Οι ομορφιές της Ικαρίας & τα σκουπίδια της [γράμμα από τουρίστα]

Επισκέφθηκα φέτος την Ικαρία για δεύτερη φορά, καθώς ερωτεύτηκα αυτό το πανέμορφο νησί πέρυσι. Πρόκειται για ένα νησί παρθένο που έχει διατηρήσει τη φυσικότητα και την ομορφιά του.

Αυτή τη φορά όμως, τρόμαξα κατά την άφιξη μου, όταν παρατήρησα τα απορρίμματα στην άκρη του δρόμου που οδηγούσε έξω από το αεροδρόμιο. Από εκείνη τη μέρα και ύστερα επισκέφθηκα αρκετές φορές τις ιαματικές πηγές στην Αγία Κυριακή. Κάθε φορά έβλεπα σκουπίδια.

Καθώς ήταν φανερό πως η διοίκηση του νησιού δεν σκόπευε να κάνει τίποτε γι αυτό, και καθώς θεωρώ τον εαυτό μου λάτρη της φύσης και του περιβάλλοντος, αποφάσισα να κάνω κάτι εγώ. Πάρκαρα το αμάξι μου κοντά στο αεροδρόμιο και ξεκίνησα να μαζεύω τα σκουπίδια. Δύο ώρες αργότερα είχα γεμίσει το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Την επόμενη μέρα κατάφερα να ολοκληρώσω την αποστολή, μαζεύοντας μια μεγάλη σακούλα σκουπίδια και άλλη μία με πλαστικά, κυρίως μπουκάλια νερού.

Η κατάσταση που είδα ήταν τόσο ντροπιαστική όσο και αηδιαστική. Το κεντρικό κηπάριο, καθώς και οι δύο πλευρές του δρόμου που οδηγούν πρός και από το αεροδρόμιο χρησιμοποιούνται σαν σκουπιδοτενεκέδες και δημόσιες τουαλέτες, παρόλο που υπάρχουν δύο μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων απέναντι από την είσοδο του αεροδρομίου.

Δυστυχώς, εξ όσων μπόρεσα να καταλάβω, υπεύθυνοι για αυτό είναι τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι. Ανάμεσα στα σκουπίδια βρήκα πολλές ταμπέλες αποσκευών, και φυλλάδια ενοικίασης αυτοκινήτων, καθώς και πακέτα από τσιγάρα, χαρτομάντηλα, χαρτιά υγείας κλπ.

Το αεροδρόμιο είναι η πύλη εισόδου στο νησί και τα σκουπίδια, σίγουρα, δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προώθησης της ομορφιάς του. Ανέλαβα αυτό έργο, αν και δεν ήταν εύκολο, μόνο και μόνο για την Ικαρία.

Σας παρακαλώ, πετάτε τα σκουπίδια σας στους κάδους που υπάρχουν γί' αυτόν τον σκοπό, και όχι έξω από τα παράθυρα των αυτοκινήτων και των ταξί.

Θα πρότεινα επίσης, το κηπάριο να γίνει περισσότερο ελκυστικό με πολύχρωμα λουλούδια και φυτά.

Βρήκα, επίσης, σοκαριστικό, το γεγονός ότι τόσα πολλά αμάξια βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα στις παρυφές των δρόμων, καταμεσής ενός, κατά τα άλλα, πανέμορφου σκηνικού. Σίγουρα, αν η διοίκηση του νησιού αισθάνεται την παραμικρή περηφάνια για τον τόπο της, θα μπορούσε να κάνει κάτι γι αυτό.

Επίσης, η σήμανση, σε αρκετά σημεία του νησιού είναι ανεπαρκής.

Έλατε, παιδιά, πρέπει να είστε περισσότερο περήφανοι για το πανέμορφο νησί σας.

ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΟΜΟΡΦΗ. ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

Michael James

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr