ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την επίσκεψη της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου στην Ικαρία

Την Τετάρτη 13/5 παρακολουθήσαμε την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχείο με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου, του Έπαρχου Ικαρίας κ. Στέφανου Παμφίλη, του Δημάρχου Ικαρίας κ. Στέλιου Σταμούλου, των Αντιδημάρχων κ. Σπ. Τέσκου και Σ. Κόχειλα, του Προέδρου του Δ. Σ. κ. Ν. Λαρδά, στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα έργα ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.Συνοπτικά, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
· Έγινε ενημέρωση από την κ. Κουρουμπλή (εκπρόσωπος της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.) για τα έργα αποκατάστασης του οδικού μας δικτύου που εκκρεμούν (από το 2010)! Το κομμάτι από Αγ. Κήρυκο – Εύδηλο θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου (διορθώσεις ασφαλτικά, μπάρες, διαγραμμίσεις) εκτός είναι το έργο στο Μαυράτο όπου θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο αφού θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες κάτι που δεν ενδείκνυται μέσα στο καλοκαίρι. Τα ίδια ισχύουν και για το κομμάτι Εύδηλος - Ράχες ενώ προχωρούν οι εργασίες στήριξης του κομματιού πριν την είσοδο στην Πλαγιά. Τέλος υπάρχει το γεφύρι στους Κουνιάδους και οι επισκευές στο παλιό μόλο του Ευδήλου.

· Προχωράνε τα έργα μονοπάτι Πλατανωπής και η δημοτική βιβλιοθήκη στον Αρμενιστή (παλιό τελωνείο)  

· Για το λιμενικό έργο στο Καρκινάγρι εκκρεμεί η ακτομηχανική μελέτη η οποία θα γίνει σύντομα έτσι ώστε το έργο με 2.500.000 ευρώ να ενταχθεί στο ΕΠΑΛ.

· Τα έργα συντήρησης του Επαρχιακού δικτύου ολοκληρώνονται (ασφαλτικά 282.000). Στα Σπάσματα Ευδήλου οι αστοχίες ξεπεράστηκαν και το έργο προχωράει (389.000 ευρώ).

·  Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το λιμενικό κομμάτι του έργου «Τουριστικό καταφύγιο Αγ. Κηρύκου».
·  Το έργο «παράκαμψη Ευδήλου» γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο Διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο όπου ίσως να έχει μεγαλύτερη τύχη χρηματοδότησης.

· Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου συγκατοικεί πλέον με την Περιφέρεια της Κορνουάλης σε δικό τους γραφείο στις Βρυξέλες για πιο άμεση παρέμβαση στο κέντρο των αποφάσεων.

· Για το ΧΥΤΑ: Η δίκη στο Σ.τ.Ε μετά από την μήνυση των συλλόγων Κοσοικιών και Πλαγιάς αναβλήθηκε για τις 19 Δεκεμβρίου. Από την άλλη,  στις 19 Μαΐου είχαμε το δικαστήριο της Σύρου όπου θα έπρεπε να έχει καθορίσει την τιμή μονάδος για να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή (μόλις έχουμε την απόφαση θα την δημοσιεύσουμε).

· Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και τα πρόστιμα που έρχονται είναι ένα θέμα το οποίο πολύ δύσκολα θα βρει λύση τουλάχιστον στα χρονικά όρια που έχει η Ε.Ε. (θα επανέρθουμε).

· Το αλιευτικό καταφύγιο Γιαλισκαρίου (πρόκειται για δυο έργα ) έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα ροής χρηματοδότησης και προχωρούν οι εργασίες ολοκλήρωσης (σε αναμονή και της μπίγας)

· Όσον αφορά στο κομμάτι του δρόμου που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και σε βαθμό μεγάλης επικινδυνότητας στην Β.Α. είσοδο του Αγ. Κηρύκου και για το οποίο υπάρχει διένεξη μεταξύ Περιφέρειας και δήμου Ικαρίας (αν είναι περιφερειακός ή δημοτικός) το μέλλον φαίνεται δύσκολο. Να σημειώσουμε ότι όσο καθυστερεί η εξεύρεση λύσης, η βατότητα του δρόμου κλονίζεται αφού πλέον διέρχονται και τα φορτηγά του έργου για το τουριστικό καταφύγιο με φορτία που ξεπερνούν τους 30 τόνους!

ikariamag.gr