Σε καιρούς σαν τους δικούς μας είναι ωραίο να διαβάζουμε ιστορίες αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη είναι μεγάλη λέξη. Μπορεί να αποτελεί τόσο ένα θεωρητικό, φιλοσοφικό θέμα, αλλά μπορεί να ενσαρκώνεται και σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα, όταν εμπλέκονται αφοσιωμένοι άνθρωποι. Και το αποτέλεσμα να είναι πάντα συγκινητικές ιστορίες.

Είναι γνωστή η αγάπη των Καριωτών για το νησί τους. Ναι, ναι, όλοι αγαπούν τον τόπο τους, αλλά εμείς έχουμε μια εμμονή παραπάνω, ή τουλάχιστον, έτσι λέει ο κόσμος. Τι γίνεται, όμως, όταν πράξεις ουσιαστικού ενδιαφέροντος και αγάπης στην Ικαρία γίνονται από ξένους; Ξενομερίτες που κανένα συμφέρον δεν έχουν από το νησί, που μπορεί να μην ξανάρθουν (αν και, μεταξύ μας, δε γίνεται να μην ξανάρθεις, γίνεται;), που ούτε περιουσίες έχουν, ούτε μαγαζιά, ούτε οικογένειες.

Μεγάλη Πέμπτη πρωί, πολύ πρωί και ξεκίνησα από το Καρκινάγρι, δίπλα στον Φάρο του Κάβο Πάπα, να πάω στον άλλο... Φάρο της Ικαρίας! Ο λόγος, ένα email που έφτασε στο ikariamag.gr για την προσπάθεια που χρόνια τώρα γίνεται εκεί από ντόπιους

Έχουμε ήδη μερικές ιδέες για μελλοντικές δραστηριότητες, αλλά πριν μιλήσουμε για το μέλλον, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα αποτελέσματα των «Ικαριώτικων ημερών 2016», που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα σχόλια που έχουμε από όσους ήρθαν στο Φεστιβάλ μας είναι πολύ θετικά και κυρίως των Ικαριωτών που έκαναν το ταξίδι απο την Ικαρία για να μας τίμησουν με την παρουσία τους.

Για μία ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Φίλων Ικαρίας στις Βρυξέλλες διοργάνωσε τις Ημέρες Ικαρίας στις Βρυξέλλες φιλοξενώντας ικαριώτες δημιουργούς και παραγωγούς, προβάλλοντας το νησί μας και συγκέντρωσε χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Ικαρία. Το ikariamag βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσει τις Ημέρες Ικαρίας και να γνωρίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση.

Συνεχίζοντας το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Ενημέρωσης «Υποστηρίζουμε τη ζωή» με συνέπεια και ευθύνη, κυρίως όμως με σεβασμό στον άνθρωπο και στις ιδιαιτερότητες του τόπου, στο χρονικό διάστημα 11 έως 17 Οκτωβρίου 2016, οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές της Ανοιχτής Αγκαλιάς επισκέφθηκαν τους Φούρνους και τους Λειψούς, με τη σύμπραξη του ΓΕΝ/ΓΕΕΘΑ.

Τη Δευτέρα 10 του Οκτώβρη έγινε αποστολή ρουχισμού στη Σάμο, με σκοπό την κάλυψη αναγκών των προσφύγων που συνεχώς φτάνουν στο νησί. Τα είδη αυτά είχαν συγκεντρωθεί κατά τους τελευταίους μήνες, με πρωτοβουλία της ΑΣΠΙ, που ανελλιπώς δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην στήριξη των προσφύγων με την προσφορά σε αυτούς ρούχων, παπουτσιών και φαρμάκων και έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές σε Σάμο, Αθήνα και Πειραιά.

Παραδόθηκε χθες, Δευτέρα 25 Απριλίου 2016, στο Kέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, η ποσότητα των κρουασάν (περίπου 2.300), που συλλέχθηκε από τους Ικαριακούς συλλόγους της παροικίας της Αθήνας. Τα κρουασάν παραδόθηκαν από εκπροσώπους των Ικαριακών συλλόγων σε μέλη-εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο. «Νόστος» και «Ίασις».

Μια εβδομάδα πριν όταν δημοσιεύσαμε την πρωτοβουλία του συλλόγου Ευδήλου "Αριστείδης" για τη βελτίωση της εικόνας και της προσπελασιμότητας του λιμανιού, γράφαμε πως θα ακολουθήσουν και άλλες δυναμικές παρεμβάσεις. Συνεπής λοιπόν, ο τοπικός σύλλογος προχώρησε σήμερα σε νέα δράση.

Μπορεί το καλοκαίρι και η τουριστική περίοδος να πλησιάζουν, μπορεί η κατάσταση στο λιμάνι Ευδήλου να παραμένει ως έχει και ο φωτισμός -παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από το λιμενικό ταμείο Ικαρίας κατόπιν ρεπορτάζ και διαδοχικών ερωτήσεων του ikariamag.gr από το Νοέμβριο του 2015- να παραμένει... άφαντος, ωστόσο τα μέλη του εξωραϊστικού πολιτιστικού συλλόγου Ευδήλου "Αριστείδης" είπαν να μην κάτσουν με σταυρωμένα χέρια.

Σελίδες

ikariastore banner