Δήμαρχος Ικαρίας: «ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ» - Για την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Iκαρία 14- 4- 2014

Διαβάζοντας τις σχετικές ανακοινώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, οφείλω να καταθέσω μερικές απόψεις σχετικά με τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 28.3.2014 και 11.4.2014 προς αποκατάσταση της αλήθειας.

1. Είναι γεγονός ότι εδώ και 3 ½ χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία να μην έχει ασκηθεί μηδενιστική και στείρα αντιπολίτευση από τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Παγίως μάλιστα κατηγορούν την παρούσα δημοτική αρχή όχι μόνο για τα προβλήματα, που οι ίδιοι δημιούργησαν κατά την διάρκεια των πολυετών δημοτικών  θητειών τους αλλά και για όλα τα δεινά, που μαστίζουν τη χώρα, αγνοώντας και τις όποιες ελλείψεις άφησαν κατά την δική τους θητεία.

2. Στο θέμα της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Πάγια θέση μας είναι ότι η 12χρονη εκπαίδευση  πρέπει να είναι υποχρεωτική και είναι απολύτως αναγκαία για κάθε παιδί.  Μετά την κατάργηση της ΕΠΑΣ στην Ικαρία και σε συνέχεια της πρότασης της Περιφέρειας για δημιουργία Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις  στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε η προσθήκη ενός ακόμα  τμήματος, Αργοτοτουρισμού –Αγροτοβιοτεχνίας, στην υπό ίδρυση σχολή επαγγελματικής κατάρτισης της Ικαρίας  και θεωρούμε ότι είναι τελείως άδικο να αρνηθούμε την προσθήκη  επαγγελματικής σχολής στο τόπο μας και να αποκλείσουμε από την επαγγελματική εκπαίδευση μαθητές που θέλουν να προχωρήσουν σ΄αυτή την κατεύθυνση. Η πρόταση για δημιουργία Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης και αύξησης των τμημάτων καταψηφίσθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση .

3.Ενδεικτικό  επίσης του αφοριστικού και εντελώς ανεύθυνου τρόπου λειτουργίας είναι η καταψήφιση (με αποτέλεσμα την ματαίωση της δράσης λόγω έλλειψης πλειοψηφίας των 2/3 του Δ.Σ που απαιτείται εκ του νόμου) στη συνεδρίαση της 11.4.2014 του αιτήματος για δωρεά οικοπέδου από το Δήμο Ικαρίας στο σωματείο με την επωνυμία «Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την πρόληψη των ασθενειών του Γήρατος», που έχει ως σκοπό τη Μελέτη της μακροβιότητας και των προσδιοριστών της, την ενημέρωση και επιμόρφωση των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας στην πρόληψη, θεραπεία και έρευνα των χρόνιων νοσημάτων, τη κοινωφελή παροχή ιατρικών υπηρεσιών καθώς και την ενημέρωση του πληθυσμού στις κατακτήσεις της ιατρικής στον τομέα αυτό.   Η καταψήφιση εκ μέρους τους, του αιτήματος έγινε με την δικαιολογία ότι δήθεν με αυτό τον τρόπο θα υποβαθμιστεί το κέντρο υγείας Ευδήλου και το Νοσοκομείο Ικαρίας. Με την ίδια λογική πρέπει να μην ενισχύουμε τους εθελοντές δασοπυροσβέστες γιατί υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμιστεί η πυροσβεστική υπηρεσία. Με την ίδια λογική οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των παραλιών, που πραγματοποιήθηκαν, είναι επιλήψιμες γιατί διακινδυνεύουν τις θέσεις εργασίας στο τομέα της καθαριότητας. Πραγματικά είναι κρίμα να συγχέεται η ερευνητική δραστηριότητα και η εθελοντική ιατρική αναβάθμιση του νησιού με έννοιες παράλογες και εφευρήματα, που ευνοούν τη στασιμότητα. Ας εξηγήσουν λοιπόν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στον απλό κόσμο στα καφενεία για ποιο λόγο έδιωξαν με την απόφασή τους μια σπουδαία ερευνητική προσπάθεια, που μπορεί να έσωσε έστω και μία ζωή συμπολίτη μας μέσω της πρόληψης. 

4.Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11.4.2014 ομοίως καταψήφισαν  το Κανονισμό διαχείρισης βοσκοτόπων. Ένας κανονισμός, που προέκυψε μετά από μεγάλη επεξεργασία, πολύχρονη μελέτη και διαβούλευση και θέτει πραγματικά μια νέα διάσταση στην αντιμετώπιση της υπερβόσκησης και της αποίμενης κτηνοτροφίας. Η υπεύθυνη λοιπόν στάση της αντιπολίτευσης ήταν η καταψήφιση χωρίς αντιπρόταση αλλά με ευχολόγια. Προφανώς η επιβολή κανόνων στην διαχείριση των βσοκοτόπων, η προστασία του υπερβοσκημένου περιβάλλοντος, η επιβράβευση της ποιμενόμενης παραγωγικής κτηνοτροφίας και η επιβολή κυρώσεων σε όσους ανεξέλεγκτα και ανεύθυνα αφήνουν τα ζώα τους σε ξένες ιδιοκτησίες είναι θέματα που δεν ενδιαφέρουν τη Λαική Συσπείρωση.

Έγινε απολύτως σαφές ποιος πραγματικά δεν θέλει να αλλάξει τίποτα σε αυτό το τόπο.

5.Μονίμως γίνεται μια προσπάθεια να διχαστεί η τοπική κοινωνία, μοιράζοντας πιστοποιητικά αντιμνημονιακών φρονημάτων και βεβαιώσεις αντιλαϊκής πολιτικής. Αδιαπραγμάτευτη θέση μου όμως είναι ότι το ζητούμενο δεν είναι να χωρίσουμε αλλά να ενώσουμε τους πολίτες, ζητούμενο είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα και όχι απλά να τα περιγράφουμε φωνάζοντας. Ζητούμενο είναι να δώσουμε διέξοδο σε νέες δράσεις και όχι να ανακυκλώνουμε την μιζέρια. Ζητούμενο είναι να διεκδικήσουμε αναβάθμιση όλων των δομών του νησιού με κάθε δυνατό τρόπο και όχι να καθιστούμε αυτές όχημα προσωπικής προβολής και λόγο ύπαρξης. Ζητούμενο είναι οι ρεαλιστικές πρακτικές και όχι τα αόριστα ευχολόγια ή τα κομματικά μανιφέστα.  Ζητούμενο τέλος είναι να συμπράξουν όλοι με ότι μπορεί ο καθένας πέρα από σκοπιμότητες και κομματικές ταυτότητες.

Για αυτό  αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς κομματική ταυτότητα και πάντα με κοινή λογική με γνώμονα το συμφέρον του Τόπου μας.

Ο Δήμαρχος Ικαρίας
Χριστόδουλος Σταυρινάδης

ikariastore banner