Οι επιπτώσεις της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης των Οικονομικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Β.Αιγαίου

Από 1/1/2017 οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) μεταφέρονται στις Οικονομικές Υπηρεσίες των δημόσιων φορέων. Στο πλαίσιο της μεταφοράς των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες, βρισκόμαστε μπροστά στην οργανωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών αυτών.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η πρόταση που έχει κατατεθεί προς συζήτηση στο ερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο (15/12/2016) καταργεί το Τμήμα Λογιστικής Διαχείρισης υποβιβάζοντάς το σε Γραφείο. Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά στο εξής παράδοξο: ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες της ΠΒΑ επιφορτίζονται με επιπλέον αρμοδιότητες, την ίδια στιγμή η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής συρρικνώνει τις υφιστάμενες δομές των Περιφερειακών Ενοτήτων, συγκεντρώνοντας επιπλέον αρμοδιότητες στην έδρα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
• Για τις υπηρεσίες: επιπλέον γραφειοκρατία και περισσότερο χρονοβόρες διαδικασίες για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε δράσης και ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική υπηρεσία είναι νευραλγική και συνεργάζεται και υποστηρίζει όλες τις υπηρεσίες.
• Για τον πολίτη: μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ελέγχων και την καταβολή πληρωμών, αλλά και δυσκολία στην άμεση (φυσική) πρόσβαση στην υπηρεσία.
• Για την προοπτική της Περιφέρειας: Κατάργηση στην πράξη της λεγόμενης περιφερειακής συνείδησης. Αντί να αποκεντρώνονται οι υπηρεσίες, προκρίνεται το μοντέλο μίας υδροκέφαλης έδρας.
• Για τους εργαζόμενους: Η συρρίκνωση των υπηρεσιών των ΠΕ ανοίγει το δρόμο για ενδεχόμενες μετακινήσεις προσωπικού από τις ΠΕ προς την έδρα. Το ενδεχόμενο αυτό καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων στην πράξη, καθώς δημιουργεί συνθήκες όπου ο εργαζόμενος θα αναγκαστεί να ξεσπιτωθεί προκειμένου να κρατήσει τη δουλειά του.

Καλείται η Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει:
Γιατί προκρίνει μία οργάνωση Οικονομικών Υπηρεσιών που καταργεί νευραλγικές δομές στις Π.Ε, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει υπόψη ούτε τις θέσεις των υπηρεσιών (που από νωρίς εξέφρασαν την άποψη να διατηρηθούν οι υπάρχουσες δομές και κατέθεσαν αναλυτική πρόταση ως προς τη βέλτιστη οργάνωσή τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν και στις νέες αρμοδιότητες), ούτε τη θέση των Συλλόγων Εργαζομένων (που προέκριναν την άποψη να 13/12/16 αναβαθμιστούν οι Π.Ε με διακριτές Διευθύνσεις Οικονομικού και Διοικητικού); Σημειώνουμε ότι καμία άλλη νησιωτική Περιφέρεια δεν έχει προβεί σε καταργήσεις υπηρεσιών, το δε Νότιο Αιγαίο διατηρεί δύο διευθύνσεις Οικονομικού: μια στις Κυκλάδες και μια στα Δωδεκάνησα.

Καλούνται οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που θα κληθούν να ψηφίσουν μία πρόταση που καταργεί στην πράξη την έννοια της Περιφερειακής συνείδησης, υποβαθμίζει τις υπηρεσίες των Π.Ε, και απαξιώνει τους εργαζόμενους σε αυτές να αναλογιστούν τη σημασία μίας τέτοιας απόφασης. Διότι μια τέτοια απόφαση θα ανοίξει έναν δρόμο που δεν θα έχει γυρισμό. Επιθυμούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της περαιτέρω υποβάθμισης και απαξίωσης της νησιωτικής μας Περιφέρειας ή επιθυμούν να διεκδικήσουν μία νησιωτική Περιφέρεια με αποκεντρωμένες υπηρεσίες που θα δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης στα νησιά μας;

Η απόφαση που θα ληφθεί την Πέμπτη 15/12/2016 στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα σηματοδοτεί το όραμα των αιρετών αντιπροσώπων μας για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και για τον ρόλο που κληθούν να αναλάβουν οι Περιφερειακές Ενότητες. Το αν θα είναι ρόλος πρωταγωνιστή ή κομπάρσου μένει να φανεί.

Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Σάμου – 'Ικαρίας Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Χίου

ikariastore banner