Συγκοινωνίες για…κλάματα

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση παραμένουν τα λιμάνια του Αγίου Κηρύκου και των Φούρνων. Η λύση που προ καιρού αναμενόταν να δοθεί από τους αρμόδιους φορείς παραμένει στα λόγια, ενώ η πρόσφατη φήμη για πλοίο που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο προς τον παρόν δεν επιβεβαιώνεται.

Οι κάτοικοι
Οι αντιδράσεις σχετικά με την κατάσταση συνεχώς εντείνονται. Κάτοικοι της περιοχής Αγίου Κηρύκου συγκέντρωσαν υπογραφές και έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρωθυπουργού και σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, τονίζοντας τις επιπτώσεις που αυτή η κατάσταση έχει για την περιοχή, για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου και της Υγείας) και για τον ιαματικό τουρισμό.

Το ΚΚΕ
Παράλληλα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με το τι μέτρα έχουν ληφθεί ώστε:
· Να αποκατασταθεί άμεσα η σύνδεση του Αγ. Κήρυκου με τον Πειραιά αλλά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη, τακτική, σταθερή και μόνιμη σύνδεση των λιμανιών του Αγ. Κήρυκου και των Φούρνων με τον Πειραιά ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
· Να λυθούν τα προβλήματα στις αερομεταφορές.

Οι Δήμοι
Την ίδια στιγμή οι τρείς Δήμοι της Ικαρίας έχουν προβεί σε κινήσεις με επιστολές διαμαρτυρίας προς όλους τους αρμόδιους φορείς, προτάσσοντας τις εξής διεκδικήσεις:
· Απρόσκοπτη τακτική σύνδεση των νησιώ, χειμώνα – καλοκαίρι, με την Ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.
· Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων.
· Μείωση του υψηλού ναύλου επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων κατά 50%, χωρίς αυτό το κόστος να μετακυλιστεί στο κρατικό προϋπολογισμό.
· Στήριξη όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με εφαρμογή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους. (Συνταξιούχοι ΝΑΤ, φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ).
· Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλα τα νησιά όπου υπάρχει πρόβλημα, με ευθύνη του κράτους
· Δημιουργία Εθνικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
· Απρόσκοπτη καθημερινή αεροπορική σύνδεση με Αθηνά.
· Επαναφορά των αεροπορικών ναύλων (Στην γραμμή Ικαρία-Αθήνα) στης τιμές που ίσχυαν μέχρι τον 11 /2009
· Αποκατάσταση του Δημοσίου Χαρακτήρα των Αερομεταφορών

Οι ενέργειες:
Με βάση αυτό το σχεδιασμό και αυτό το πλαίσιο, o Δήμος Αγίου Κηρύκου κάλεσε όλους τους άλλους φορείς να οργανώσουν από κοινού συλλαλητήρια διαμαρτυρίας την Τετάρτη 3/3/2010 στον Άγιο Κηρυκο και στους Φούρνους.

Ειδικότερα, μετά την ομόφωνη απόφαση του στο δημοτικό συμβούλιο προχωράει στις ακόλουθες ενέργειες:
· Συντονισμός με το δήμο Φούρνων και τους δήμους Ευδήλου και Ραχών, σε κοινές ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των λιμανιών μας (Αγίου Κηρύκου- Φούρνων) και την άμεση αποκατάσταση της αξιοπιστίας της αεροπορικής σύνδεσης της Ικαρίας.
· Έκκληση της τοπικής κοινωνίας σε κινητοποίηση για το θέμα (Συγκέντρωση διαμαρτυρίας- κλείσιμο των υπηρεσιών των Δήμων –κλείσιμο των καταστημάτων, κ.λπ.) διεκδικώντας την βελτίωση των συγκοινωνιών με βάση όσα προτείναμε καθώς και την αναβάθμιση των μεταφορικών υποδομών του Δήμου μας.
· Παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας των δήμων στα συναρμόδια υπουργεία, Υπουργείο Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας , καθώς και στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων .


ikariamag

ikariastore banner