ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι SAFeRS και το ταξίδι αλληλεγγύης τους από τη Γερμανία σε Φούρνους & Ικαρία

Read the article in English here.

Σε καιρούς σαν τους δικούς μας είναι ωραίο να διαβάζουμε ιστορίες αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη είναι μεγάλη λέξη. Μπορεί να αποτελεί τόσο ένα θεωρητικό, φιλοσοφικό θέμα, αλλά μπορεί να ενσαρκώνεται και σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα, όταν εμπλέκονται αφοσιωμένοι άνθρωποι. Και το αποτέλεσμα να είναι πάντα συγκινητικές ιστορίες.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια τέτοια ιστορία, που αξίζει να καταγραφεί.

Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας Γερμανών και Ελβετών πυροσβεστών, με μακροχρόνια εμπειρία στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Συμπωματικά, εν μέσω της ελληνικής κρίσης,  ίδρυσαν, το 2016, έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο, που ονομάζεται «Σύλλογος υποστήριξης για πυρκαγιά  και διάσωση» (Safers e.V. - Support Association for Fire- and Rescue Service), που έχει ως στόχο τη συλλογή επαγγελματικού υλικού, το οποίο δεν αξιοποιείται πια από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες στη Γερμανία και την Ελβετία, αλλά εξακολουθεί να είναι κατάλληλο προς χρήση. Αυτό μπορεί να είναι είτε προσωπικό προστατευτικό υλικό, είτε υλικό διάσωσης  ή ακόμη και πλήρως εξοπλισμένα πυροσβεστικά οχήματα.

Μέσω του Συλλόγου, το υλικό αυτό μεταφέρεται σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη. Ανάμεσα σε αυτές και στην Ελλάδα. Κατά τα τελευταία χρόνια οι «SAFeRS» έχουν προσφέρει υλικό σε διάφορες πόλεις και χωριά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Πραγματοποιούν εκπαιδεύσεις στο χειρισμό του υλικού και ανάλογες ασκήσεις. Ως εκ τούτου ο «SAFeRS» έχει σήμερα ένα ευρύ δίκτυο επαφών σε δημόσιες και εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Από σύμπτωση ή από καλή τύχη,  το 2016  οι «SAFeRS» πληροφορήθηκαν τις δραστηριότητες του Συλλόγου «Φίλοι της Ικαρίας»,  ο οποίος είχε δωρίσει στους εθελοντές πυροσβέστες στον Άγιο Κήρυκο ένα μεταχειρισμένο πυροσβεστικό όχημα. Οι δύο Σύλλογοι ήρθαν σε επαφή και οι «SAFeRS» έμαθαν ότι οι Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος Φούρνων είχαν μεγάλη ανάγκη από ένα πυροσβεστικό όχημα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το μικρό νησί δεν διέθετε κανένα πυροσβεστικό όχημα, και έτσι σε περίπτωση πυρκαγιάς έπρεπε να διατεθεί το όχημα που βρίσκεται στη γειτονική Ικαρία, με καθυστερήσεις έως και έξι ωρών. Σε πολλές περιπτώσεις όταν το όχημα έφτανε στους Φούρνους ήταν πλέον αργά. 

Έτσι οι «SAFeRS» επικοινώνησαν με τον Δήμαρχο των Φούρνων και προσέφεραν τη βοήθειά τους για την εξασφάλιση ενός πυροσβεστικού οχήματος για το νησί. Μια έντονη αλληλογραφία ακολούθησε. Ο Δήμαρχος κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ποσό ώστε να διατεθεί για το σκοπό αυτό και οι «SAFeRS» άρχισαν την έρευνα. Τον Ιούνιο του 2017 εντόπισαν ένα μεταχειρισμένο πυροσβεστικό με δεξαμενή νερού 1200 λίτρων και πλήρως εξοπλισμένο με αντλία και διάφορα άλλα υλικά προς αγορά.

Για γραφειοκρατικούς λόγους δεν κατέστη  δυνατό να μεταφερθεί το όχημα το καλοκαίρι του 2017. Χρειάστηκε να παρέλθουν μερικοί ακόμα μήνες και στο τέλος του Νοεμβρίου 2017,  οι  3 εθελοντές «SAFeRS», ξεκίνησαν με το πυροσβεστικό για τους Φούρνους, από τη Γερμανία, κοντά στην Κολωνία, και οδήγησαν με προορισμό τη Βενετία.

Από εκεί επιβιβάστηκαν σε καράβι  της ANEK Lines και έφθασαν στην Πάτρα. Συνέχισαν το δρόμο τους προς Πειραιά και με την Superfast Ferries, έφτασαν τελικά στους Φούρνους. Ο Δήμαρχος διοργάνωσε ένα πάρτι γι' αυτούς και παρέλαβε επισήμως τα κλειδιά του πυροσβεστικού οχήματος. Σπουδαία μέρα!

Οι Γερμανοί εθελοντές παρέμειναν δύο ακόμα ημέρες στους Φούρνους για να εκπαιδεύσουν τους συντρόφους τους σχετικά με το νέο όχημα και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

Όταν έφυγαν, άφησαν πίσω τους ένα πυροσβεστικό όχημα, το οποίο συνολικά κόστισε περίπου 13.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δαπανών για το πυροσβεστικό όχημα, συμπληρωματικού υλικού, μεταφορικών και  τελωνειακών δασμών, βενζίνης). Από αυτά το γραφείο του Δημάρχου των Φούρνων διέθεσε 6.300 ευρώ.  Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε μέσω δωρεάς του συλλόγου «SAFeRS», καθώς και των εταιρειών Anek Lines και Superfast Ferries.

Κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα, οι εθελοντές «SAFeRS» έκαναν μια στάση στην Ικαρία. Δέχτηκαν ένα θερμό καλωσόρισμα από το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σώμα του Αγίου Κήρυκου που τους παρουσίασε τον στόλο του, μέρος του οποίου αποτελεί και ένα παλιό πυροσβεστικό, που οι πυροσβέστες αποκαλούν "γιαγιά".

Οι εκπρόσωποι των «SAFeRS» δεν ήρθαν, όμως, ούτε στην Ικαρία με άδεια χέρια. Έφεραν μαζί τους εργαλεία  από τη Γερμανία κατάλληλα για τεχνική υποστήριξη διάσωσης  σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα και εκπαίδευσαν τους Ικαριώτες στη χρήση τους.

Και φυσικά τη διαμονή τους στην Ικαρία έληξε με μια μικρή τουριστική περιήγηση και καλό φαγητό.

ikariamag.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr