ΠΕΑ: "Η συμπεριφορά, τα ψεύδη και η αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης από τη Δημοτική Αρχή Ικαρίας"

Η ΠΕΑ είναι έντονα δυσαρεστημένη από τα ψεύδη, την παραπληροφόρηση, την αυταρχική αντιμετώπιση  της αντιπολίτευσης  από τη Δημοτική Αρχή, ακόμα και από τον Πρόεδρο, ο οποίος, ενώ οφείλει να είναι Πρόεδρος  ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, μετατρέπεται σε κάθε Συμβούλιο συνήγορος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η ΠΕΑ υποβάλλει πολλές φορές ερωτήματα στα Δημοτικά Συμβούλια για να απαντηθούν από το Δήμαρχο. Οι απαντήσεις του τις περισσότερες φορές παραπλανητικές, ειρωνικές, προσβλητικές προς τους συμβούλους της αντιπολίτευσης προσπαθώντας να καλύψει την ανεπάρκεια, την αδιαφορία, την αμέλεια, την σκοπιμότητα.

Θα αναφερθούμε σε 3 χαρακτηριστικά παραδείγματα: Όλοι γνωρίζουμε  την κατάντια του δρόμου στην είσοδο του αγίου Κηρύκου, που αποτελεί ντροπή για τη πρωτεύουσα του νησιού, 2 παγίδες θανάτου, που ο κάθε οδηγός πρέπει να κάνει ελιγμούς για να τις αποφύγει. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε φτιάξει αμέσως το τμήμα που είχε ανοίξει και επειδή διέβλεπε και τα μελλοντικά προβλήματα του δρόμου εκεί, άφησε αρκετά χρήματα στον προϋπολογισμό για την επιδιόρθωσή  τους. Και βεβαίως τα χρήματα αυτά πήγαν από την παρούσα Δημοτική Αρχή σε δρόμους που είχαν «μεγαλύτερη κίνηση» όπως Πατέλα, Λαρδάδο, Αμαξάτο.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις μας για το πότε επιτέλους θα φτιαχτεί αυτός ο δρόμος, μας απαντούσαν ότι είναι στην έρευνα για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του και ότι μπορούν βέβαια να ασχοληθούν με τα πεζοδρόμια  που υπάρχουν εκεί, αλλά το φτιάξιμο του δρόμου είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Τον περασμένο δε Γενάρη  μας παρουσίασαν έγγραφο, σαν να ήταν το μοναδικό και που ήταν κοινοποίηση στο Δήμο Ικαρίας. Όταν στο επόμενο συμβούλιο, στις 19-2-2016, τους παρουσιάσαμε ένα έγγραφο του περασμένου Σεπτέμβρη από τον Αντιπεριφερειάρχη του Β. Αιγαίου κ. Βαλσαμίδη, που λέει ξεκάθαρα ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι δημοτικός και αν ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να τον εκτελέσει να ζητήσει τη συνδρομή της περιφέρειας, τότε μόνο μας αποκάλυψαν ότι υπάρχει ένας ολόκληρος φάκελος αλληλογραφίας σχετικά με το θέμα του δρόμου που εδώ και 2 χρόνια συμπληρώνουν χωρίς να κάνουν το αυτονόητο. Μόλις στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο μας είπαν ότι είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της περιφέρειας  και χωρίς «κόντρες» δρομολογήθηκε να φτιαχτεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αποκρύπτοντας μας βεβαίως ότι ήταν δική τους δουλειά να  φτιάξουν το δρόμο και ζήτησαν από την Περιφέρεια λόγω αδυναμίας να φτιάξει το έργο και χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που εδώ και 2 χρόνια το οδόστρωμα εκεί βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση.

Το δεύτερο αφορά τους βιολογικούς καθαρισμούς. Είναι έργα πολύ ζωτικής σημασίας για το νησί, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για τον τουρισμό. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ωρίμασε μετά από μεγάλες προσπάθειες και πολύ δουλειά  τους βιολογικούς του Καραβοστάμου και του Φάρου  οι οποίοι είχαν βέβαια αρχίσει  παλαιότερα, αλλά υπολείπονταν πολλά σημεία για να είναι έτοιμοι. Μάλιστα ξεπέρασε και το εμπόδιο που έβαζε το τμήμα υγείας στην Σάμο για το μήκος του αγωγού  στο Φάρο και έτσι μπόρεσε και βγήκε η περιβαλλοντική. Για το βιολογικό του Αγίου Κηρύκου – Θέρμων που θα αντιμετωπίσει τα λύματα του μεγαλύτερου μέρους της Ν. Ικαρίας του οποίου οι μελέτες είχαν αρχίσει περίπου το 2004, η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε στην επικαιροποίηση όλων των μελετών του, υπέγραψε με τη μητρόπολη το συμφωνητικό αγοράς του χώρου που θα γίνει η εγκατάστασή του, υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΔΕΗ για τη τοποθέτηση μετασχηματιστή και ολοκλήρωσε μια σημαντική διαδικασία: Να περάσει από την επιτροπή Δασών το σκεπτικό της αναγκαιότητας του έργου, ώστε να επιτραπεί η κατασκευή του έργου εκεί, σε ένα χώρο που στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν αναδασωτέο. Αυτό που υπολείπεται είναι να σταλούν αυτά ώστε να βγει η περιβαλλοντική και το έργο να είναι έτοιμο προς ένταξη.

Είναι τουλάχιστον η 6η φορά που ρωτήσαμε το Δήμαρχο τι έχει κάνει  για να ολοκληρώσει αυτό το ελάχιστο που υπολείπεται για να ωριμάσει το συγκεκριμένο έργο σ’αυτά  τα 2 χρόνια περίπου που έχουν την ευθύνη  του Δήμου. Φανερά ενοχλημένος,  λες και μας κάνει προσωπική χάρη αν ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό, η απάντησή του γενικόλογη πάντα και ασαφής παραπέμπει στις «καλένδες»: Θα ασχοληθούμε με όλους τους βιολογικούς στο μέλλον, θα βελτιώσουμε τις μελέτες, θα, θα, θα…. Μα αφού εδώ και 2 χρόνια δεν έχει κάνει το ελάχιστο που απαιτείται για να είναι το έργο έτοιμο για ένταξη, προφανώς μη κατανοώντας το ρόλο του συγκεκραμένου βιολογικού και στην προστασία των ιαματικών υδάτων και του ιαματικού τουρισμού, πώς περιμένει να ωριμάσει το έργο; Αποθηκευμένο στο ράφι της τεχνικής υπηρεσίας;

Το 3ο θέμα έχει να κάνει με την περιουσία του Δήμου Ικαρίας. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει ανάγκη από κτίρια ή χώρους για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, τα συνεργεία, ή για να κατασκευάσει χώρους  όπως για παράδειγμα μια πινακοθήκη που δεν διαθέτει το νησί. Υπάρχουν χώροι που κάποιοι ιδιώτες έχουν καταλάβει και τους εκμεταλλεύονται παρανόμως σε βάρος του καλού του συνόλου των πολιτών. Οι αιρετοί πρέπει να προστατεύουν με κάθε τρόπο την περιουσία του Δήμου, γιατί βεβαίως αυτοί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, καθώς βρίσκονται σε θέση ευθύνης οφείλουν να το κάνουν.

Στο διάστημα της θητείας μας καταγράψαμε την περιουσία του Δήμου Ικαρίας όπως υπαγόρευε ο Καλλικράτης, μια εργασία σημαντική και απαιτητική. Στον παραλιακό δρόμο Αγ. Κηρύκου- Λευκάδας υπάρχει το κτίριο που ήταν τα σφαγεία του Δήμου Αγίου Κηρύκου για πολλά χρόνια. Αυτό τώρα έχει καταληφθεί από ιδιώτη. Η προηγούμενη Δημοτική αρχή έκανε το τοπογραφικό του και το κατέγραψε στην περιουσία του Δήμου Ικαρίας. Προχώρησε και σε 2 εξώδικα απαιτώντας από τον ιδιώτη να το εκκενώσει. (Στο τέλος του άρθου, στα συνοδευτικά αρχεία θα βρείτε το τοπογραφικό το οποίο έγινε στις 13-9-2013, το 2ο εξώδικο το οποίο έγινε τον Αύγουστο του 2014 καθώς και παλιά πρακτικά που αναφέρονται σε δαπάνες του Δημοσίου και αφορούν αυτό το κτίριο).

Στην ερώτησή μας τι έχετε κάνει από την αρχή της θητείας σας για το σχετικό θέμα, ο μεν δήμαρχος είπε ψευδόμενος ότι περιμένουν τη δικαστική απόφαση, η δε Αντιδήμαρχος, ρίχνοντας λάσπη και ψευδόμενη επίσης, είπε ότι κάνουμε αυτά για λόγους εντυπωσιασμού,  ότι ούτε καταγράψαμε το ακίνητο, ούτε κάναμε τοπογραφικό, ούτε καμιά ενέργεια, απόψεις οι οποίες διαψεύδονται πλήρως βάσει των στοιχείων που σας επισυνάπτουμε.  

Καθ’ όλη δε τη διάρκεια των ερωτήσεων φανερά ενοχλημένοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη ν απαίτηση διευκρινιστικών ερωτήσεων, ο Δήμαρχος με ύφος ειρωνικό έφτασε στο σημείο 2 φορές να πει σε σύμβουλο «να βγει έξω να πάρει αέρα» λες και οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με υπευθυνότητα είναι οι κακοί μαθητές και θα πρέπει να αποβληθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί πρέπει και εκεί να επικρατεί «η σιωπή των αμνών».

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε το χρήσιμο ρόλο της Αντιπολίτευσης στη Δημοκρατία, η οποία εκτός των άλλων ελέγχει την εξουσία, κινητοποιεί τους ιθύνοντες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, επισημαίνει τις παραλείψεις. Όπως σοβαρά και υπεύθυνα υπηρετήσαμε τον τόπο μας ως Δημοτική Αρχή  με την ίδια υπευθυνότητα θα δουλεύουμε και ως Αντιπολίτευση  με μοναδικό στόχο το καλό του συνόλου. Ας μην χάνουν λοιπόν την ψυχραιμία τους  οι τοπικοί άρχοντες, γιατί  με τις απαξιωτικές εκφράσεις την ειρωνεία, τα ψεύδη  και τον αυταρχισμό δεν πρόκειται να μας φιμώσουν όσο λειτουργεί η Δημοκρατία.

ikariastore banner