To Στίγμα των «Νέων» & η δημοσιογραφία του (πολιτικού) Καφενείου. Θέμα: Ικαρία

Όπως κάθε πρωί, έτσι και της Πέμπτης 9/1/14, μας ήρθε με mail μέσω google, ό,τι αναρτήθηκε στον τομέα των Ειδήσεων τις τελευταίες ώρες για την Ικαρία.

Πέρα από τις αναδημοσιεύσεις που είχε το άρθρο μας Mega Ενημέρωση… για τα πανηγύρια (αλλά όχι της Ικαρίας), διαβάσαμε και τον τίτλο:  «Η Ικαρία είναι το νησί των επιδοτήσεων -Ακόμα και ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε πάρει 50.000 ευρώ».

Το άρθρο (και ο τίτλος) από την i-efimerida έκανε λόγο για ένα δημοσίευμα του κ.Γιώργου Παπαχρήστου στα Νέα όπου αναφερόταν στην επιδότηση που λέγεται ότι πήρε ο Χριστόδουλος Ξηρός πριν συλληφθεί.  H i-efimerida ξεκινούσε με το:

«Μετά το θόρυβο που ξέσπασε για την επιδότηση με κοινοτικά κονδύλια που είχε λάβει η πεθερά του Πάνου Κάμμενου προκειμένου να χτίσει τουριστικό κατάλυμα, έρχεται και μία νέα αποκάλυψη πως επιχορήγηση είχε ζητήσει και είχε λάβει ακόμα και ο Χριστόδουλος Ξηρός.»

Και συνέχιζε μεταφέροντας πληροφορίες για την επιδότηση στον Ξηρό όπως τις κατέγραψε στο άρθρο του ο κύριος Παπαχρήστος.

Από αυτό (2 επιδοτήσεις, εξακριβωμένες ή μη), η i-efimerida αποφάσισε να βάλει στον τίτλο της το συμπέρασμα ότι «η Ικαρία είναι το νησί των επιδοτήσεων»;;;;

Και πάμε παρακάτω… θελήσαμε να βρούμε το ίδιο το άρθρο των «Νέων» για να διαβάσουμε το πρωτότυπο…. ρεπορτάζ!

Το άρθρο είχε τίτλο: Ο «επενδυτής» της Ακαμάτρας: "Έχω ακούσει τόσα πολλά αυτές τις ημέρες για την Ικαρία που πραγματικά ζηλεύω τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Όχι μόνο γιατί έχουν βρει το μυστικό της μακροζωίας ούτε γιατί κάνουν κάτι απίθανα γλέντια. Ούτε, πολύ περισσότερο, γιατί έχουν… γαμπρό τον Καμμένο! Αλλά γιατί σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο φαίνεται ότι έναν καιρό έβρεχε μια περίεργη βροχή, όχι από αυτές που ξέρουμε, αλλά από… χιλιάρικα. Και έπαιρνε, φυσικά όποιος μπορούσε – να, καλή ώρα η πεθερούλα του προέδρου Πάνου. Η βροχή ήταν τεχνητή, έπεφτε με έναν μαγικό τρόπο που τον έλεγαν «κοινοτικές επιδοτήσεις», και μόνο όποιος κρατούσε ομπρέλα δεν έπαιρνε!"

Στη συνέχεια μεταφέρει την πληροφορία ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε πάρει στις αρχές του 2000 επιδότηση 50.0000 ευρώ (την οποία μετά επέστρεψε) για την ανάπτυξη βιοτεχνίας μουσικών οργάνων στην Ακαμάτρα και συνεχίζει ως εξής:

«Η επιδότηση λέγεται ότι εγκρίθηκε (το είπα και προηγουμένως, Ικαρία γαρ)».

Προσπαθώ να βρω τι λόγια (ψύχραιμα) μπορεί να πει κανείς για μια τέτοια καφενειακή γενίκευση, λασπολογία και προσβολή απέναντι σε ένα ολόκληρο νησί εξαιτίας 2 επιδοτήσεων (Δε θέλω να κρίνω τις ίδιες τις επιδοτήσεις - επίσης ο κύριος Παπαχρήστος δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο θεωρεί παράτυπη την επιδότηση για μουσικά όργανα στον Χριστόδουλο Ξηρό. Γνωρίζει τι δουλειά έκανε, επισήμως τουλάχιστον;)

Πώς στιγματίζει έτσι αβασάνιστα ένα ολόκληρο νησί; Διασταύρωσε πηγές, στοιχεία;

Έκανε έρευνα ο κύριος Παπαχρήστος για το ποια είναι – σε αυτούς τους τομείς- η αναλογία των αιτήσεων από την Ικαρία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα; Επίσης, έβαλε κάτω τα ποσοστά έγκρισης και τα βρήκε υψηλότερα;

Ποιο είναι το επιχείρημα που οδηγεί στο ότι «σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο έπεφτε ένα καιρό βροχή επιδοτήσεων»; Από πού και ως πού το «Ικαρία γαρ»; Από τις 2 επιδοτήσεις;

Έχει γνώση για την υπόλοιπη Ελλάδα; Δε μπορεί, τόσο καιρό εργάζεται σε μεγάλα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας και … αξιοπιστίας! Δεν πήρε το αυτί του για επιδοτήσεις βροχή και για κατασπατάληση κοινοτικών όσο και κρατικών κονδυλίων; Στην Ικαρία θεωρεί ότι γίναν πράξη αυτα; Εγώ που είμαι 33 χρονών, κάτι πρόλαβα να ακούσω!

Τέλος, μόνο αυτό έχει ακούσει ότι συμβαίνει στην Ικαρία; Τα πανηγύρια, η μακροζωία και οι επιδοτήσεις του Καμμένου και του Ξηρού; Η ευαίσθητη όσο και ερευνητική πένα του δεν κατέγραψε τίποτα άλλο; Προβλήματα συγκοινωνίας, παροχών υγείας, δημοσίων υπηρεσιών;

Πάμε τώρα στο γιατί – κατά τη γνώμη μας πάντα- συμβαίνουν όλα. Όπως είχαμε γράψει (βλ. εδώ) και για μία ανάλογη σειρά δημοσιευμάτων όπου η Ικαρία αναφερόταν, μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ, ως η «πρωταθλήτρια» με 100%  παραβατικότητα και μετά από έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι το 100% αφορούσε μόνο όσους ελέχθησαν και αυτοί που ελέχθησαν ήταν τελικά μόνο 5(!!!!) και το σύνολο των παραβάσεων 16: Όλα αυτά δε συμβαίνουν μετά από κάποιο σχέδιο συνομωσίας εναντίον μας. Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Δε θέλει κάποιος να κάνει κακό συγκεκριμένα στην Ικαρία! Αυτά είναι γραφικότητες.

Μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Το επίπεδο είναι πολύ πολύ χαμηλό! Και της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και της έντυπης. Τα Μέσα (μικρά και μεγάλα), εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου για τσιτάτα, νοηματικά κουτάκια, ταμπέλες, οπαδιλίκι (και κομματικό) και δε χάνουν ευκαιρία για γενικεύσεις. Προχειρότητα, χαρακτηρισμοί, λάσπη, καφενειακός λόγος και μπουρδολογία βροχή (κρατάτε ομπρέλες). Κυρίως αν πχ πρόκειται για ένα νησί που δεν είναι και... του γούστου μας ή του σιναφιού μας!

Τώρα, στο πώς γίνεται και μια τέτοια ποιότητα γραφής να θεωρείται δημοσιογραφική και να δημοσιεύεται σε έντυπο μεγάλης κυκλοφορίας, θα απαντήσουμε κι εμείς, κλείνοντας, με τη φράση που έκλεισε και ο κύριος Παπαχρήστος το άρθρο του:

«Δεν υπάρχει αυτή η χώρα, δεν υπάρχει».

Η στήλη του κυρίου Παπαχρήστου στα «Νέα» ονομάζεται Στίγμα. Πιστεύω όλοι καταλάβαμε το γιατί…

 

Κωνσταντίνος Βατούγιος για το ikariamag.gr

ikariastore banner