοχή του Χρυσοστόμου, συνολικού ποσού 50.000 ευρώ. Επίσης για καθαρισμούς δρόμων από καταπτώσεις σε Μαυρικάτο, Λαρδάδο, Πλαγιά, Χρυσόστομο, Περδίκι (περίπου 9.000 ευρώ) και ανακατασκευής τοιχίων αντιστήριξης στην Δ.Ε. Αγ. Κηρύκου (10.000 περίπου ευρώ).

16ο Δεν συζητήθηκε το θέμα με τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Αγ. Κηρύκου (εργασίες οριστικής παύσης του) και Ραχών (επιχωματώσεις). Πάει στο επόμενο. 

17ο Ομόφωνα έγινε δεκτή η κατανομή του ποσού των 81.777 ευρώ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας (27.259 ανά δημοτική ενότητα).

18ο  Δόθηκε σε διαβούλευση ο σχεδιασμός για την α΄ φάση του Επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου Ικαρίας. Εντός των ημερών θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο αλλά και στα γραφεία του δήμου όπου σε 15 ημέρες θα ξανασυζητηθεί σε δημοτικό συμβούλιο.

Προ Ημερησίας Διάταξης συζητήθηκαν
Α) Το ψήφισμα κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ όπου είχαμε τρεις προτάσεις και ψηφίστηκε η της δημοτικής αρχής (εδώ).
Β) Ο δήμος Ικαρίας κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη ζημιά στο θέμα της λειτουργίας των ιαματικών πηγών του λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την έγκριση προσωπικού με αντίτιμο. Για τον λόγο αυτό, προτείνει προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η απρόσκοπτη λειτουργία των πηγών. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή.

Διαβάστε επίσης:
Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο 9ο Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας

- Ικαρία: Χρειάζεται συμμετοχή σε όλα

ikariamag.gr

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner