ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΛΛΟΥ: Η Τήλος πρωτοπορεί στην ηλεκτροδότηση και γίνεται υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως μια κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα. Από το σύνολο των έξι χιλιάδων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, μόλις τα 114 από αυτά κατοικούνται, από τα οποία τα 80 έχουν διοικητική υπόσταση, δηλαδή είναι δήμοι, δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, ενώ τα υπόλοιπα 34 αναφέρονται ως οικισμοί από την ΕΛΛΣΤΑΤ, ενώ αναφέρονται και 440 νησίδες ως οικισμοί αλλά χωρίς πληθυσμό. Η έκταση τους είναι 24.772,71 τ.χλμ. (ή 18,7% της συνολικής επιφάνειας της χώρας) και ο πληθυσμός τους 1.632.955 κάτοικοι (ή 15,1% του συνολικού πληθυσμού).

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας είναι αυτό της ηλεκτροδότησης. Τα περισσότερα νησιά σήμερα στην Ελλάδα (κυρίως στο Αιγαίο) ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά κύριο λόγο από τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής, οι οποίοι λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, βαρύ (μαζούτ) ή και ελαφρύ (ντίζελ), και σε μικρότερο ποσοστό με σταθμούς ΑΠΕ (αιολικούς και φωτοβολταϊκούς). Ως αποτέλεσμα το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλό, μέρος του οποίου, άλλωστε, καλύπτεται με το τέλος ΥΚΩ, με το οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Τήλος είναι το πρώτο νησί της Ελλάδας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης με μια συνολική προσέγγιση που θα βασίζεται εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο έργο TILOS (το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 και διαρκεί 4 χρόνια) συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Σουηδία, Ιταλία και Ισπανία), με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με μεταπτυχιακά προγράμματα, η ΔΕΔΔΗΕ, οι εταιρίες Eunice και Eurosol, και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε περισσότερα από 15 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ενεργειακό σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή στο νησί αποτελεί ένα συνδυασμό ανεμογεννήτριας, φωτοβολταϊκού πάρκου και συσσωρευτών, που επιτρέπουν την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, αλλά και την εξαγωγή της στα γειτονικά νησιά. Συμπληρωματικά, θα τοποθετηθούν στο σύνολο των κατοικιών έξυπνοι μετρητές οι οποίοι θα παρακολουθούν τις καταναλώσεις και να ενημερώνουν τους κατοίκους να περιορίζουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών, αν προκύπτει ανάγκη. Το έργο αρχικά θα καλύπτει το 60%-70% των αναγκών του νησιού με προοπτική να φτάσει το 100% όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη δυνατότητας επέκτασης του φωτοβολταϊκού δικτύου στο μέλλον, αν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού το απαιτούν.

Η Τήλος, στο μεταξύ, επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένας από τους τρεις φιναλίστ των βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας της Ε.Ε.. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουνίου. Το πρώτο βραβείο θα είναι χρηματικό ποσό (20.000 ευρώ), το οποίο οι δημοτικές αρχές θα διαθέσουν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συλλεκτών στον προσφυγικό καταυλισμό που φιλοξενεί το ακριτικό νησί. Αν θέλετε να υποστηρίξετε την υποψηφιότητα του νησιού, μπορείτε να ψηφίσετε εδώ.

ikariamag.gr

ΠΗΓΕΣ: ΡΑΕCAPITAL.GR – HUFFIGTONPOST.GRTILOSHOTIZON.EUEUSEW.EU – ‘Ατλας των Ελληνικών νησιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 2015

To 2014, γράφαμε: ΤΗΛΟΣ, το νησί της βιώσιμης ανάπτυξης.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr