ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λειψοί & Καστελόριζο, παραδείγματα προς μίμηση

Φωτογραφίες:
1-3 ΛΕΙΨΟΙ: Στη φωτογραφία βλέπουμε την κατάσταση του λιμανιού αλλά και έναν ψαρά να σκουπίζει το μόλο αφού έχει τελειώσει το καθάρισμα των διχτύων του. Είναι ωραίο να είμαστε μερακλήδες, ο καθένας στο πόστο του.
4-5 ΙΚΑΡΙΑ: Τα παρτέρια είναι σπασμένα από πέρσι, λεφτά δεν υπάρχουν για να ξαναχτιστούν, ούτε για να απομακρύνει κάποιος τους σωρούς από πέτρες που έχουν αφήσει πίσω τους.
6 ΙΚΑΡΙΑ: Τα σκουπίδια άρχισαν να συσσωρεύονται στο πλάτωμα, πάνω από την παραλία του Τσουκαλά. Πρόκειται για μεγάλα αντικείμενα, συσκευές, έπιπλα, στρώματα κ.ά. που δεν χωρούν στους κάδους. Κανένας δε μερίμνησε για την απομάκρυνσή τους, η εναπόθεση συνεχίστηκε ώσπου, την προηγούμενη βδομάδα, κάηκαν. Ούτε για τα υπολείμματα προβλέπεται η αποκομιδή;

Για να δείτε τις φωτογραφίες σε πλήρη ανάλυση, πατήστε το μεγεθυντικό φακό.

Πρόσφατα κάναμε μια εκδρομή στους Λειψούς. Μας έκανε εντύπωση η τάξη και η καθαριότητα, ειδικά στη συγκεκριμένη εποχή που όλοι οι ΟΤΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και προσλήψεων. Αρχίσαμε λοιπόν να το ψάχνουμε.

Πέρσι το περιοδικό GEO (η ιταλική έκδοση) του αφιέρωσε 10 σελίδες με τίτλο «μαθήματα οικονομίας από ένα μικρό νησί στην καρδιά του Αιγαίου». Αυτή τη στιγμή η εικόνα που παρουσιάζουν οι Λειψοί είναι παραδειγματική. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες του δημάρχου Μπενέτου Σπύρου αλλά ΚΑΙ των κατοίκων.

O Σπύρου εκλέγεται για περισσότερο από δύο δεκαετίες κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Υποστηρίζει ότι δεν εγκαταλείπεις τη γη, τον πρωτογενή τομέα, αντιθέτως, αναβαθμίζεις το τουριστικό προϊόν συνεχίζοντας να καλλιεργείς και να παράγεις. «Θέλουμε να αποφύγουμε πιθανή εξάρτηση της οικονομίας μας από τη μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη και φυσικά δεν είμαστε εδώ για να φυλάμε τις βίλες των τουριστών», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Η αμπελουργία γνωρίζει ξανά άνθηση (αν βρείτε σε κάποια κάβα το κόκκινο λιαστό αγοράστέ το χωρίς δεύτερη σκέψη). Η εκπληκτική αύξηση του πληθυσμού της τάξεως του 40 %, 700 πλέον μόνιμοι κάτοικοι από 500 που ήταν πριν δέκα χρόνια, είναι μεγάλο κατόρθωμα.

Για την ώρα ο δήμος των Λειψών έχει μόνο δύο υπαλλήλους  γενικών καθηκόντων και καθόλου τεχνική υπηρεσία. Ο δήμαρχος λοιπόν είναι έτοιμος να περάσει σε αυτοδιαχείριση ώστε να βρει διέξοδο στην ακυβερνησία και στην παραλυσία που έχουν επιφέρει τα αρνητικά σημεία του Καλλικράτη και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Η ιδέα, και η τόλμη θα συμπληρώναμε, έχει ήδη ξεκινήσει από το Δήμο Μεγίστης, στο Καστελόριζο.

Εκεί ο δήμαρχος, αντιμέτωπος με τη θρασύτατη αδιαφορία της πολιτείας, άνοιξε το ταμείο  και προσέλαβε παράνομα 4 εργάτες καθαριότητας, σε μια προσπάθεια να μη μετατραπεί το νησί του σ’ έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Οι συγκεκριμένοι εργάτες αμείβονται με 700 € το μήνα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού στο ταμείο του υπάρχουν 800.000 €.

«Δεν ζηλεύουμε κανέναν, δεν θέλουμε να μοιάσουμε σε κανέναν, έχουμε το δικό μας όραμα», δηλώνει ο δήμαρχος και γίνεται πιστευτός από τους δημότες του γιατί ήδη έχει κατορθώσει πολλά.

Θέλει αρετή… αλλά και τόλμη η ελευθερία. Και κάποιοι χρειάζεται να πάρουμε μαθήματα…

ikariamag.gr|η Ικαρία… αλλιώς!

ikariastore banner