4 χρόνα ikariamag: Ένα παιδί της κρίσης βγάζει φτερά!

Ήταν 4 χρόνια πριν, όταν μία παρέα 5 φίλων σε ένα στέκι των Αθηνών, αποφάσισε, μετά από μία πρώτη διαδρομή αρκετών ετών στα ικαριακά νέα, να ανοίξει τα δικά της φτερά για μία διαφορετική προσέγγιση στην ικαριακή ενημέρωση και επικοινωνία.

Την 1 Μαρτίου 2010, το ikariamag.gr άνοιξε τα φτερά του και από εκεί και πέρα ό,τι έγινε, συνέβη με πολύ μεράκι, δουλειά και μια πτητική διάθεση υπέρβασης της περιρρέουσας αισθητικής και νοοτροπίας.

Το ikariamag είναι παιδί της «κρίσης». Δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε τα δύσκολα αυτά χρόνια που ζούμε. Αυτό δε μας εμπόδισε να κάνουμε πράγματα που ίσως και να συνέβησαν πρώτη φορά για το νησί, μαζί με τόσους πολλους ανθρώπους που θέλησαν να βρεθούν κοντά μας και να συμμετέχουν:

Portal: Ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνες, πρώτα θέματα, υλικό που διοχετεύτηκε στα μεγάλα μέσα παρουσιάζοντας τα καυτά ζητήματα της περιοχής μας. Δε μείναμε όμως εκεί. Επισημάναμε και τις δικές μας ελλείψεις και αστοχίες, παθογένειες και νοοτροπίες, υπογραμμίζοντας πολλές φορές ότι έχουμε οι ίδιοι ευθύνη για πολλά από τα «κακά» του τόπου μας. Παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ατζέντα. Για την ύλη μας και την προσέγγιση μας, ας μη μιλήσουμε εμείς. Ελπίζουμε η ποιότητα της πένας μας να έχει ξεκαθαρίσει τα χαρακτηριστικά μας. Πρωτοβουλίες για συγκέντρωση δικού σας φωτογραφικού υλικού μέσα από το παράθυρο της ημέρας, την Ικαρία του Χτες και το #ikariagram. Το portal μας επίσης περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για το νησί (στο πάνω οριζόντιο μενού), τον καιρό, τηλέφωνα, δρομολόγια, κ.ά.

Τις ελεύθερες πτήσεις (freeflights.gr), τη καθημερινή μας στήλη με κείμενα από, για και μα αφορμή την Ικαριά. Εκατοντάδες κείμενα για την ικαριακή επικαιρότητα, την ιστορία, το κάθε μέρα στο νησί, τις συνήθειες, τις μνήμες, τα καλοκαίρια μας, όσα αγαπάμε και όσα θέλουμε να δούμε. Αλλά και κείμενα για την επικαιρότητα στη χώρα μας και τον κόσμο. Εδώ και τέσσερα χρόνια, κάθε μέρα, ένα κείμενο από, για και με αφορμή την Ικαριά... ανεβαίνει στο διαδίκτυο!

Οι ελεύθερες πτήσεις έχουν οδηγήσει και σε 2 εκδόσεις ανθολόγια όπου πια τυπώσαμε τις αγαπημένες πτήσεις. Οι ελεύθερες πτήσεις 1 & ελεύθερες πτήσεις 2 παρουσιάστηκαν σε Αθήνα (2011 - 2013) και Ικαρία (2013) και είναι τα πρώτα βιβλία με αποκλειστικά διαδικτυακά κείμενα για την Ικαρία.

Γνωστοί δημοσιογράφοι, συγγραφείς και άνθρωποι του πνεύματους την Ικαρίας, έχουν γράψει ή έχουν παρουσιάσει τις ελεύθερες πτήσεις μας.

Το Ικαριακόν Παντοπωλείον! Παρουσιάζουμε τα αγαθά της ικαριακής γης σε όλο τον κόσμο. Η προβολή έχει τριπλή δράση: Το ikariamag όπου γνωρίζει τα προϊόντα μας μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Η επικοινωνία των εκδηλώσεων, όπου πάμπολες φορές με αφορμή τη δράση μας, έχουμε φιλοξενηθεί σε μέσα πανελλαδική εμβέλειας διαφημίζοντας την παραγωγή της Ικαρίας. Παράλληλα, στις ίδιες μας τις εκδηλώσεις, φέρνουμε κοντά τα προϊόντα μας στους ανθρώπους που θέλουν να τα γνωρίσουν και να τα δοκιμάσουν. Και τέλος, διαθέτουμε αυτά τα προϊόντα τόσο στις εκδηλώσεις μας όσο και online στο ikariastore.gr, το 1ο e-shop αποκλειστικά με ικαριακά προϊόντα.

Η Ικαριακή Αγορά στο ikariaki-agora.gr. Ένας εύχρηστος επαγγελματικός οδηγός για την Ικαρία αλλά και για Καριώτες της Αθήνας. Παρουσιάζουμε την επιχείρηση ή το κατάστημα σας, το επικοινωνούμε μέσα από τα δίκτυα μας και δίνουμε την ευκαιρία να μιλήσετε στον κόσμο κι εσείς για τις δράσεις σας. Στηρίζοντας την Ικαριακή Αγορά, στηρίζετε και το ikariamag να παραμείνει ζωντανό.

Το Artεις; Fest | Ημέρες Σύγχρονης Ικαριακής Δημιουργίας στην Αθήνα, όπου εδώ και 2 χρόνια προβάλει μία εναλλακτική δημιουργική προσέγγιση... από, για και με αφορμή την Ικαριά! Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται σε μία διαδραστική σχέση και εμπειρία με την ικαριακή δημιουργία μέσα από όλες τις μορφές τις τέχνης αλλά γνωρίζουν από κοντά και τα ικαριακά προϊόντα.

Εκδηλώσεις όπως το Terra Ikaria σε Αθήνα και Ικαρία με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου μας, και πολλές ακόμα πρωτοβουλίες - ευκαιρίες για να παρουσιάζουμε τις δράσεις, τα προϊόντα μας αλλά και να βρισκόμαστε και να γλεντάμε.

Και συνεχίζουμε. Και αυτό γιατί αλλάζουμε. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε. Θέλουμε πια να επικεντρωθούμε σε όσα πραγματικά μας ενδιαφέρουν και να εστιάσουμε στα θέματα εκείνα που «συνομιλούν» με τη δική μας δημιουργική προσέγγιση για την Ικαρία που αγαπάμε. Δε θελήσαμε ποτέ - και το δηλώναμε με κάθε ευκαιρία- να γίνουμε η Φωνή της Ικαρίας. Δε διεκδικούμε παρά μόνο το δικαίωμα μας να μιλάμε για την Ικαρία, έτσι όπως εμείς θέλουμε. Προσεκτικά και χωρίς πολλά πολλά.

Γι' αυτό και σας υποσχόμαστε πως ό,τι ακολουθήσει θα έχει όσα μας εμπνέουν: αγάπη για τη γλώσσα, καλαίσθητη παρουσία, ανοιχτούς ορίζοντες, αποστροφή του τοπικισμού και ανάγκη για πολυφωνία, μακριά από ικαριακά κλισέ.

Μη μας ευχηθείτε χρόνια πολλά γιατί σκοπός μας είναι να δοκιμάζουμε κάθε φορά και διαφορετικά πράγματα.

Ευχηθείτε μας Χρόνια Καλά... και φτερωτά!

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

ikariastore banner