Πάμε μια...βόλτα στο Καρκινάγρι, 4 μήνες μετά!

Οδοιπορικό του ikariamag: Βίντεο - Φωτογραφίες - Ρεπορτάζ

Από τη μια, οι αρμόδιοι εκκρεμεί να ανταποκριθούν στην άμεση (άμεση;) αποκατάσταση των πληγών  που άφησε πίσω της η θεομηνία του περασμένου Οκτωβρίου. Από την άλλη, εμείς μιλάμε συνεχώς για την «ανοιχτή πληγή» του νησιού και κυρίως της Νοτιοδυτικής Ικαρίας. Και από πίσω, το σκηνικό παραμένει απαράλλαχτο: Ρημαγμένα χωριά! Στην κυριολεξία. Χωρίς γραφικότητες και πολλά λόγια. Τον τελευταίο μήνα, 2 ακόμα ισχυρές νεροποντές δυσκόλεψαν την κατάσταση. Η τελευταία μάλιστα στις 3 Φεβρουαρίου αποκάλυψε ακόμα περισσότερα προβλήματα και επέτεινε τα ήδη υπάρχοντα. Ας πάμε λοιπόν μια βόλτα μέχρι το Καρκινάγρι, μέσα από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μόλις προχτές (Κυριακή 13/2) για να δούμε την κατάσταση που επικρατεί μετά και τις τελευταίες βροχές.

Δείτε στις φωτογραφίες:

28/1 Ο δρόμος ξανάκλεισε, τεράστιοι βράχοι πετιούνται στη μέση του οδικού δικτύου αποκλείοντας τα χωριά σε κάθε βροχή.

4/12
Δυτικό Καρκινάγρι: Το ρέμα έχει μπαζωθεί απ’ τις νεροποντές. Πλημυρίζει, διαλύει τις υποδομές και κατευθείνεται προς της Αλυκές αλλά και προς την πλατεία του χωριού.

Ανατολικό Καρκινάγρι: Αυτό που βλέπεται αριστερά είναι δρόμος! Επικύνδυνη έως και αδύνατη η πρόσβαση προς «Παναϊτσα», Καλού και Τραπάλου. Το σημείο αυτό αποτελεί πρόσβαση για πολλά σπίτια εντός του χωριού. Το ρέμα κατευθύνεται ελεύθερο προς το Πευκί.

13/02 Το κεντρικό ρέμα του Καρκιναγρίου πριν χρόνια, καθαρίστηκε, διανοίχθηκε και μπήκαν τοιχία. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και ως δρόμος όταν δεν έχει νερό. Η ροή όμως του χειμάρρου έσπασε το τσιμέντο δημιουργώντας πολλά επικίνδυνα σημεία.

Ο τόπος γέμισε κακοτοπιές και  βράχους, το χώμα από κάτω φάνηκε κατά τόπους ενώ η ροή του νερού "γλύφει" τα θεμέλια απο τις πλάγιες οχτές όπου πάνω τους βρίσκονται σπίτια.

Το νερό έχει σκάψει το τσιμέντο και πια ρέει κάτω απο αυτό ενώ τα τοιχία έχουν "λυγίζει" με τα υπερκείμενα κηπάκια, πέτρινα τοιχάκια να έχουν διαλυθεί.

Όλη αυτή η άμμος και το χώμα έχουν περάσει μέσα απο το χωριό. Και ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο, η αμμουδιά είχε υποχωρήσει λόγω νοτιά, μετά την τελευταία πλυμμήρα όπου κατέβασε και άλλο χώμα, επανήλθε. Και αν σε κάποιους το τοπίο φωντάζει όμορφο... στο βάθος δεξιά, στη Λειβάδα, έχει δημιουργθεί ένα οξύτατο πρόβλημα. Ας πλησιάσουμε...

Η Λειβάδα, το μικρό λιμανάκι του Καρκιναγρίου είναι άδεια! Γιατί; Η μπούκα της έχει φράξει από όλο αυτό το χώμα που κατέβηκε από τα βουνά και η ποσότητά του μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός ενώ οι βάρκες παραμένουν στη στεριά, 4 μήνες μετά την καταστροφή. Να θυμίσουμε ότι το Καρκινάγρι είναι ψαροχώρι...

Και αυτή η... ιδιότυπη "βόλτα" μας στο Καρκινάγρι συνεχίζεται. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλο το οδοιπορικό που καταλήγει στην πλατεία και τα μαγαζιά!
 

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook