Ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Δημάρχου Ικαρίας στην Αθήνα

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο είχε ο δήμαρχος Ικαρίας Χ. Σταυρινάδης στις 9 του Σεπτέμβρη όπου (υποστηρίζεται ότι) δρομολογήθηκαν εξελίξεις για το ζήτημα της διάθεσης των απορριμμάτων, καθώς και για το ζήτημα της υπογραφής σύμβασης με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης η οποία επιμένει ότι δεν έχει οικονομικό συμφέρον να συλλέγει τα ανακυκλώσιμα υλικά από την Ικαρία.

Ελπίζουμε ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ο υφυπουργός και με την επεξεργασία-αλλαγές σε ορισμένους όρους της σύμβασης, να βοηθήσουν τουλάχιστον στο κομμάτι του να φεύγουν τα ανακυκλώσιμα από το νησί. Με την υπάρχουσα κατάσταση, εκτίμηση μας είναι ότι η ανακύκλωση στην Ικαρία πάει από το κακό στο χειρότερο. Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε οι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουμε δείξει καμία ευαισθησία,(εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) , δε συμμετέχουμε (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), δεν έχουν ασκηθεί πιέσεις προς τον δήμο για πιο γρήγορα βήματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και εξακολουθούμε  να περιμένουμε(;) ότι κάποιος άλλος θα έρθει και θα μας σώσει από τα σκουπίδια που εμείς δημιουργούμε στον τόπο μας! Έτσι όπως προχωράει η κατάσταση ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων  θα μετατραπεί σε Χ.Υ.Τ. Απορριμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε την προσφυγή των συλλόγων της περιοχής Πλαγιάς-Κοσοικιών στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Περιβαλλοντικής Μελέτης για τον ΧΥΤΑ.

 Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που συζητήθηκε στην ίδια συνάντηση ήταν η ανυπαρξία δημοτικής επιχείρησης ή δημοτικής ανώνυμης εταιρίας στην Ικαρία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία του Δήμου Ικαρίας να συμμετέχει σε εταιρικά σχήματα και να εκμεταλλεύεται την δημοτική περιουσία σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Σημειωτέον ότι εκ του νόμου είχε χορηγηθεί προθεσμία μέχρι την 31.12.2010 στις δημοτικές αρχές να προσαρμόσουν τις δημοτικές επιχειρήσεις στο νέο νόμο ή να ιδρύσουν ανώνυμες δημοτικές επιχειρήσεις για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, κάτι όμως που δεν έπραξαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, συρρικνώνοντας τις δυνατότητες του νέου δήμου.

Το ζήτημα υποβλήθηκε αρμοδίως στη νομική υπηρεσία του Υπουργείου και αναμένεται νομοθετική ρύθμιση», η οποία θα λύσει τα χέρια των αρμοδίων και του δήμου στο να δημιουργηθεί η επιχείρηση ή Εταιρία και να προχωρήσει (ελπίζουμε) απρόσκοπτα στην προς όφελος της Ικαρίας και των Ικαριωτών αξιοποίηση – εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας.

Διαβάστε την σχετική επιστολή του δήμου.

ikariamag

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner