Επίσκεψη του Δημάρχου Ικαρίας στο Καρκινάγρι

Επίσκεψη για ενημέρωση και συζήτηση με τους κατοίκους του Καρκιναγρίου αλλά και των υπολοίπων χωριών του Πάπα πραγματοποίησε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίουυ 2011, ο δήμαρχος Ικαρίας, κ. Σταυρινάδης, συνοδεία του Αντιδημάρχου Ραχών κ. Καρίμαλη.

Πριν τη συζήτηση για όσα απασχολούν τους κατοίκους της Νοτιοδυτικής Ικαρίας αλλά και γενικότερα το νησί μας, ο Δήμαρχος προχώρησε σε ενημέρωση των μέχρι τώρα προσπαθειών της νέας δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας πολλές φορές την κακή κατάσταση του Δήμου την οποία και παρέλαβε ο συνδυασμός του.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Δεν είχαν ενημέρωση για το τι παραλαμβάνουν. Τα ταμεία ήταν άδεια, δεν υπήρχαν πχ λάμπες για αλλαγή στους δρόμους, τα απορριμματοφόρα ήταν χαλασμένα, ενώ η Αναπτυξιακή Εταιρεία  σύμφωνα με μια αποτίμηση βρέθηκε να χρωστά 6.500 ευρώ +ΦΠΑ ενώ βάση μια άλλης, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 230.000 +ΦΠΑ. Ο Δήμος Ραχών, συνέχισε ο Δήμαρχος, ήταν χρεωμένος και ενώ θα έπρεπε να κηρυχτεί σε αναγκαστική διαχείριση και να μη γίνει έργο για 2 χρόνια, η νέα δημοτική αρχή κατάφερε να το αποφύγει, εξασφαλίζοντας χρήματα από τα άλλα 2 δημοτικά διαμερίσματα.

Για τις καταστροφές στην ΝΔ Ικαρία: Ο Στρατός εντός των ημερών θα στείλει 3 μηχανήματα (1 τσάπα με σφυρί, ένα φορτηγό και ένα φορτωτή) και εντός του φθινοπώρου θα γίνει διευθέτηση των χειμάρρων.

Για την οδοποιία: Στην προηγούμενη επίσκεψή του στα χωριά του Πάπα, είχε μαζί του και τον Περιφερειάρχη ο οποίος διαπίστωσε την κακή κατάσταση του δρόμου τόσο από το Πέζι στον Κάλαμο, όσο και από τον Κάλαμο στο Να για το οποίο αυτό έργο, οι εθνικοί πόροι τελείωσαν και αν δε βρεθούν νέα χρήματα, ο εργολάβος θα εγκαταλείψει. Γίνεται όμως προσπάθεια, δήλωσε ο δήμαρχος να ενταχθεί το έργο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ).

Για τα «μεγάλα έργα»: Μέχρι τις αρχές της Άνοιξης του 2012 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το λιμάνι του Ευδήλου (από την Εγνατία) ενώ αναμένεται να προχωρήσει και το θέμα με την Παράκαμψη του Ευδήλου.

Για τα «μικρά έργα»: Παρά τις δύσκολες, όπως σημείωσε, οικονομικές συνθήκες και την κατάσταση που παρέλαβαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προχωρήσουν τα μικρά έργα με ολιγόμηνες συμβάσεις, βελτίωσαν κατά πολύ την κατάσταση των χωματόδρομων και κυρίως της ποιότητας του νερού μέσα από την εξαιρετική συντήρηση του.

Τόσο για τα έργα όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, τόνισε πως έδωσαν προτεραιότητα στο στήσιμο του διοικητικού μηχανισμού αν και δε φτάνει το προσωπικό. Σκοπός είναι να κερδηθεί η διαχειριστική επάρκεια του Δήμου (στελέχωση από Μηχανικούς, Οικονομικούς, κλπ) καθώς μόνο με την υποβολή ολοκληρωμένων προγραμμάτων μπορούμε να πάρουμε λεφτά και να προχωρήσουν τα έργα.

Για τα Σκουπίδια: Λόγω έλλειψης δυνατοτήτων, ανακύκλωση πραγματοποιείται μόνο στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ευδήλου και Αγίου Κηρύκου, ενώ αναμένεται να προχωρήσει κανονικά και το θέμα του ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ στην οριζόμενη θέση.

Για την Κτηνοτροφία και το Σφαγείο: Επιδιώκεται η ένταξη της δημιουργίας Σφαγείου με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, δημοτική συμβολή και εισφορά από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους ενώ ο στόχος είναι να μειωθούν τα ζώα και πέρα από τη σφαγή να γίνεται πλήρη εκμετάλλευση του ζωικού κεφαλαίου ( γάλα, τυρί, κλπ).

Για την Υγεία - Πρόνοια: Ο Δήμος διασκέδασε τις φήμες που υπάρχουν για υποβάθμιση ή και κλείσιμο του Κέντρου Υγείας και του Νοσοκομείου Ικαρίας, μίλησε για ίδρυση Νεφρολογικού Τμήματος (το νησί έχει 14 νεφροπαθείς) ενώ κάλεσε τους συλλόγους να βοηθήσουν στη συντήρηση του Γηροκομείου (ο Δήμος έδωσε 30.000 ευρώ).

Για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έγιναν, τις διαμαρτυρίες και τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς.

Για τις Ανεμογεννήτριες: Ο Δήμος Ικαρίας θα ζητήσει να γίνει ημερίδα από τη ΡΑΕ, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και μια οικολογική οργάνωση (πιθανότατα την Greenpeace) και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει –αφού θα ενημερώσει και συζητήσει με τους κατοίκους για τα υπέρ και τα κατά. Η διορία για οριστική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια δέχθηκε τις ερωτήσεις όσο και κάποιες διαμαρτυρίες των παρισταμένων οι οποίες είχαν να κάνουν με την κακή κατάσταση των χωριών του Πάπα, κυρίως μετά τις καταστροφές, τους κινδύνους του επερχόμενου χειμώνα και με το γεγονός ότι τα χρήματα που δόθηκαν από την Πολιτεία για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου δεν περιλαμβάνουν τη Νοτιοδυτική Ικαρία.

Ο Δήμαρχος απάντησε και σε 2 ερωτήσεις του ikariamag. Συγκεκριμένα ρωτήσαμε:

-Τι έγινε με τα μηχανήματα εκείνα που είχαμε γράψει το Μαΐο ότι πρέπει να μπουν στη μάχη της αποκατάστασης. Θυμίζουμε ότι ανήκαν στο Επαρχείο, πέρασαν στην Περιφέρεια και αναμενόταν να εξασφαλίσει ο δήμος τη λειτουργία τους βάζοντας χειριστές και υπογράφοντας σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αυτό εκκρεμούσε από τις αρχές του 2011. Ο Δήμαρχος μάς απάντησε, ότι το ζήτημα λύθηκε μέσα του Αυγούστου. Επομένως (κοντεύοντας πια στα μέσα Σεπτέμβρη) αναμένουμε τα μηχανήματα αυτά να κινητοποιηθούν εντός των ημερών.

-Στο σχόλιο του ikariamag ότι η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά, ο Δήμαρχος συμφώνησε ενώ όταν επισημάναμε ότι αυτό φαίνεται να ισχύει, πέρα από τη κεντρική εξουσία και σε δημοτικό επίπεδο καθώς για παράδειγμα στα 20 μικρά έργα, οι μελέτες των οποίων εγκρίθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, δεν υπάρχει ούτε ένα που να αφορά συγκεκριμένα στη ΝΔ Ικαρία (πέρα από τη βελτίωση δικτύου ύδρευσης ΔΔ Ραχών), ο Δήμαρχος απάντησε ότι οι μελέτες για τα αντίστοιχα «μικρά έργα» σε αυτά τα χωριά, θα υποβληθούν και αυτές όταν ολοκληρωθούν.

ikariamag

ikariastore banner