Η ΑΣΠΙ για την αδειοδότηση και τη λειτουργία δημοτικού γηροκομείου Ικαρίας

Την Κυριακή 29 του Γενάρη 2017 αντιπροσωπία της ΑΣΠΙ συμμετείχε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Γηροκομείο μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Στήριξης, με θέμα την ένταξη του Γηροκομείου στις δομές του Δήμου Ικαρίας.

Με δεδομένο ότι το Γηροκομείο συνεχίζει να λειτουργεί άτυπα πέντε χρόνια μετά από την αιφνιδιαστική απόλυση των εργαζομένων και το τυπικό κλείσιμό του από το Μητροπολίτη Σάμου, ευχαριστήσαμε καταρχήν τους εθελοντές εργαζόμενους, όλες τις συλλογικότητες, αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες, που με κάθε τρόπο το στήριξαν και χάρη σε αυτούς συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του φροντίζοντας τους ηλικιωμένους συμπατριώτες μας.

Το θέμα είναι πώς μετά από την παραχώρηση της χρήσης του Γηροκομείου από τη Μητρόπολη στο Δήμο Ικαρίας, με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στις 3/8/2016, μπορεί αυτό να λειτουργήσει νόμιμα και να αρχίσει να χρηματοδοτείται από το Δήμο.

Στην τοποθέτηση μας περιγράψαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης και τυπικά νόμιμης λειτουργίας.

Πρώτον: Να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος στην τροποποίηση της καταστατικής πράξης του Νομικού Προσώπου του « Ι. Τσαρνάς», έτσι ώστε να ενταχθεί  σε αυτό και η λειτουργία Μονάδας Φροντίδας ηλικιωμένων. Παράλληλα να τροποποιηθεί και το οργανόγραμμα του Δήμου, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι θέσεις εργασίας αυτής της νέας προνοιακής δομής. Τονίσαμε την ολιγωρία της δημοτικής αρχής που άφησε έξι μήνες να περάσουν, χωρίς να αρχίσει καν τις απαιτούμενες τυπικές ενέργειες.

Δεύτερον: Ο Δήμος σε συνεργασία με την Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής, που είναι και η χρηματοδότης, να αναθέσει την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης, η οποία είναι απαραίτητο έγγραφο  για την αδειοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας του Δημοτικού Γηροκομείου. Μάλιστα, για να επισπευσθεί η τυπικά νόμιμη  λειτουργία του, κάναμε την πρόταση να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης του βόρειου τμήματος του κτιρίου, που είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, ενώ παράλληλα θα προχωράνε οι ενέργειες των απαραίτητων επισκευών στο νότιο τμήμα. Όταν ολοκληρωθούν και αυτές, ο Δήμος θα αιτηθεί την επέκταση της δυναμικότητας του ιδρύματος. Το θέμα των εργασιών πρέπει να το επιληφθεί άμεσα και ταχύτατα η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής με την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, έτσι ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν η ανάθεση του έργου επισκευής της νότιας πτέρυγας.

Όσο για τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν, αφενός ότι η Υπουργός είπε πως ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει το Γηροκομείο με την ένταξή του απλώς στο Νομικό Πρόσωπο, αφετέρου ότι η Μητρόπολη δεν είχε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του ιδρύματος, σχολιάσαμε για το  πρώτο ότι ο κάθε υπουργός είναι συνηθισμένο να μιλάει επιπόλαια και να πουλάει εύκολες λύσεις σαν να είμαστε  «αδαείς», για το  δεύτερο ότι πρέπει να είναι γνωστό σε όλους πως η εκκλησία είναι «κράτος εν κράτει» και δεν ελέγχεται ούτε δυστυχώς λογοδοτεί σε κανέναν.

Καταλήγοντας πιστεύουμε ότι, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι κατανοώντας την κρισιμότητα του θέματος, επισπεύσουν τις ενέργειες που στον κάθε έναν αναλογούν είναι εφικτό το δημοτικό γηροκομείο να είναι μέσα στο 2017 γεγονός.

ikariastore banner