Μ’ αυτά και με εκείνα μπήκαμε στον Ιούνιο, σκεφτήκαμε πως κοντεύει το καλοκαίρι και θα φανούν οι ξένοι. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα καλά μας, να θυμηθούμε ότι η πρόσοψη θέλει βάψιμο, να θυμηθούμε ότι οι πυροσβεστήρες έληξαν και θέλουν αναγόμωση, να θυμηθούμε να χορτοκόψουμε κι εκειδά δίπλα, στο χωράφι που παρκάρουν, να μην πάρει και καμιά φωτιά.

Κύριοι, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του νησιού μας, σχετικά με τον σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων κατά το διάστημα από 14/2/2017 έως 31/3/2017, το χρόνο δηλαδή που αφορά την ετήσια συντήρηση του πλοίου «Νήσος Μύκονος», που εκτελεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Κατά την περίοδο αυτή αντικαθίσταται από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» , πού όμως στο σχεδιασμό δεν προβλέπεται να εξυπηρετεί το λιμάνι του Ευδήλου στη βόρεια Ικαρία.

Νέα επιστολή με τον χαρακτηρισμό του Επείγοντος έστειλε ο Βουλευτής Σάμου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ευδήλου Ικαρίας με τον Πειραιά και άλλους προορισμούς, κατά το διάστημα που το πλοίο «Νήσος Μύκονος» της εταιρείας Hellenic Seaways θα βρίσκεται εκτός της γραμμής για την ετήσια συντήρησή του.

Σχετικά με τον επανασχεδιασμό των μεταφορών που συζητείται στην σύσκεψη παραγόντων των υπουργείων σας, στα πλαίσια των ενεργειών της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών, σας κοινοποιούμε τις προτάσεις του Δήμου Ικαρίας, όπως διαμορφώνονται μέσα από τις διαχρονικές κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων του νησιού, τις αποφάσεις του δημοτικού συμβούλιου (112/2014 - 159/2014 - 56/2015) και τις παρεμβάσεις μας σε συνεδρία που σχετίζονται με την «Νησιωτικότητα».

Πληροφορούμαστε ότι από τις 15 Φεβρουαρίου και για ένα μήνα, το πλοίο της Helllenic Sea Ways «Νήσος Μύκονος» που εξυπηρετεί το λιμάνι του Ευδήλου, θα διακόψει την εκτέλεση του δρομολογίου προκειμένου να γίνει η ετήσια συντήρηση.

Ενόψει της συνεδρίασης του ΣΑΣ την Τετάρτη 25-1-2017, ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης έστειλε επείγουσα επιστολή στον Γ.Γ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γ. Θεοτοκά, με θέμα την έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης για Εύδηλο Ικαρίας και Καρλόβασι Σάμου που θα προκύψει τόσο από την ετήσια συντήρηση του πλοίου Νήσος Μύκονος, όσο και από προτάσεις για ανασχεδιασμό των δρομολογίων. Παραθέτουμε στην επιστολή, ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη ενημέρωση. Στην επιστολή επισημαίνεται η αναγκαιότητα για την πλήρη ακτοπλοϊκή κάλυψη των νησιών μας.

Συνεχείς είναι οι βλάβες ακτοπλοϊκών πλοίων, «προειδοποιώντας» για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ναυτεργάτες και επιβάτες, καθώς οι εφοπλιστές για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους συρρικνώνουν συνεχώς τον ακτοπλοϊκό στόλο (ειδικά το χειμώνα η κατάσταση γίνεται δραματική), ενώ σε ένα μεγάλο κομμάτι του δικτύου δρομολογούν πλοία υπερήλικα και υποσυντήρητα.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι τιμές των εισιτηρίων των πλοίων έχουν αυξηθεί αρκετά. Αν συνυπολογίσουμε και την οικονομική κρίση που βιώνουμε, είναι ένα έξοδο αρκετά σημαντικό για να επισκεφτείς το νησί σου.

Σε αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Hellenic Seaways προχώρησε η πλειοψηφία των μετόχων που συγκροτήθηκε γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς. Η εξέλιξη σηματοδοτεί τη διασφάλιση ελέγχου της διοίκησης της ακτοπλοϊκής από το μπλοκ των μετόχων που έχει συγκροτηθεί περί την Τράπεζα Πειραιώς και αντιπαρατέθηκε με την μεγαλομέτοχο (47,4%) Μινωϊκές Γραμμές, συμφερόντων του ομίλου Grimaldi.

Ο νομός Σάμου και ειδικότερα η Σάμος έχει αντιμετωπίσει με σθένος τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές του τελευταίου έτους. Η Σάμος, νησί ιδιαίτερου κάλλους και με πλήθος τουριστικών δυνατοτήτων, χρειάζεται την υποστήριξη και των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν.

Σελίδες