Χωρίς πλοίο ο Εύδηλος Ικαρίας 14 Φεβρουαρίου - 9 Απριλίου | Επιστολή Σεβαστάκη

εικόνα αρχείου

Νέα επιστολή με τον χαρακτηρισμό του Επείγοντος έστειλε ο Βουλευτής Σάμου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ευδήλου Ικαρίας με τον Πειραιά και άλλους προορισμούς, κατά το διάστημα που το πλοίο «Νήσος Μύκονος» της εταιρείας Hellenic Seaways θα βρίσκεται εκτός της γραμμής για την ετήσια συντήρησή του.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Αθήνα, 8-2-2017
Προς:
- Αν . Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  κ. Νεκτάριο Σαντορινιό
 -Γ.Γ. Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,                   
           
Κύριε Υπουργέ,
Σας επαναδιατυπώνω αίτημα σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ν. Σάμου. Από τις 14 Φεβρουαρίου 2017 μέχρι και τις 9 Απριλίου 2017 διαρκεί η ετήσια συντήρηση του πλοίου «Νήσος Μύκονος». Αυτό πρακτικά θα είχε ως αποτέλεσμα τα λιμάνια του Ευδήλου Ικαρίας και Καρλοβασίου Σάμου να μείνουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και επομένως να μην εξυπηρετούνται ευρείες περιοχές των δύο νησιών.

Αποστείλαμε σχετικό αίτημα επί του θέματος στις 24-1-2017 και σας ευχαριστούμε θερμά για τις κινήσεις που ήδη κάνατε με γνώμονα την βέλτιστη επίλυση της δυσχερούς αυτής κατάστασης.

Εν τέλει όμως, όπως ενημερώθηκα  ότι το θέμα διευθετήθηκε μόνο εν μέρει. Δηλαδή, η εταιρεία Hellenic Seaways θα καλύψει όλα τα λιμάνια που εξυπηρετούνταν από το «Νήσος Μύκονος» με το «Νήσος Ρόδος» (συμπεριλαμβανομένου του Καρλοβασίου Σάμου), πλην όμως του λιμανιού του Ευδήλου Ικαρίας.

Το να δραστηριοποιείται μόνο το ένα λιμάνι του νησιού της Ικαρίας για διάστημα περίπου ενός μήνα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους της. Λόγω της φυσικής ιδιομορφίας του νησιού, μεγάλος αριθμός κατοίκων θα πρέπει να διανύει 40, 50 αλλά και 60 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου αλλά και στο μοναδικό αεροδρόμιο του νησιού. Ο χρόνος που χρειάζονται για την απόσταση αυτή είναι σχεδόν δύο ώρες, λόγω του εξαιρετικά δύσβατου οδικού δικτύου. Πολύ συχνά τέτοια εποχή, ο δρόμος που ενώνει τα δύο λιμάνια είναι απροσπέλαστος λόγω των χαμηλών νεφώσεων και η σύνδεση διακόπτεται. Ο ανεφοδιασμός του νησιού θα γίνει ένας Γολγοθάς για τους εμπόρους που κατοικοεδρεύουν στην βόρεια πλευρά του νησιού (όπου εξυπηρετεί το λιμάνι του Ευδήλου). Πρέπει δε να τονισθεί ότι η διαδρομή αυτή είναι υψηλής κινητικότητας αφού εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ικαρίας (τις κοινότητες Ευδήλου και Ραχών).

Σαφώς πλήττεται εμμέσως και η υγεία των Ικαριωτών, αφού πολύ συχνά είναι απαραίτητη η διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία Σάμου ή Αττικής και προστίθενται στους ασθενείς αλλά και στους οδηγούς του ΕΚΑΒ μία παραπάνω δύσβατη δίωρη διαδρομή μέχρι το λιμάνι Αγίου Κηρύκου αλλά και λιγότερα δρομολόγια προς Σάμο και Πειραιά.

Τέλος, οι κάτοικοι που ζουν στην βόρειο Ικαρία θα επιβαρυνθούν πολύ και οικονομικά, καθώς η μεταφορά τους προς το λιμάνι της νοτίου Ικαρίας (Άγιος Κήρυκος) δεν καλύπτεται με τοπική συγκοινωνία, άρα όσοι δεν θα μπορούν να πάρουν τα ΙΧ τους ή δεν διαθέτουν, θα πρέπει να καταφύγουν σε ταξί το οποίο στοιχίζει 50 ευρώ η μονή διαδρομή (100 ευρώ με επιστροφή).

Έχοντας εμπιστοσύνη στην κατανόηση της κατάστασης από πλευράς σας, σας καλώ, ώστε με επείγουσα παρέμβασή σας, να καλυφθεί από την υπεύθυνη, για την εκτέλεση των δρομολογίων, εταιρεία, η απρόσκοπτη  ακτοπλοϊκή σύνδεση και  του Ευδήλου Ικαρίας, με τους υπόλοιπους προγραμματισμένους προορισμούς, τόσο για την περίοδο που το Νήσος Μύκονος θα βρίσκεται σε συντήρηση όσο και για το χρονικό διάστημα που θα ισχύσουν οι νέες τροποποιήσεις δρομολογίων.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Σεβαστάκης
Βουλευτής Σάμου

ikariastore banner