ΔΩΡΕΑ - Αποστολή Ιατρικού Εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ικαρίας

Μερικοί από σας θυμούνται ακόμα τα νέα του Νοεμβρίου 2015: από τις 4 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου οι πρώτες Ικαριώτικες ημέρες οργανώθηκαν στις Βρυξέλλες με σκοπό να συγκεντρώσουν δωρεές προκειμένου να υποστηρίξουν κοινωνικές εργασίες στην Ικαρία. Μια από αυτές τις δωρεές προοριζόταν για την απόκτηση και τη μεταφορά ενός συστήματος υπερήχων που είναι απαραίτητο για το νοσοκομείο της Ικαρίας.

Ηδη από τότε, οι οργανωτές είχαν επαφή με μια Γερμανική οργάνωση με τον τίτλο «Φίλοι και υποστηρικτές του κοινωνικού ιατρείου Ελληνικού» που με μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνει δωρεές και ιατρικά εργαλεία στη Γερμανία για να τα διανέμει σε κοινωνικές και δημόσιες κλινικές στην Ελλάδα με σκοπό να ενισχύσει την ιατρική δραστηριότητα στην περίοδο της κρίσης. Η Γερμανική οργάνωση επιθυμούσε πολύ να βοηθήσει στην περίπτωση της Ικαρίας.

Συζητήσεις και διαπραγματεύσεις ακολούθησαν και είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, ότι η Ικαρία θα λάβει σαν πλήρη δωρεά από την Γερμανική οργάνωση στο Αμβούργο ένα σύστημα υπερήχων που περιλαμβάνει ένα ειδικό μηχάνημα εξέτασης του παγκρέατος, μαζί με ένα de-filibrator.  Και τα δύο μηχανήματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα νοσοκομείο στο Αμβούργο αλλά είναι σε εξαιρετική λειτουργικότητα και πολύ καλή κατάσταση.

Επί πλέον οργανώθηκε η δωρεάν μεταφορά από το Αμβούργο μέχρι την Ικαρία. Παρά το ότι η άφιξη των μηχανημάτων είχε προβλεφθεί για το τέλος του 2015, η μεταφορά αντιμετώπισε μερικές δυσκολίες και κατέληξε να γίνει μια μικρή Οδύσσεια:  Αρχικά η μεταφορά καθυστέρησε στη Γερμανία.  Κατά τα μέσα Ιανουαρίου 2016 έφθασε στην Κατερίνη, που είναι η κεντρική αποθήκη για τα γερμανικά προϊόντα της οργάνωσης στην Ελλάδα. Είχε προγραμματιστεί να συνεχιστεί η μεταφορά με δημόσια μέσα προς την Αθήνα αλλά το ταξίδι διακόπηκε από απεργίες και κλεισίματα των οδών από διαμαρτυρόμενους αγρότες. Τέλος τα ιατρικά μηχανήματα έφτασαν στην Αθήνα στις 29 Ιανουαρίου 2016 και αποθηκεύτηκαν στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Τέλος παρελήφθησαν από τους Ικαριώτες μεταφορείς Ισίδωρο Τσάγκα και Μιχάλη Πανά, που τα μετέφεραν δωρεάν στην Ικαρία. Έτσι μια μακροσκελής ιστορία έφθασε σε αίσιο τέλος.  Η Γερμανική Οργάνωση και το Νοσοκομείο Ικαρίας συνυπέγραψαν μια συμφωνία, ότι τα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν μόνο στην Ικαρία. Οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από τη Γερμανική Οργάνωση.  Το Νοσοκομείο δεν έχει το δικαίωμα να πουλήσει τα εργαλεία. Οι επίσημες αρχές στην Ελλάδα που διοικούν τα νοσοκομεία έλαβαν γνώση της δωρεάς και την αποδέχτηκαν.

Ελπίζουμε ότι αυτή η δωρεά θα βοηθήσει τους γιατρούς του Νοσοκομείου Ικαρίας να βελτιώσουν την ιατρική περίθαλψη των ασθενών τους και να συντελέσουν στην περαιτέρω μακροβιότητα των κατοίκων του νησιού.

Hinrich Stechmann & Kalliopi Brandstäter (Board of the Förder- und Freundeskreis Elliniko)           
Birgit Urban & Yannis Lozidis (Organizers of the Ikarian Days in Brussels)

ikariastore banner