Τα τελευταία δέκα, δεκαπέντε χρόνια η θάλασσα μπροστά στον Αρμενιστή ως πέρα στο Λιβάδι, «κοσμείται» καθημερινά από λωρίδες άσπρου αφρού. Οι λωρίδες είναι συνήθως μικρού πλάτους αλλά μεγάλου μήκους, που φτάνει τα 50 με 100 μέτρα, όπως μαρτυρά και η φωτογραφία.

Ο σκάρος, Σπαρίσωμα το κρητικόν (Sparisoma cretense), είναι γνωστό και νόστιμο ψάρι της θάλασσάς μας. Το αρσενικό έχει χρώμα μαυροπράσινο, μολυβί. Το θηλυκό είναι πολύχρωμο με κυρίαρχο το κόκκινο χρώμα. Η καλύτερη εποχή του είναι Μάιος-Ιούνιος. Είναι το μόνο ψάρι που τρώγεται, "σύσκατο", με τα εντόσθια του, αφού βγει μόνο η χολή του. Φυσικά τρώγεται ψημένο στα κάρβουνα, αν και έχω δοκιμάσει και μαγειρευτό με ντομάτα, νοστιμότατο.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της πολύμηνης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα σπιτιών της Ικαρίας ακόμα μάλιστα και στις περιοχές γύρω από τις ραδιούχες ιαματικές πηγές. Σύμφωνα με την έρευνα, οι συγκεντρώσεις ραδονίου στο σύνολο των σπιτιών που μετρήθηκαν δεν υπερβαίνουν ούτε τα πιο αυστηρά όρια, όπως αυτά καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πριν λίγες ημέρες κάτοικοι της βόρειας Ικαρίας μας ειδοποίησαν για ένα θαλάσσιο θηλαστικό που είχε προσεγγίσει τις βραχώδεις ακτές στην περιοχή του Αρμενιστή. Καθώς την ώρα που ειδοποιηθήκαμε ήταν ήδη αργά το απόγευμα, ήταν αδύνατο να προσεγγίσουμε την περιοχή προτού νυχτώσει. Έτσι δόθηκαν οδηγίες για πρώτες βοήθειες και για την απομάκρυνσή του από αυτό το επικίνδυνο σημείο. Όσο το φως της ημέρας επέτρεπε την παρακολούθησή του, το ζώο παρέμεινε περίπου στα 50 μέτρα από την ακτή. Αυτή είναι η τελευταία φορά που εθεάθη και δεδομένου ότι πρόκειται για τραυματισμένο ζώο, αναζητούμε τη θέση του στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Ικαρίας.

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου ενεργοποιήθηκε η πρόσκληση που αφορά «Δράσεις- έργα ανάδειξης, αποκατάστασης και φύλαξης οικοσυστημάτων», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο», με συνολικό προϋπολογισμό 1,25 εκατομμύρια ευρώ.

Της γερακίνας ο γιος τρέφεται με πλαστικό! Με έκπληξη παρατήρησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» ένα ενήλικο γεράκι (Μαυροπετρίτη) να δίνει για τροφή στους νεοσσούς του, ένα κομμάτι πλαστικό!

Αυτός ο ενήλικος αρσενικός απολαμβάνει την Ικαριώτική του σιέστα στην παραλία του Να, μετά από τις μάχες που έδωσε σώμα με σώμα με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές για τα θηλυκά της περιοχής!

Στην δημόσια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε την 18/04/2016 με θέμα «το επικαιροποιημένο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την αντίστοιχη πρόταση του δήμου Ικαρίας» , ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ μεταξύ άλλων ανέφερε:

Με απόφαση της Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 το έργο «Υλοποίηση Μέτρων του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερισμάτων Νήσων Αιγαίου».

Τα τελευταία 30 χρόνια τα καλοκαίρια στην Ευρώπη ήταν τα θερμότερα εδώ και 2000 χρόνια, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή 45 επιστημόνων από 13 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Σελίδες

ikariastore banner