Ρεπορτάζ από το 15ο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, εκτός από τα 9 θέματα της ημερήσιας διάταξης, είχαμε και εκτός αυτής καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας κατέθεσε και τα εξής θέματα επικαιρότητας:

1. Το θέμα των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας (όπου μέχρι και σήμερα είναι απλήρωτοι) . Περισσότερα θα έχουμε όταν συντάξει η πλειοψηφούσα αρχή την ανακοίνωση για τη θέση του δήμου Ικαρίας.

2. Το θέμα των απλήρωτων εργαζόμενων στην καθαριότητα στο ΔΕ Ευδήλου όπου ο δήμος απάντησε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες (γραφειοκρατικά) που εκκρεμούσαν και σύντομα θα πάρουν τα χρήματα τους.    

3. Ερώτηση έγινε και για το πότε θα πάρουν τα ποσά που τους αναλογούν από τον δήμο οι αθλητικοί σύλλογοι του νησιού μας. Η απάντηση είναι ότι ο ΠΑΣ Ίκαρος ολοκλήρωσε την συλλογή των απαραίτητων εγγράφων πριν λίγες ημέρες, μια μέρα πριν από το Δ.Σ. Το ίδιο έγινε και από τον ΑΣ Διαγόρα και αναμένουν του ΑΟ Μεσσαριάς για να σταλούν μετά στον επίτροπο όπου θα δώσει την εντολή για να δοθεί το ποσό των 30.000 ευρώ που είχε ψηφίσει παλιότερα το Δ.Σ.

4. Ερώτημα έγινε και για το θέμα των μεταφορών των μαθητών όπου η πλειοψηφούσα αρχή (οι δήμοι δεν έχουν την αρμοδιότητα ακόμα) μίλησε για διήμερο κλείσιμο των γραφείων του δήμου ως διαμαρτυρία και την σύνταξη επιστολής. Η τοποθέτηση της ΛαΣ, εδώ.

Στην ημερήσια διάταξη τώρα:
1. Έγινε η αποδοχή και κατανομή του ποσού των 18.000 ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες όλων των σχολείων της Ικαρίας.

2. Εγκρίθηκε η κατάρτιση του προσύμφωνου για την πώληση ακινήτου για τον βιολογικό του Αγ. Κηρύκου.

3. Με το ποσό των 5.000 ευρώ θα ενισχυθεί η Φιλαρμονική του δήμου.

4. Έγινε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 12 (4.000 ευρώ)

5. Ομόφωνα εγκρίθηκε η επιχωμάτωση του ΧΑΔΑ Ραχών με το ποσό των 11.800 ευρώ. Έχει να γίνει επιχωμάτωση από τον Ιούλιου με αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από το Αργιουλάκι να θυμίζει σκουπιδότοπο μεγάλης πόλης, ενώ η ΛαΣ είπε όχι στις εργασίες οριστικής παύσης του ΧΑΔΑ Αγ. Κηρύκου. Η τοποθέτηση της, εδώ.

6. Υποβλήθηκε πρόταση για την ένταξη του τουριστικού καταφυγίου στον Αγ. Κήρυκο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 79, ενώ αν προλάβουν τις ημερομηνίες (9/10) οι υπηρεσίες του δήμου θα καταθέσουν και προτάσεις για ανακαινίσεις - αναπλάσεις των λουτροκαταστημάτων.

7. Ψηφίστηκε η πίστωση ποσού για την πληρωμή του συμβούλου για τον τουρισμό με την Λα.Σ. να δηλώνει παρόν.

8. Έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του γηροκομείου από τον εκπρόσωπο της ΑΣΠΙ (μέλος τη επιτροπής στήριξης του ιδρύματος) αλλά και πρόταση για την ένταξη του στο Ν.Π. Ι. Τσαρνάς του δήμου μας, τονίζοντας ότι θα είναι μεγάλο πλήγμα για όλους μας αν κλείσει το γηροκομείο. Ο δήμαρχος έκανε μια μακροσκελή πρόταση για την δημιουργία «ξενώνα κοινωνικής αλληλεγγύης» (ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να την δημοσιεύσουμε) τονίζοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις για το γηροκομείο μέσω του Ν.Π. Τσαρνάς.

Για το θέμα των υπό κατάρρευση τμημάτων σε παλιά κτίρια στην πόλη των Θερμών (εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους) ειπώθηκε ότι θα πρέπει να γίνει η καταγραφή τους από την πολεοδομία, σύσταση προς τους ιδιοκτήτες και αν δεν φτιαχτούν θα τα αναλάβει ο δήμος.

Το θέμα των απορριμμάτων αναβλήθηκε αφού μετά τις 15/10 θ υπάρχουν εξελίξεις και ενημέρωση ή κατάθεση σχεδίου διαχείρισης! Η φράση του δημάρχου «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα σκουπίδια μας» λέει πολλά (ας ξεχάσουμε λοιπόν τις μεταφορές σε άλλους τόπους, ας ξεχάσουμε αφερέγγυους επιχειρηματίες διαχείρισης απορριμμάτων, ας… ας… ) γι’ αυτό θα πρέπει σοβαρά να δούμε την ανακύκλωση στην πράξη σε όλη την Ικαρία, κομποστοποίηση στην πράξη σε όλη την Ικαρία, ευαισθητοποίηση - ενημέρωση σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Μας ενημέρωσαν ότι έχει ξεκινήσει (αμήν!) η κτηματογράφηση για τον Χ.Υ.Τ.Υπολειμμάτων (απαλλοτριώσεις).

ikariamag.gr