ΕΡΕΥΝΑ: Η Ικαρία, ο ΣΔΟΕ και η παραβατικότητα

Πριν λίγες ημέρες αναδημοσιεύσαμε ένα άρθρο όπου χρησιμοποιούσε τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τα αποτελέσματα των ελέγχων στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΕΡΟΣ 2013» το καλοκαίρι στα νησιά. Η Ικαρία λοιπόν χαρακτηριζόταν ως η «πρωταθλήτρια» της παραβατικότητας με 100% μαζί με το Καρπενήσι.  Ακολουθήσε η Μύκονος με 82,14%.

Το αναδημοσιεύσαμε και παράλληλα αρχίσαμε να το ψάχνουμε καθώς φίλοι καταστηματάρχες επικοινώνησαν μαζί μας και διαμαρτυρήθηκαν πως δεν είναι αυτή η εικόνα της Ικαρίας. Θελήσαμε λοιπόν να το ερευνήσουμε ακόμα περισσότερο.

Τι συνέβη; Είναι η Ικαρία η πρωταθλήτρια στην παραβατικότητα; Τι είναι αυτό το 100%;

Και ιδού τι βρήκαμε: Το 100% δεν αφορά φυσικά στο σύνολο των καταστηματαρχών αλλά όσων ελέγχθησαν. Αυτό ήταν σαφές από το ίδιο το άρθρο. Πόσοι όμως ελέγχθησαν στην Ικαρία; Ποιος είναι ο απόλυτος αριθμός του 100% ώστε να ξεπερνάμε (σε ποσοστό) και τη Μύκονο και τα υπόλοιπα νησιά; 5!

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημες πηγές του ikariamag, πέντε καταστηματάρχες ελέγχθησαν και βρέθηκαν με παραβάσεις (16 στο σύνολο) μετά από επίσκεψη του ΣΔΟΕ στο νησί μας στις 22 και 23 Αυγούστου 2013.

Πέντε στα πέντε είναι σίγουρα το 100% αλλά πέντε επαγγελματίες που βρέθηκαν με τις όποιες παραλείψεις σε ένα ολόκληρο νησί, είναι σίγουρα πολύ μικρός αριθμός για να χαρακτηριστεί αυτό το νησί ως «πρωταθλητής παραβατικότητας». Και μάλιστα όταν το δελτίο τύπου αφορά σε αποτελέσματα συγκεκριμένων ημερών και τόπων και όχι τη γενική κατάταξη όλων των περιοχών συνολικά.

Τι έγινε λοιπόν; Το ΣΔΟΕ δημοσίευσε το δελτίο τύπου του αναφέροντας το σύνολο των ελέγχων, των επιχειρήσεων και των παραβάσεων τους και αναγράφοντας δίπλα από κάθε νησί το ποσοστό της παραβατικότητας και όχι τον απόλυτο αριθμό των ελέγχων.

Τα μέσα είδαν το δελτίο τύπου και τιτλοφόρησαν τα άρθρα τους με όρους «πρωταθλητισμού», «ρεκόρ», κλπ.

Και οι Ικαριώτες – των οποίων έκλεισε  μόλις η Εφορία, οι υπηρεσίες υγείας υποβαθμίστηκαν (περάσαμε το καλοκαίρι χωρίς αγροτικούς ιατρους στα χωριά), η ακτοπλοϊκή σύνδεση τώρα που χειμωνιάζει θα περάσει στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και οι δυσκολίες επιβίωσης πολλαπλασιάζονται ραγδαία, διαμαρτυρήθηκαν. Και δικαίως.

Τα στοιχεία που φέρνουμε στο φως με την έρευνα μας στο παρόν άρθρο, πιστεύουμε ότι αποκαθιστούν την εικόνα του νησιού μας.

ikariamag.gr

Υ.Γ. Βέβαια, από εκεί μέχρι το ότι είναι συντονισμένη η «επίθεση» και η στοχοποίηση που δέχεται συγκεκριμένα η Ικαρία (γιατί;), υπάρχει μεγάλη διαφορά. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως το ίδιο συνέβη με το Καρπενήσι και μια εβδομάδα νωρίτερα παρόμοιο δελτίο ανέφερε στο 100% της παραβατικότητας την Αμοργό, τους Παξούς και τη Σύμη.

ikariastore banner