Αίτημα Δημάρχου Ικαρίας για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Προς:  Υπουργείο Υγείας                                  
Γραφείο Υπουργού κ. Α. Ξανθού
Κοιν: Διοίκηση 2ης ΥΠΕ   

Σχετ:  1) Η 160-2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας
2) Το από 16/6/2016 έγγραφο που αφορά το Π.Ι Ραχών.
3) Η από 2/6/15 ανακοίνωση του ΣΕΝΙ
4) Η από  16/11/2015 επιστολή του συλλόγου Νεφροπαθών

Κύριε υπουργέ, είναι γενικά γνωστή η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ικαρία και στους Φούρνους, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Η κατάσταση, μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να περιγραφεί:
➢ Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία.  
➢ Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό & βοηθητικό προσωπικό συνεχίζουν.
➢ Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, και ελάχιστο προσωπικό αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν  εννέα  θέσεις ειδικοτήτων.
➢ Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα
➢ Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό.  
➢ Η μονάδα αυξημένης φροντίδας ο σταθμός αιμοδοσίας, και η μονάδα τεχνητού νεφρού  ακόμα να «βρουν τον δρόμο τους».
➢ Όσο για το ΕΚΑΒ αν και άρχισε να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας.
    
Κύριε υπουργέ
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με την κατάσταση των δημόσιων  δομών και των παροχών Υγείας στα νησιά μας.   Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ξανά και ξανά και ξανά, πολλά χρόνια τώρα, ζούμε επεισόδια στο ίδιο έργο: στο έργο της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται «πλήρωνε για να έχεις».

Που οδηγεί τους κατοίκους της Ικαρίας και τους επισκέπτες της, λόγο των σοβαρών ελλείψεων των δημόσιων δομών υγείας, να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες.

Για μια ακόμα φορά λέμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση.Αρνούμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι.

Γι’ αυτό και επιμένουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε, όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ότι δικαιούμαστε καθώς πιστεύουμε ότι η Υγεία πρέπει να είναι αγαθό που θα παρέχεται σε όλους χωρίς εξαίρεση είτε είναι Έλληνας ή αλλοδαπός, ανεξάρτητα από το εισόδημα, ανεξάρτητα αν μένει στην Αθήνα ή στην περιφέρεια, στην πόλη ή στο χωριό.

Κάθε Ικαριώτης σε όποιο χωρίο, σε όποιο σημείο του νησιού, το πιο απομακρυσμένο και να βρίσκεται πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Κύριε υπουργέ γνωρίζεται πιστεύουμε ότι όλη αυτή την κατάσταση την οξύνουν οι ενέργειες των υπηρεσιών σας (όπως η μετακίνηση της μοναδικής αγροτικής γιατρού του Νοσοκομείου της Ικαρίας στους Φούρνους), και η αδυναμία (η αδιαφορία)  αντιμετώπισης  των προβλημάτων που έχουν κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου σας από το Π.Ι  Ραχών και από τον σύλλογο νεφροπαθών Ικαρίας.

Αν και το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας έχει καθορίσει με απόφαση του,  ομόφωνα για το διεκδικητικό πλαίσιο (παρατίθεται σε παράρτημα) με το οποίο αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας. Σήμερα εκτιμούμε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών σας ώστε να δρομολογηθούν οριστικές και μόνιμες λύσεις σε αυτά τα επείγοντα ζητήματα.
 
Κύριε υπουργέ,
Κατόπιν όλων αυτών θεωρούμε σκόπιμο να ζητήσουμε μια νέα συνάντηση αντιπροσωπείας μας με εσάς, δεδομένου ότι από την προηγούμενη συνάντηση μαζί σας, δεν έχουν προκύψει ουσιαστικές αλλαγές στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας γενικότερα,  ούτε στα συγκεκριμένα θέματα που έχουν σαφώς επείγοντα χαρακτήρα.

Σας ενημερώνουμε ότι  θα βρισκόμαστε στην Αθήνα 20 Ιουλίου, και ζητάμε αν είναι δυνατόν να ορίσουμε την συνάντηση τότε. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε πρόθυμοι να σας επισκεφθούμε όποτε διευκολύνει το δικό σας πρόγραμμα , αρκεί να ενημερωθούμε νωρίτερα για να διευθετήσουμε τα διαδικαστικά ζητήματα του ταξιδιού.

Μετά    τιμής
Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας                                                                                
Στέλιος   Σταμούλος

ikariastore banner