Η Ελλάδα είναι γνωστή ως μια κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα. Από το σύνολο των έξι χιλιάδων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, μόλις τα 114 από αυτά κατοικούνται, από τα οποία τα 80 έχουν διοικητική υπόσταση, δηλαδή είναι δήμοι, δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, ενώ τα υπόλοιπα 34 αναφέρονται ως οικισμοί από την ΕΛΛΣΤΑΤ, ενώ αναφέρονται και 440 νησίδες ως οικισμοί αλλά χωρίς πληθυσμό. Η έκταση τους είναι 24.772,71 τ.χλμ. (ή 18,7% της συνολικής επιφάνειας της χώρας) και ο πληθυσμός τους 1.632.955 κάτοικοι (ή 15,1% του συνολικού πληθυσμού).

Στα μέσα του Μάη που μας πέρασε η εταιρεία Dong Energy ολοκλήρωσε την εγκατάσταση 32 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών έξω από τις ακτές του Liverpool. Οι γεννήτριες έχουν ύψος 195 μέτρα και συνολικά παράγουν μέχρι 5.3GW ενέργειας, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν έως 4.300.000 σπίτια. Για την ακρίβεια, μία και μόνη περιστροφή των πτερυγίων αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας για 29 ώρες. Πρόκειται για τις πρώτες του είδους τους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος σε ιδιώτες καταναλωτές, και σηματοδοτούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης απόδοσής τους. Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ανεμογεννήτριες του κόσμου.

Δώδεκα νέα Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 31,8 μεγαβάτ σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, στη Σητεία (περιοχή Μονής Τοπλού), την Εύβοια και σε νησιά του Αιγαίου.

Η διοίκηση του Δήμου Ικαρίας πρωτοστατώντας στην υπεράσπιση της περιουσίας του δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι (ΛΑΣ & ΑΣΠΙ), εκλεγμένοι (ΛΑΣ) στα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων (Περδικιού – Αγιου Κηρύκου - Καραβοσταμου) και κάτοικοι από διάφορες περιοχές του νησιού, βρεθήκαν στην περιοχή Φυρην Ασπα της δημοτικής ενότητας Αγίου Κηρύκου Ικαρίας για να εμποδίσουν την είσοδο στην συγκεκριμένη δημοτική έκταση του συνεργείου που έχει εντολή να ξεκινήσει τις εργασίες των γεωτεχνικών μελετών προς όφελος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μικρές ανεμογεννήτριες σε κτήρια και άλλους χώρους αναμένεται να προκαλέσει το σχέδιο όρων και προϋποθέσεων εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων ισχύος έως 50 Κιλοβάτ που επεξεργάζεται η ΡΑΕ.

Παρά τις ενστάσεις για τη βιωσιμότητα των μικρών ανεμογεννητριών, νέες καινοτομίες στον κλάδο ανοίγουν νέους δρόμους στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.

Ένα νησί, με έκταση και πληθυσμό σαν της Ικαριάς, με συνδυαστικό υβριδικό σύστημα δεξαμενών και ανεμογεννητριών, σαν της Ικαριάς, έκοψε δια παντός τους δεσμούς του με το πετρέλαιο. (ikariamag)

Ανεξαρτήτως της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA), η οποία εξετάζει το κόστος της “καθαρής” ηλεκτροπαραγωγής.

Από χθες το απόγευμα η Χίος ξαναζεί εφιαλτικές στιγμές πυρκαγιάς, αυτή τη φορά στην βορειοδυτική πλευρά της. Μέχρι τώρα έχουν γίνει στάχτη αρκετές χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης, βοσκοτόπια καθώς και πολλές εκατοντάδες ελαιόδεντρα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στη χώρα μας κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή που απέστειλε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σελίδες

ikariastore banner