Αμίαντος στο ΧΑΔΑ Ευδήλου: Καταγγελία του Συλλόγου Φυτέματος Ικαρίας

Στις 31/08/2016, μέλος του συλλόγου μας βρήκε μεγάλη ποσότητα αμίαντου στο ΧΑΔΑ Ευδήλου. Ο αμίαντος είναι ένα εξαιρετικά καρκινογόνο υλικό, του οποίου η χρήση έχει απαγορευτεί αυστηρά στην Ελλάδα από το 2005. Η απομάκρυνση και η απόρριψή του απαιτεί μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία από εταιρίες με ειδικευμένο προσωπικό.Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος ασχολήθηκε με την απόρριψη του αμίαντου στο ΧΑΔΑ Ευδήλου έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του και κατ’ επέκταση την υγεία όλων μας. Ο ΧΑΔΑ Ευδήλου δεν έχει ούτε φύλαξη, ούτε επαρκή περίφραξη με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη απόθεση υλικών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Οι κάτοικοι του Φυτέματος ζητάνε από τους αρμόδιους φορείς:
1) ΑΜΕΣΗ αφαίρεση του αμιάντου με τον προβλεπόμενο και ασφαλή τρόπο για τους εργαζομένους και τους κατοίκους της περιοχής και φωτογραφική αποτύπωση της δράσης αυτής. Η ενέργεια αυτή είναι απόλυτα επιβεβλημένη για να αποφευχθεί η ανεπανόρθωτη ζημιά σε έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα πριν από την έναρξη των βροχών.
2) Έγγραφη απάντηση από την δημοτική αρχή με απόδοση ευθυνών για την απόθεση του αμίαντου στο ΧΑΔΑ.
3) Άμεση επισκευή της περίφραξης και φύλαξη του ΧΑΔΑ για την αποφυγή της απόρριψης επικίνδυνων υλικών αλλά και της εισόδου ζώων κτηνοτροφίας στη χωματερή.
4)  Παύση λειτουργίας, κλείσιμο και αποκατάσταση του ΧΑΔΑ. Να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, νόμιμες διαδικασίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όχι άλλα στραβά μάτια, όχι άλλη αδιαφορία από όλους μας!

TO ΔΣ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΤΕΜΑΤΟΣ «ΤΟ ΦΥΤΕΜΑ»

ikariastore banner