IKAR14

13 σκόρπιες σκέψεις + 1 φωτογραφία στο ξεκίνημα του χρόνου.

1. Δε ξέρω γιατί, ή μάλλον δεν έχει σημασία, αλλά φέτος έχω μια τάση να ιδιωτεύσω (αν και γνωρίζω την αρχαιοελληνική ερμηνεία του). Δε θέλω, ρε παιδί μου, επαφή με σουπαμούπες, πολιτικά, κομματικά, κλπ. Προτιμώ να μπλεχτώ με ζωές ανθρώπων, προσπάθειες, ιστορίες. Και Καριώτικες Ιστορίες.

2. Και τι δε θα έδινα τώρα για ένα ποτό... στο Φτερό!

3. Η εμπειρία του 2ου àrtεις; δε μπορεί να περιγραφεί. Ένα τετραήμερο με κόσμο τόσο καλοπροαίρετο, χαμογελαστό, που σε χαιρετούσε τόσο ζεστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Είχε τόσους επισκέπτες!!! Κινήθηκαν και τα ικαριακά προϊόντα, δούλεψε ο κόσμος στο νησί να ετοιμάσει να μας τα στείλει, τα στήσαμε όμορφα. Τι ωραία!  Και του χρόνου! Αν έχουμε πραγματα να πούμε βέβαια. Όχι, δε θέλουμε να γίνουμε «θεσμός». Δεν τα μπορούμε αυτά.

4. Έτυχε, την ίδια ημέρα των εγκαινίων του àrtεις;, να γίνει παρουσίαση ενός υπέροχου ικαριακού λευκώματος, λίγα τετράγωνα παραπάνω.  Μου στείλαν φωτογραφίες όπου διέκρινα τον Δήμαρχο Ικαρίας να χαιρετά στο μικρόφωνο. Οι περισσότεροι –και εκ των διοργανωτών- κατέβηκαν αμέσως μετά το πέρας και έσμιξαν μαζί μας. Όχι όμως και ο Δήμαρχος! Μάλλον φταίει που δεν του στείλαμε επίσημη πρόσκληση (όπως του εστάλη για την παρουσίαση) οπότε δεν έκανε τον κόπο να έρθει λίγα τετράγωνα πιο κάτω σε ένα Σύγχρονο Ικαριακό Φεστιβάλ το οποίο είχε εκατοντάδες κόσμου και προβλήθηκε δίνοντας μια τόσο δημιουργική εικόνα για το νησί. Ή έστω να 'ρθει την επόμενη ημέρα. Τι κρίμα να υπάρχει ακόμα κόσμος που σκέφτεται έτσι ε; Συγγνώμη, αλλά δε στείλαμε σε κανέναν! Δεν είναι στις προτεραιότητες μας, είναι πολυτέλεια για μας. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε στο περιθώριο –κλεφτά- της δουλειάς μας και επίσης δεν έχουμε λεφτά για τέτοια. Αλλά φταίμε και εμείς. Η εθιμοτυπία, οι επισημότητες και οι χαιρετισμοί δεν ήταν ποτέ το φόρτε μας...

5. Έχουμε από καιρό εκφράσει την ανάγκη για αλλαγές στο ikariamag. Και ήδη έχετε δει μερικές στο περιεχόμενο. Θα ακολουθήσουν και άλλες. Ούτως ή άλλως, μας αρέσουμε μόνο όταν εξελισσόμαστε.

6.  Ήρθαν και μας είπαν τα κάλαντα από το Σύλλογο του Πάπα! Νεολαία, καμιά δεκαριά παιδιά! Γέμισε το διαμέρισμα Ικαρία! Κοιτούσα τον δρόμο, έξω από το παντζούρι και νόμιζα ότι θα δω την αυλή μου. Και του χρόνου, παιδιά!

7. Να φτιάχτετε τραγούδια, να παραλάσσετε στίχους και να τα τραγουδάτε στους ανθρώπους που αγαπάτε. 

8. Μου λείπει ο Κέφαλος από το κάθε μέρα μου. Έχω ανάγκη να τον βλέπω. Αλλά είναι μόνιμα στο νησί ο τυχερός, γι’ αυτό και δε στεναχωριέμαι. Γιορτάζει σήμερα. Γιάννη, χρόνια σου καλά!

9. Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνεται και σε άλλες περιοχές, όμως εγώ μπορώ να μιλήσω για την Ικαρία. Αυτό που συμβαίνει όποτε κάποιος χρειάζεται –κακιά ώρα- κάποια βοήθεια και συμπαράσταση, είναι απίστευτο. Κάθε φορά που το ζω, γονατίζω, νιώθω τόσο μικρός μπροστά στην μεγαλοσύνη των συντοπιτών μου. Μα και τόσο δυνατός που είμαι μέρος αυτού του κύκλου. Ναι, η αλληλεγγύη υπάρχει ακόμα. Όχι στις ανακοινώσεις. Μα στην καρδιά της Ικαρίας. Μπορεί να μην τη βλέπουμε σε κάθε έκφανση του βίου μας, όμως όποτε υπάρχει πραγματική ανάγκη, οι Ικαριώτες είναι εδώ. Να είστε καλά όλοι εσείς... 

10. Τα πετούμενα των ελεύθερων πτήσεων θέλω και φέτος, Χρόνε, να μου προσέχεις.

11. Έρχοναι και Δημοτικές εκλογές. Το τι επαναστατικότητα, αντίσταση και ταρατατζούμ έχει πάλι να... ανακοινωθεί, δε θέλω να το σκέφτομαι. Και, καθώς φαίνεται, τέτοιες πηγές αυξάνονται και πάνε... (διακομματικά). Δε θα πάρω. Φχαριστώ, δεν είμαι φίλος.

12. Όπως είπε κάποιος κάποτε: «Ο Κόσμος δεν είναι κακός. Είναι απασχολημένος». Μόνοι μας θα βρούμε τις λύσεις στα αδιέξοδα μας. Και σε αυτά στα οποία μας φέρανε και σε αυτά στα οποία μας φέραμε!

13. Ο «Χειμώνας»... είναι εδώ.

2014. Αυτή η φωτογραφία της Χρύσας Γκάγκωση για το #ikariagram  είναι για μένα η πιο συμβολική εικόνα για όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε: Η κυρία αυτή – δεν την γνωρίζω, να είναι καλά- ήρθε στο Φεστιβάλ και συμμετείχε στο «παιγνίδι» μας και έγινε η ίδια μέρος αυτής της φωτο-εγκατάστασης. Η προσπάθεια να κάνουμε πράγματα από το μηδέν, η συμμετοχή και το μπλέξιμο όλων των γενεών,  η «συνομιλία» -με αφορμή την Ικαριά- μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετικές αναφορές και προσλαμβάνουσες, είναι το δικό μας στοίχημα και η δική μας ευχή για μια Ικαρία ... ανοιχτή στο 2014!

Καλή Χρονιά!

Κωνσταντίνος Βατουγιος
@fayum
konstantinos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Κωνσταντίνου Βατούγιου.