Παρέμβαση Δημάρχου Ικαρίας στο Υπ.Πολιτισμού για τη λειτουργία των Αρχειολογικών Χώρων

ΠΡΟΣ:   
1) Υπουργείο  Πολιτισμού, παιδείας & θρησκευμάτων (Γραφείο Αναπληρωτή υπουργού πολιτισμού )
2) Εφορεία αρχαιοτήτων Σάμου & Ικαριας
ΚΟΙΝ:
1) Βουλευτή  Σάμου                                                                                                          
2) Κοινοβουλευτικές Ομάδες          
3) Μ.Μ.Ε                    

Κύριε υπουργέ,

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας γνωστοποιήσουμε, την ανάγκη λειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου Ικαριας στον Άγιο Κήρυκο.

Όπως ενδεχομένως θα γνωρίζεται το αρχαιολογικό μουσείο Ικαριας, στεγάζεται στο παλιό γυμνάσιο Ικαριας, κτήριο που παραχωρήθηκε από τον δήμο στο υπουργείο πολιτισμού το 1999, το υπουργείο αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους ανακαίνισε πλήρως το νεοκλασικό κτήριο, και τέλος του 2014  ολοκληρώθηκαν  από τις υπηρεσίες σας όλες οι αναγκαίες εργασίες.  Σήμερα παρά το γεγονός της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων, το μουσείο παραμένει εδώ και 4 μήνες κλειστό, στερώντας τόσο από τους κάτοικους του νησιού, όσο και από τους επισκέπτες, ένα χώρο πολιτισμού σπάνιας αισθητικής.

Τονίζοντας τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η  λειτουργία του μουσείου τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην αναβάθμιση των τουριστικών πόρων του νησιού, καλούμε τις υπηρεσίες σας να επισπεύσουν την διαδικασία στελέχωσης και λειτουργίας του, ενημερώνοντας μας για το σχετικό χρονοδιάγραμμα όλων αυτών.

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας είναι η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων της Ικαριας. Γνωρίζοντας ότι η προκήρυξη για το εποχικό προσωπικό που προσλαμβάνετε κάθε χρόνο, εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες χωρίς να περιλαμβάνει προσωπικό για την Ικαρία. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πως σχεδιάζετε να λειτουργήσετε έστω εποχικά το αρχαιολογικό μουσείο Ικαριας, την αρχαιολογική συλλογή του Κάμπου, τον αρχαιολογικό χώρο στο Δράκανο, και πως στοιχειωδώς θα φυλάσσεται ο αρχαιολογικός χώρο στον Να.

Πιστεύοντας ότι κατανοείται την σοβαρότητα της κατάστασης και τους λόγους της ανησυχίας μας, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας που  θα προσδιορίζουν τον προσφορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης αυτών των σοβαρών προβλημάτων.

Με  ιδιαίτερη  τιμή                                                                  
Ο Δήμαρχος  Ικαρίας
Στυλιανός  Σταμούλος

ikariastore banner