Η Γερμανία παρήγαγε τόση ενέργεια από ΑΠΕ που έπρεπε να "πληρώσει" τον κόσμο για να την καταναλώσει

Στη σύγχρονη κοινωνία που οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι τεράστιες, το κόστος παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον συχνά δυσβάσταχτο. Μερικές φορές όμως, βάζει η το χεράκι της η Φύση και γίνονται και θαύματα.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στη Γερμανία, την Κυριακή 8 Μαΐου, όπου γύρω στη μια το μεσημέρι τα εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προμήθευσαν το δίκτυο με 55 gigawatts ενέργειας, από τα συνολικά 63 gigawatts που συνήθως απαιτούνται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Σε συνδυασμό, λοιπόν, και με τα παραδοσιακά μέσα παραγωγής η Γερμανία παρήγαγε περισσότερη ενέργεια απ’ όση μπορούσε να καταναλώσει. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, το ενεργειακό κόστος στη χώρα ήταν αρνητικό και οι καταναλωτές πληρώνονταν για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε στη Δανία το 2015, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ανεμώδους ημέρας, όπου οι ανεμογεννήτριες παρήγαγαν το 140% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, με αποτέλεσμα το ενεργειακό πλεόνασμα να εξαχθεί στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Εξαιρέσεις, θα σκεφτεί κανείς, αλλά μια πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Energy Research & Social Science, καταδεικνύει πως πλέον διαθέτουμε όλα τα μέσα που απαιτούνται για μια πραγματική ενεργειακή επανάσταση, βασισμένη εξολοκλήρου σε ανανεώσιμες και πυρηνικές μορφές ενέργειας. Χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ανάμεσα τους η Γερμανία, η Σουηδία, αλλά και το Μαρόκο, η Κίνα και ο Καναδάς.

Όπως είναι αναμενόμενο πάντως, η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς οι περισσότερες χώρες που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ταυτόχρονα, απομακρύνονται, για προφανείς λόγους, και από τις πυρηνικές μορφές ενέργειας (οι οποίες έχουν σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα), γεγονός που μειώνει τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας με εναλλακτικά μέσα.

ikariamag.gr

Πηγές:
Andrews, R. (2016, 05 15). Germany Just Produced So Much Renewable Energy That It Had To Pay People To Use It. Retrieved from IFLSCIENCE!
Coren, M. J. (2016, 05 10). Germany had so much renewable energy on Sunday that it had to pay people to use electricity. Retrieved from Quartz
Sovacool, B. K. (2016, March). How long will it take? Conceptualizing the temporal dynamics of energy transitions. (S. B. Mauro Sarrica, Ed.) Energy Research & Social Science, 13(EnergyTransitions in Europe: Emerging Challenges, Innovative Approaches, and Possible Solutions), 202–215. doi:10.1016/j.erss.2015.12.020

ikariastore banner