Οίνος, πίθοι, κρατήρες, οινοχόες, κύλικες, φιάλες, πινάκια, ύμνος στον Βάκχο, ζωηρές συζητήσεις. Πού βρέθηκα, σε αρχαίο συμπόσιο; Στο νησί ήμουν σίγουρα αφού πήγα για Πάσχα. Αλλά σε ποια εποχή; Κι απ' ό,τι έβλεπα γύρω μου, ήμασταν πολλοί... Α, μα βέβαια, τώρα θυμάμαι...

Το Παλιό Γυμνάσιο του Αγίου Κηρύκου είναι, κατά γενική ομολογία, ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα του νησιού. Ως Καριωτάκι της Αθήνας, δεν είχα την τύχη να φοιτήσω εκεί, έζησα όμως πολύ όμορφες καλοκαιρινές στιγμές στο προαύλιό του, ακούγοντας μουσικές αγαπημένων μου τραγουδιστών και τραγουδοποιών και βλέποντας θεατρικές παραστάσεις, εφόσον για πολλά χρόνια ήταν ο επίσημος συναυλιακός χώρος-ανοιχτό θέατρο του Αγίου.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την ξενάγηση που έκανε η δ. Δέσποινα Κόκκινου αρχαιολόγος - ξεναγός, μέσω της δραστηριότητας του συλλόγου «Ιωάννης Μελάς», και επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό μουσείο στον Αγ. Κήρυκο. Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι (ας μου επιτραπεί η έκφραση) του τόπου μας, τόσο το κτήριο (εξωτερικά-εσωτερικά) όσο και τα εκθέματα του.

Στις 19 Αυγούστου μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών επισκέφτηκε το Λαογραφικό μουσείο Αγ. Κηρύκου. Εννέα μικρά καριωτακια εισέβαλαν στο μουσείο και μαγεύτηκαν από τους θησαυρούς του.

Μετά από έναν ταραγμένο μήνα, γεμάτο αποδοκιμασία από το εξωτερικό, είναι πολύ όμορφο να ξετρυπώνεις ένα πρόγραμμα που όχι μόνον βοηθάει τους επισκέπτες που μας έρχονται από το εξωτερικό αλλά και τους μορφώνει όσον αφορά τον τόπο μας!

Φωτογραφία από την επίσκεψη που πραγματοποιηθηκε σήμερα, 27/07/2015, στο λαογραφικό μουσείο Αγ. Κηρύκου,από 51 παιδιά και 4 συνοδούς δασκάλους (δασκάλες), από την Κύπρο! Υπέγραψαν ως Υπηρεσία Κατασκηνωσεων, Υ.Π.Π. Κύπρου.

Ανάμεσα στα πνιγμένα στην φυσική χλωρίδα σοκάκια της Ικαρίας, ξετρυπώνει κανείς και το Λαογραφικό της Μουσείο. Σ’ έναν κόσμο χαμένο στην τεχνολογία και τους αυτοματισμούς, ο επισκέπτης μπορεί να βρει από την είσοδό του ακόμη στην αυλή του Μουσείου, δείγματα της εφευρετικότητας των Ικαριωτών που σε κάνουν να θαυμάζεις την όρεξη και την εξυπνάδα που εξέφραζαν με τις κατασκευές τους, με πολλές να φτάνουν ακόμη και εκατοντάδες χρόνια πριν.

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας γνωστοποιήσουμε, την ανάγκη λειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου Ικαριας στον Άγιο Κήρυκο.

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 παρακολουθήσαμε το ενδιαφέρον της εκπομπής Μένουμε Ελλάδα στη ΝΕΡΙΤ για την εκθεσιακή υλοποίηση του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας και για τις καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζονται στο μουσείο, τις οποίες ανέλυσε κ. Πλάκας.

Η ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στον Άγιο Κήρυκο στην Ικαρία ήταν επιτακτική ανάγκη χρόνια τώρα. Ο επισκέπτης μπορούσε να επισκεφθεί την αρχαιολογική συλλογή σε ένα οίκημα που είχε παραχωρήσει ο δήμος (υπάρχει βέβαια και η αρχαιολογική συλλογή του Κάμπου), ήταν όμως φανερό το έλλειμμα. Επίνειο και πρωτεύουσα του νησιού, ο Άγιος Κήρυκος δεν είχε το αρχαιολογικό μουσείο που του έπρεπε.

Σελίδες

ikariastore banner