Ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας συνδέεται άρρηκτα με την έκφραση της αρχιτεκτονικής τέχνης. Φυσικά η αρχιτεκτονική και οι υπηρεσίες της, δε θα μπορούσαν να λείπουν από τις πολεμικές δραστηριότητες των ανθρώπων, κυρίως σε ό,τι αφορά την οχύρωση και την άμυνα ορισμένων περιοχών.

Είχε πια σκοτεινιάσει όταν το αυτοκίνητο πάρκαρε δίπλα στο ξενοδοχείο. Οι πόρτες άνοιξαν σχεδόν παράλληλα και βγήκαμε όλοι μαζί. Η Νατάσα κοντοστάθηκε και μας είπε να κοιτάξουμε ψηλά, στον ουρανό της Τσαγκαράδας, στα φωτεινά αστέρια. Κοίταξα ψηλά και σχεδόν αυτόματα είπα «Παιδιά συγνώμη, αλλά ο ουρανός στην Ικαρία είναι καλύτερος».

Ο τουρίστας αλλά και ο Αθηναίος σε πρώτη φάση θα έχουν την δυνατότητα με ένα έξυπνο κινητό στα χέρια τους να μαθαίνουν για τα κτίρια που τους περιβάλλουν στο διάβα μιας διαδρομής. Οι αρχιτέκτονες - μέλη της ομάδας City Tales φροντίζουν γι αυτό.

Έχετε κοιτάξει καθόλου τα σπίτια μας; Έχετε ξεφύγει από την γραφικότητα που προσφέρει απλόχερα η πανέμορφη φύση της Ικαρίας και να κοιτάξετε πραγματικά τα σπίτια μας;

Στην τελευταία, πριν τις εκλογές συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (10/03/2014), συζητήθηκε πρόταση του περιφερειακού συμβούλου Ν. Κουλουλία για τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ικαρίας (αντιπειρατικά σπίτια….) και την δημιουργία ινστιτούτου μελέτης της μακροζωίας στην Ικαρία.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών καταβάλλει από την αρχή του τρέχοντος έτους 2014 μεγάλες προσπάθειες, για την απογραφή, αναπαλαίωση και ανάδειξη της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς που αποτελεί διαχρονικό αίτημα του αρμόδιου υπουργείου Αιγαίου και νησιώτικης πολίτικης και της Ικαριακής κοινωνίας.

Με μεγάλη επικοινωνιακή συμμετοχή των πνευματικών εκπαιδευτικών, πολιτιστικών φορέων και πολλών πολιτών, συνεχίζεται, από τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας και Φούρνων Κορσαίων΄΄,από το προσωπικό της Κοινωφελούς εργασίας και με την συνεργασία της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η απογραφή της μοναδικής στον κόσμο Λαϊκής – Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς των Νησιών μας, Ικαρίας, Φούρνων και Θύμαινας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας και Φούρνων Κορσαιών στα πλαίσια υλοποίησης των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της από 14/10/2013 συνεδριασής του, θα υλοποιηθεί από προσωπικό της Κοινωφελούς εργασίας που προσελήφθηκε πρόσφατα μέσω ΑΣΕΠ για πέντε μήνες, την απογραφή – φωτογράφηση και κωδικοποίηση των Αντιπειρατικών κατοικιών των κατοικήσιμων σπηλιών (καμάρες) – εκκλησιών, νερόμυλων, ανεμόμυλων, μαργούνων , καταφυγίων, παλαιών γεφυριών, μονοπατιών κ.α. παλαιών κτησμάτων.

Η σημερινή πόλη του Αγίου Κηρύκου είναι μια σχετικά νέα πόλη. Έχουμε βέβαια ενδείξεις αλλά και ευρήματα τα οποία πιστοποιούν ότι η περιοχή αυτή κατοικήθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια και συνέχισε να κατοικείται κατά την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους. Όμως η πειρατοκρατία στο Αιγαίο ανάγκασε τους κατοίκους να αποσυρθούν σε αθέατες και δυσπρόσιτες περιοχές του νησιού.

Η προγενέστερη αρχιτεκτονική του νησιού και ο συγκεκριμένος τρόπος αξιοποίησης μεγάλων κοιλοτήτων σε βράχους θα έπρεπε να είναι μέσα στους σημαντικότερους παράγοντες προβολής της Ικαρίας.

ikariastore banner