Το σπίτι μου έξω

Όπως λέμε, "μπιμ... το σπίτι μου μέσα"!

Έχετε κοιτάξει καθόλου τα σπίτια μας; Έχετε ξεφύγει από την γραφικότητα που προσφέρει απλόχερα η πανέμορφη φύση της Ικαρίας και να κοιτάξετε πραγματικά τα σπίτια μας;

Κάποτε το καριωτόσπιτο είχε δομή, συνοχή, ήταν κομμάτι του τοπίου κι εξέπεμπε την ομορφιά που έχει κάθετι φτιαγμένο με σεβασμό στον τόπο του. Πότε αποφασίσαμε να το εκφυλίσουμε; Να το δομήσουμε αυθαίρετα, χωρίς αίσθηση συλλογικότητας κι ανιδιοτέλεια;

Γίναμε τσιμεντολάγνοι.

Χτίσαμε με μόνο γνώμονα την πρακτικότητα, αγνοήσαμε την ομορφιά και την καλαισθησία. Και φτιάξαμε κατασκευάσματα πιο άσχημα κι από αυτά που βρίσκεις στις πόλεις που τόσο λοιδορούμε για την ασχήμια τους.

Κανείς δεν είπε να μην χτίσουμε, να μην φτιάξουμε την «οχτέ», να μην κάνουμε μια αποθήκη.  Αλλά ποιος ήταν αυτός που είπε, κάνε του κεφαλιού σου γιατί έτσι είναι το σωστό;

Και ναι, θα το πω. Σε άλλα νησιά και μέρη της Ελλάδας, αν βάψεις το παράθυρο σε άλλο χρώμα από αυτό που πρέπει, έχεις κυρώσεις.

Δεν μου αρέσουν οι κυρώσεις. Αλλά στην Ικαρία αποδεικνύουμε δυστυχώς τι συμβαίνει λόγω απουσίας τους. Κι αυτό με ενοχλεί περισσότερο.

Αυθαίρετα τα περισσότερα, παράνομα. Εκμεταλλευτήκαμε την μαλθακότητα της εφαρμογής των νόμων και βασιστήκαμε στο πάντα επίκαιρο «δικό μου είναι, ό,τι θέλω το κάνω.»

Κι όμως δεν είναι δικό σου. Ούτε δικό μας, αν περιμένατε αυτό. Ανήκει στο τοπίο, τον τόπο, την Ικαρία. Κι η Ικαρία αξίζει πολύ περισσότερα από άναρχες δομημένες μάζες, πεταμένα μπάζα, σκουριασμένα σίδερα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές κι ημι-κατασκευές δήθεν μαστόρων.

Μάστορας δεν είσαι μόνο όταν φτιάχνεις κάτι. Μάστορας είσαι και όταν το κάνεις πιο όμορφο από ό,τι ήταν πριν.

Κι όσοι διαβάζουν το κείμενο τούτο και σκέφτονται ότι το δικό τους σπίτι δεν είναι άσχημο, τότε ή ξέρετε πολύ καλά για πιο πράγμα γράφω ή δυστυχώς είστε κομμάτι του προβλήματος.

Χρόνια πριν, οι πρώτοι Καριώτες έχτισαν τα σπίτια τους με πολύ κόπο και μεράκι. Κι τα άφησαν στα παιδιά τους για κληρονομιά, όχι μόνο υλική αλλά και πολιτιστική.

Εμείς τι θα αφήσουμε στα δικά μας;

Στέλιος Νικολακάκης
stelios.nikolakakis@gmail.com

*το σπίτι της φωτογραφίας δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκει και του ζητώ συγγνώμη που το χρησιμοποιώ. Αλλά είναι όμορφο.

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Στέλιου Νικολακάκη.

ikariastore banner