Σύσκεψη Αιρετών Αρχόντων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για ακτοπλοϊκό και πορεία έργων

Μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ.  Νίκου Κατρακάζου, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕ Σάμου, χθες,  Πέμπτη 18/9, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η Βουλευτής Σάμου κ. Αγνή Καλογερή, ο Έπαρχος Ικαρίας & Φούρνων κ. Στέφανος Παμφίλης, ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Στέλιος  Σταμούλος, ο Δήμαρχος Φούρνων κ. Γιάννης Μαρούσης και ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Παρασκευάς Παπαγεωργίου.

Συζητήθηκε καταρχήν, το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών όπου, από όλους εκφράστηκε ο προβληματισμός για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και διαπιστώθηκε απ΄ όλους το κοινό  πλαίσιο διεκδίκησης, με το οποίο τονίζεται  προς κάθε κατεύθυνση και το οποίο συνοψίζεται ως εξής: «Θεωρούμε αναγκαία την ποιοτική αναβάθμιση της συγκοινωνίας με τη δρομολόγηση σύγχρονων πλοίων, όμως σε καμία περίπτωση  και εν ονόματι αυτής της αναβάθμισης, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η μείωση του αριθμού των δρομολογίων και ο αποκλεισμός νησιών και λιμανιών του Νομού μας. Δεν είναι δυνατόν η λύση του προβλήματος ενός νησιού, να οδηγεί στην πρόκληση  προβλήματος σε ένα άλλο». Συμφωνήθηκε επίσης, να εκτιμηθούν οι εξελίξεις των επόμενων ημερών και εάν χρειαστεί, να προκληθεί ευρύτερη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, καθώς και των κοινωνικών και επαγγελματικών ενώσεων των νησιών μας.

Στη συνέχεια, έγινε αναλυτική παρουσίαση των έργων που εκτελούνται με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας στο Νομό μας και αναλυτική παρουσίαση των μελετών, που είναι ώριμες ή βρίσκονται στη διαδικασία ωρίμανσης για ένταξη έργων στη νέα προγραμματική περίοδο. Από μέρους της Περιφερειακής  Αυτοδιοίκησης  τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων της τοπικής κοινωνίας, ώστε να αποφασιστούν οι προτεραιότητες και να συμφωνηθεί, στο μέτρο του δυνατού, μια κοινή πορεία.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Αποσπάσματα από τη σχετική ανακοίνωση του Επάρχου Ικαρίας Φούρνων, Στέφανου Παμφίλη:
Στα θέματα της ακτοπλοΐας εν’ όψη των νέων σχεδιασμών διαπιστώθηκε ομοφωνία σχεδόν όλων στο φλέγον ζήτημα δηλαδή στην ποιοτική αναβάθμιση τω δρομολογίων χωρίς κανέναν αποκλεισμό κανενός λιμένα ή νησιού. Ο Έπαρχος πρότεινε την εναλλάξ προσέγγιση των πλοίων στο λιμάνι του Ευδήλου και στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και φυσικά την προσέγγιση στο λιμάνι των Φούρνων. Θα εκδοθεί δελτίο τύπου από την Αντιπεριφέρεια που θα περιγράφει το αποτέλεσμα της σύσκεψης.              
Το Δεύτερο θέμα της συζήτησης της σύσκεψης ήταν τα έργα στον Νομό και ειδικότερα στην Επαρχία η πορεία τους και η εκτέλεση τους και φυσικά και η πορεία των έργων στους Φούρνους ένα έργο τελικά εντάχθηκε στο νησί των Φούρνων « η αποκατάσταση φθορών στο Επαρχιακό δίκτυο».    
Τα άλλα έργα όπως κατασκευή κεντρικού λιμένα Φούρνων προϋπολογισμού 10.000.000€ ώριμο έργο δεν εντάχθηκε, ο δρόμος της Θύμαινας ο εσωτερικός προϋπολογισμού  1.325.000€ ώριμο έργο δεν εντάχθηκε, το έργο αποκατάσταση ΧΑΔΑ του Δήμου Φούρνων προϋπολογισμού 36.300€ ώριμο και αυτό δεν εντάχθηκε, η μονάδα αφαλάτωσης του Δήμου Φούρνων προϋπολογισμού 110.000€ έργο ώριμο για το LEADER δεν εντάχθηκε, έργο πλακοστρώσεις οικισμού Φούρνων προϋπολογισμού 340.000€ ώριμο έργο δεν εντάχθηκε και άλλα μικρότερα δεν εντάχθηκαν με καθαρή ευθύνη της προηγούμενης Αντιπεριφέρειας και του προηγούμενου Περιφερειάρχη
κ. Γιακαλή.
Πως για τόσα λοιπόν ώριμα έργα που αφορούν το νησί των Φούρνων δεν εντάχθηκε κανένα από την Διαχειριστική Αρχή;  Τι φταίει ποιος έχει την ευθύνη, η Aντιπεριφέρεια ή  η Διαχειριστική αρχή πάντως  ο Δήμος έπραξε στο ακέραιο την υποχρέωση του ωρίμασε όλα τα έργα και τα παρέδωσε για ένταξη,  που είναι το ηθικό θέμα  εδώ Κύριε Παπαθεοφάνους και Κύριε Γιακαλή;.

ikariastore banner