ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ: Χωρίς πετρέλαιο για θέρμανση μέσα στην καρδιά του χειμώνα...

Ενα ακόμα κομμάτι στο παζλ της άθλιας κατάστασης στην Υγεία, που αντιμετωπίζουν συνολικά οι κάτοικοι του νησιού, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής

Χωρίς κεντρική θέρμανση έχει μείνει το νοσοκομείο της Ικαρίας μέσα στο χειμώνα, καθώς δεν υπήρξε καμία κυβερνητική μέριμνα για την έγκαιρη προμήθειά του με πετρέλαιο! Στους 22 θαλάμους ασθενών, με εξαίρεση περίπου 6 που διαθέτουν μονάδα κλιματισμού, για θέρμανση υπάρχουν ηλεκτρικές μικρές σόμπες με αντίσταση, αερόθερμα, μικρά ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες αλογόνου. Με αυτά τα ...«μέσα», αντιμετωπίστηκαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών της κακοκαιρίας, όπου η θερμοκρασία, λόγω και της χιονόπτωσης στο νησί, είχε πέσει στους 2 βαθμούς, ακόμα και στο μηδέν κατά τις νυχτερινές ώρες...

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε από τη Νίσυρο τη "νησιωτική πολιτική" της κυβέρνησής του και υποσχόταν μέχρι και ...ειδικά ταχύπλοα για τη διακομιδή ασθενών, στο νοσοκομείο της Ικαρίας οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι παγώνουν επειδή δεν έχουμε πετρέλαιο. Και όλα αυτά τον 21ο αιώνα», σχολιάζει εύστοχα μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου.

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό
Η έλλειψη θέρμανσης στο νοσοκομείο της Ικαρίας έρχεται να προστεθεί, βέβαια, στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, στην άθλια κατάσταση στην Υγεία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προκατόχων της.
Ενδεικτικά, ακόμα και αυτός ο ανεπαρκής οργανισμός του νοσοκομείου (το 2012 διαγράφηκαν από τον οργανισμό περίπου 35 θέσεις) είναι ακάλυπτος.

Για παράδειγμα, από τις 25 θέσεις ειδικευμένων γιατρών που προβλέπονται, είναι ενεργές οι 17. Από τις 33 προβλεπόμενες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, είναι καλυμμένες οι 19. Καθώς, μάλιστα, σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται προϊστάμενες που είναι μόνο πρωί και νοσηλευτές που καλύπτουν ειδικότητες τραυματιοφορέων και βοηθών, το πραγματικό νοσηλευτικό προσωπικό που εναλλάσσεται στις βάρδιες, δηλαδή σε 24ωρη βάση, είναι 14 άτομα. Οι ίδιοι νοσηλευτές πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και για το χειρουργείο, αφού εκεί δεν υπάρχει καν προσωπικό!

Στη διοικητική υπηρεσία που περιλαμβάνει πέρα από καθαρά διοικητικούς, τεχνολογικό προσωπικό, πλυντήρια, κουζίνα, καθαριότητα, φύλαξη κ.λπ., από τις 24 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 16. Μάλιστα, τρεις είναι όλοι και όλοι οι εργαζόμενοι στην κουζίνα, τα πλυντήρια και τη διανομή φαγητού. Ασθενείς και εργαζόμενοι ακόμα περιμένουν την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου, ενώ έχουν χαλάσει τα αντιδραστήρια του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ούτε ένα αντιβιόγραμμα αίματος...

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές
Η εικόνα του νοσοκομείου είναι ένα το κρατούμενο. Από εκεί και πέρα, σε ολόκληρη την Ικαρία υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας, αυτό του Ευδήλου (μία ώρα απόσταση από τον Αγιο Κήρυκο, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο). Στον οργανισμό του προβλέπονται 9 θέσεις ειδικευμένων γιατρών, 1 θέση αγροτικού και 19 άτομα νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Τη στιγμή αυτή, στελεχώνεται από μόλις 1 παθολόγο, 1 αγροτικό γιατρό, 4 νοσηλεύτριες, εκ των οποίων οι 2 έχουν μετακινηθεί εκεί από το νοσοκομείο.

Το Κέντρο Υγείας «εφημερεύει» με ανειδίκευτο αγροτικό γιατρό που «κλέβει» από το Περιφερειακό Ιατρείο του Μαγγανίτη, ένα χωριό απομακρυσμένο και που ειδικά το χειμώνα μπορεί να μείνει αποκομμένο για μέρες. Την ίδια ώρα, χωρίς αγροτικό γιατρό έχει μείνει εδώ και δύο περίπου μήνες η περιφέρεια των Ραχών με 2.000 κατοίκους, αλλά και το χωριό Καρκινάγρι, η πιο δυσπρόσιτη και απομονωμένη περιοχή του νησιού, που απέχει μιάμιση ώρα από το Κέντρο Υγείας και δυόμιση ώρες από το νοσοκομείο. Το χειμώνα, λόγω του κακού οδικού δικτύου και των καιρικών συνθηκών, μπορεί να μείνει για μέρες απομονωμένο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μια ανθρώπινη ζωή...

Αγώνας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, επισημαίνει ότι «για το νησί μας το θέμα της Υγείας είναι κορυφαίο και δεν θα παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας για την κάλυψη των αναγκών μας. Ειδικά το χειμώνα, που πολλές φορές λόγω των καιρικών συνθηκών είναι αδύνατη η προσέγγιση πλοίου και αεροπλάνου, με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, με τις ελλείψεις στο νοσοκομείο, την απουσία αγροτικών γιατρών σε απομακρυσμένα χωριά, ζούμε στην τύχη μας».

Οπως υπογραμμίζει, η θέση του δήμου είναι: «Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».

Επισημαίνει ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια από τη δημοτική αρχή για την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού, με συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε όλα τα χωριά, «προκειμένου από κοινού και με τους φορείς και τις Λαϊκές Επιτροπές του νησιού να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματά μας, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα είναι αγωνιστικά και με ανεβασμένες μορφές αγώνα».

rizospastis.gr