Με την ευκαιρία αυτής της επιστολής, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στο διάστημα των πέντε (5) ετών από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε τα χωριά του δημοτικού διαμερίσματος Καρκιναγρίου, δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον και καμία άλλη μελέτη ή έργο δεν έχει προβλεφθεί είτε για τα ρέματα είτε για την αποκατάσταση και βελτίωση άλλων χώρων που έχουν υποστεί ζημιά, όπως η πλατεία του Καρκιναγρίου η οποία σήμερα είναι «ανύπαρκτη».

Βράδυ Δευτέρας, 18ης Οκτωβρίου 2010, ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας χτυπά την Ικαρία. Από το ένα άκρο του νησιού μέχρι το άλλο σημειώνονται τεράστιες καταστροφές. Η ανοχύρωτη από άποψη έργων αλλά και αποψιλωμένη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα: Το Αμάλου θρηνεί έναν νεκρό, το βουνό κατεβαίνει παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμα του, αλλάζει την γεωμορφία ολόκληρων περιοχών. Ζωές σε κίνδυνο, περιουσίες παρασύρονται, το Καρκινάγρι αποκτά αμμουδιά, το οδικό δίκτυο κόβεται, οι βάρκες στη στεριά, τα αυτοκίνητα στη θάλασσα, οι κάτοικοι σε κατάσταση σοκ, χωρίς ρεύμα και αποκομμένοι βλέπουν τα χωριά τους να μεταμορφώνονται με εφιαλτικό τρόπο.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη θεομηνία του Οκτώβρη 2010 στη νήσο Ικαρία , και ενώ οι προκληθείσες ζημιές στο οδικό δίκτυο βρίσκονται ακόμη σε φάση αποκατάστασης , παρακαλούμε για την ενημέρωση εκ μέρους σας για την πορεία των έργων, την επίβλεψη των οποίων έχετε.

Την παρακολουθούσα μέρες. Ξεχώριζε για τη σπιρτάδα στο βλέμμα και το ζωηρότατο βάδισμα σε αντίθεση μ’ όλους τους άλλους που βρίσκονταν σ’ εκείνον τον υπόγειο χώρο.

Ένα απο τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ικαρίας, όπως και εσείς γνωρίζετε, είναι η υπερβόσκηση και αποψίλωση μεγάλων εκτάσεών της, δημιουργώντας άμεσο και ισχυρό κίνδυνο ερημοποίησής τους. Το μέγεθος του προβλήματος έχουν πλέον αντιληφθεί όλοι οι Καριώτες καθώς επίσης και πολλοί επισκέπτες του νησιού μας.

Στη φωτογραφία 1 βλέπουμε το σημείο του δρόμου στο ρέμα του Ρυάκα που βρίσκεται μετά τη Δάσα του Μαγγανίτη. Φαίνεται καθαρά το επίπεδο που αρχικά βρισκόταν ο δρόμος αλλά και η κοίτη όπως διαμορφώθηκε από θεομηνία του 2010. Το νερό σήμερα κυλάει 8 μέτρα πιο χαμηλά αφού η ορμή του εκείνο το βράδυ παρέσυρε χιλιάδες κυβικά μέτρα χώματος και βράχων.

Σήμερα 30/11/ 2012 ημέρα Παρασκευή του Τ.Κ. Καρκιναγρίου της δημοτικής ενότητας Ραχών συνήλθε σε συνεδρίαση στην αίθουσα της Εκλησίας Αγ. Νικολάου Καρκιναγρίου μετά από γραπτή πρόσκληση προς όλους τους συμβούλους και κοινοποίηση στον Αντιδήμαρχο Ραχών. Αφού διαπιστώθηκε απαρτία και ώρα 20:00 κηρύσσεται η έναρξη του συμβουλίου.

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική νεροποντή της 18.10.2010 αισθάνομαι την ίδια ηθική υποχρέωση να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών. Σε αντίθεση βέβαια με πρόσφατο άρθρο που σπεύδει να εισάγει όρους, όπως νικητές και ηττημένοι.

Στο περιθώριο της συνδιάσκεψης με θέμα «τα βασικά προβλήματα των σχολείων στην Ικαρία» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στον Άγιο Κήρυκο (διαβάστε το ρεπορτάζ μας εδώ), ρωτήσαμε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαθεοφάνους για την πορεία ορισμένων έργων στο νησί μας.

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική νεροποντή της 18ης Οκτωβρίου 2010, ελάχιστα είναι αυτά που έχουν γίνει όπως ομολογεί και ο Δήμαρχος Ικαρίας Χρ. Σταυρινάδης. Οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια και οι κάτοικοι των χωριών Καρκινάγρι, Αμάλου, Κάλαμος και Τραπάλου υποδέχονται έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Σελίδες