Οι αποφάσεις του 16ου Δημοτικού Συμβούλιο Ικαρίας

Στις 14 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλιού δημαρχείου στον Άγιο Κήρυκο έγινε συζήτηση και ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:

1. Αποδοχή και κατανομή ποσού 19.431,22€ (3ης δόσης του 2013), για  λειτουργικές ανάγκες σχολείων. Ομόφωνα ναι.

2. Εγκρίσεις μελετών των έργων: α) «Οδοποιία Δ.Ε. Ευδήλου» (88.000,00€ ΣΑΤΑ 2013, β)  «Κατασκευή τουαλετών στο ενιαίο Λύκειο Ευδήλου» ( 8.000,00€ ΣΑΤΑ 2013), γ) αντικατάσταση υδραγωγείου 30.000 δ) αγωγοί όμβριων υδάτων στην σκάλα προς το διοικητήριο 10.700 Ομόφωνα ναι

3. Έγκριση ανακεφαλαιωτικού πίνακα των έργων: α) «Κατασκευή δεξαμενής άρδευσης Τ.Κ. Αρέθουσας»   β) «Αποκατάσταση γεφυριού Αγίας Τριάδας και γεφυριού Μύρσωνα», γ) «Τοιχίο αντιστήριξης δρόμου, θέση Κατσουράκι ΤΚ Φραντάτου. Ομόφωνα ναι

4. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής: α)του έργου «Οδικό δίκτυο Καρκιναγρίου ασφαλτόστρωση εσωτερικού δικτύου Καλάμου & διαδρομής Σελάδι-Πρινέ» β) του έργου  «Τοιχίο αντιστήριξης δρόμου, θέση Κατσουράκι ΤΚ Φραντάτου». Ναι, εκτός της διαδρομής Σελάδι-Πρινέ κατά μια ψήφο.

5. Παραλαβή της μελέτης «Γεωτεχνική μελέτη θεμελίωσης δεξαμενών δικτύου άρδευσης φράγματος Φουρνοπόταμου». Ομόφωνα ναι.

6. Έγκριση της ανανέωσης της σύμβασης του Δήμου Ικαρίας με τον ΟΑΕΔ για τη λειτουργία Γραφείου ανταποκριτή ΟΑΕΔ στη Δ.Ε. Ευδήλου. Ομόφωνα ναι.

7. Αντικατάσταση μελών του ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας. Ομόφωνα ναι

8. Έγκριση της απόφασης 8/2013 του ΝΠΔΔ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΝΑΣ», περί υποβολής αιτήματος για πρόσληψη προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Ομόφωνα ναι.

9. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013. Ομόφωνα ναι.

10. Αιτήματα φορέων πολιτών: α) Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων & συναφών επαγγελμάτων: περί του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό. Κατά πλειοψηφία αποδεχτήκαν το αίτημα του Σωματείου

 

Στις ερωτήσεις που έγιναν πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το 16ο Δ.Σ. από την Λα. Σ. και στην συνέχεια από την ΑΣΠΙ, δόθηκαν και οι παρακάτω απαντήσεις:

1. Λα. Σ.: Τι μέτρα παίρνονται από τον δήμο Ικαρίας για τη εναρμόνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του  νησιού μας μετά τις απαγορευτικές διατάξεις των αρμοδίων για να ξεκινήσουν και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των Συλλόγων μας.Ο δήμαρχος είπε ότι τα γήπεδά μας είναι χωρίς αδειοδοτήσεις ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου καταγράφουν τις ελλείψεις  για να κοστολογηθούν και να δούμε τι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τουλάχιστον στα Γήπεδα του Αγ. Κηρύκου (και το κλειστό γυμναστήριο), Ευδήλου, ενώ στο γήπεδο των Ραχών (Αγ. Δημητρίου) τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

2. Λα.Σ. για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό στις Ράχες: η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνει όταν γίνει και η παράδοση – παραλαβή του έργου ενώ θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό του

3. Λα. Σ και με παρεμβάσεις της ΑΣΠΙ: Για τα προβλήματα της εγκατάλειψης των μαστεύσεων, την ποιότητα του νερού στο Δ.Δ. Ραχών έγιναν ερωτήσεις όπου ο αντιδήμαρχος Ραχών απάντησε ότι γίνονται καταρχήν μηνιαίες δειγματοληψίες και όλες βγαίνουν καλές (χημείο του κράτους στην Σάμο), τόνισε ότι γίνονται παρεμβάσεις στο δίκτυο από ορισμένους κατοίκους και ότι καταναλώνονται 1.200 κυβικά νερού την ημέρα!

Αξίζει να τονίσουμε ότι στην περιοχή Τριφύλλια όπου υπάρχει μάστευση (νερό πίνει μια περιοχή των Καρυδιών), η κατάσταση ήταν απαράδεκτη (την επισκέφθηκαν κάτοικοι της περιοχής για να την καθαρίσουν)

Συμπέρασμα: η προστασία, οι συντηρήσεις, οι καθαρισμοί των πηγών, των μαστεύσεων, είναι οι πιο απαραίτητες εργασίες, με το πέρασμα των χρόνων πλέον αποδεικνύεται ότι το νερό του φράγματος δε φτάνει να καλύψει τις ανάγκες του Δημοτικού Διαμερίσματος Ραχών.

3. Λα.Σ.: σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνεται ότι ο δήμος Ικαρίας συνεχίζει την συζήτηση με Γερμανούς τεχνικούς και αυτοδιοικητικούς για την θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων των κατοίκων του νησιού και ρωτήθηκε ο δήμαρχος α) ποιος έχει εξουσιοδοτήσει τον νομικό σύμβουλο του δήμου για αυτές τις συζητήσεις; Πότε θα γίνει ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων; Ο δήμαρχος είπε ότι θα υπάρχει  έγγραφη απάντηση για το τι γίνεται με τους Γερμανούς, είπε επίσης ότι στα μέσα του Δεκέμβρη έχουμε την υπόθεση για το ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ στην Πλαγιά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένουμε την απόφαση, επίσης ορκωτός εκτιμητής προχωράει το θέμα των απαλλοτριώσεων στην περιοχή. Τόνισε δε ότι ο δήμος δεν έχει αλλάξει ρότα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. 

4. ΑΣΠΙ: Τι γίνεται με την ξύλινη μικρή γέφυρα (κόστους 500 ευρώ) στον Νάνουρα. Σύντομα θα μπούνε τα ξύλα για να γίνει και αυτή είπε ο κ. Καλαμάρας.

5. Από την ΑΣΠΙ κατατέθηκε υπόμνημα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΓΕΦ Ικαρίας.

 

Τέλος, ζητήθηκε από την Επιτροπή αγώνα για την υγεία η συμπαράσταση του δήμου Ικαρίας στην κινητοποίηση της 29ης Νοεμβρίου όπου θα γίνει η πορεία προς το υπουργείο Υγείας με το να μείνει κλειστός ο δήμος. Το θέμα πέρασε με πλειοψηφία. Δυο δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την ένστασή τους όσον αφορά την ανάγκη να μείνει τουλάχιστον η υπηρεσία καθαριότητας εν λειτουργία.

ikariamag.gr

ikariastore banner