Νοτιοδυτική Ικαρία, μια ανοιχτή πληγή

Τα χωριά του Πάπα ματώνουν σε κάθε βροχή. Φωτογραφίες από τις τελευταίες καταστροφές. Δημοσίευση μελέτης ολικής αποκατάστασης.

Έρμαια των καιρικών συνθηκών φαίνεται να είναι πια τα χωριά του Πάπα, καθώς σε κάθε νεροποντή, οι πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία του περασμένου Οκτώβρη, αιμορραγούν διαλύοντας ολοσχερώς την ήδη υποβαθμισμένη κοινωνική ζωή, τη δυνατότητα άσκησης κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, την επικοινωνία με το υπόλοιπο νησί αλλά και βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων με τις συνεχείς κατολισθήσεις.

Τα ρέματα εντός των χωριών παραμένουν μπαζωμένα με αποτέλεσμα μόλις πέσουν οι πρώτες ψιχάλες να μετατρέπονται σε επικίνδυνους χείμαρρους ανάμεσα στα σπίτια, τους δρόμους και τα χωράφια. Οι βράχοι κρέμονται γυμνοί πάνω από τους ήδη επικίνδυνους δρόμους, οι οποίοι σε ορισμένα σημεία είναι πια απροσπέλαστοι (Το Τραπάλου αποκλεισμένο και από τις δυο του πλευρές). Η Λειβάδα, το μικρό λιμανάκι του Καρκιναγρίου έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε λίμνη, οι βάρκες είναι στη στεριά και οι ψαράδες σπίτια τους να κοιτούν τη θάλασσα! Τα καταστήματα στο κέντρο του Καρκιναγρίου παραμένουν ρημαγμένα περιμένοντας τις υποσχέσεις-αποζημιώσεις μαζί με τους υπόλοιπους ιδιώτες που επλήγησαν από την καταστροφή! Τη ζοφερή κατάσταση συμπληρώνει η αποφορά –και η επικινδυνότητα- των λυμάτων που οσμούν και μολύνουν την περιοχή!

Έχετε διαβάσει μέσα από το ikariamag τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, τις αποφάσεις του δήμου και τις εξαγγελίες της πολιτείας. Πρόσφατα μάλιστα, Αντιπεριφεριάρχης και Βουλευτής Σάμου διαβεβαίωσαν ότι μέχρι πριν το καλοκαίρι, οι εργασίες αποκατάστασης θα έχουν ξεκινήσει. Πέρα όμως από την οργανωμένη αποκατάσταση της καταστροφής, όπως φαίνεται και από την κατάσταση που περιγράψαμε στην αρχή, υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. (Αν μπορούμε βεβαίως να χρησιμοποιούμε τη λέξη ΑΜΕΣΑ, 100 μέρες μετά την καταστροφή). Τα κλειστά ρέματα, η μπαζωμένη Λειβάδα (δείτε σχετική φωτογραφία απο κάτω - 29/01), τα λύματα και οι επικινδυνότητες σε σημεία των δρόμων, είναι προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν… χτες!

Υπάρχει λοιπόν η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων και η αποκατάσταση των καταστροφών. Υπάρχει και κάτι άλλο όμως, το οποίο πρέπει να μας απασχολεί και αυτό είναι τα έργα υποδομής, η αναγκαία αντιπλυμμηρική και αντιδιαβρωτική προστασία. Αν θέλουμε δηλαδή να μην πάνε πεταμένα τα όποια χρήματα (ελπίζουμε πως) θα δοθούν για την αποκατάσταση. Να φροντίσουμε με κάθε τρόπο να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές και στο μέλλον (Τα έργα υποδομής είναι ένας τρόπος, υπάρχουν και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα! )

Μια τέτοια εικόνα ήθελε να έχει ο Σύλλογος Ικαρίας "Κάβο Πάπας", προκειμένου να μπορέσει να εκτιμήσει τις ανάγκες των χωριών του και να οργανώσει ανάλογα τις προσπάθειες του. Ζήτησε λοιπόν από τον Καθηγητή Γεώργιο Ν. Μαλαχία να εκπονήσει μια μελέτη προϋπολογισμού για όλες τις εργασίες αποκατάστασης και υποδομής που χρειάζεται να γίνουν για να κλείσουν οι πληγές της θεομηνίας, για να αποφευχθούν οι μελλοντικές και για να αρχίσουν να παίρνουν τα χωριά του Πάπα «τα πάνω τους».

Η μελέτη αυτή που σήμερα δημοσιεύει το ikariamag, καταδεικνύει το κάθε έργο που πρέπει να γίνει, το περιγράφει και το κοστολογεί. Έτσι, για το κάθε χωριό ξεχωριστά χρειάζεται:

A. ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ:
- Ξεμπάζωμα του Αλιευτικού Καταφυγίου
- Επέκταση του ανωτέρω Αλιευτικού Καταφυγίου
- Αποκατάσταση του Κεντρικού Δρόμου
- Ξεμπάζωμα της Κεντρικής Πλατείας
- Κεντρικό ρέμα
- Δευτερεύον ρέμα
- Ρέμα ανατολικά
- Επισκευή του αποχετευτικού δικτύου
- Εγκατάσταση 2 compact κλειστών συγκροτημάτων Βιολογικού καθαρισμού
- Κατασκευή υπεδάφιου δικτύου διαθέσεως του καθαρού νερού
- Διάφορα Συμπληρωματικά Τεχνικά Έργα υποδομής

B. ΑΜΑΛΟΥ – ΠΕΖΙ – ΛΑΓΚΑΔΑ – ΚΑΛΑΜΟΣ
- Ρέμα Ανάντη φράγματος Πεζιού
- Αποκατάσταση του δρόμου Λαγκάδα – Πέζι
- Δρόμος Καρκιναγρίου – Κάλαμος
- Δρόμος Κάλαμος – Λαγκάδα
- Δρόμος Κάλαμου – Αμάλου
- Χωριό Αμάλου – Πλατεία και εσωτερικοί δρόμοι
- Αποκατάσταση ζημιών στα 3 ρέματα του χωριού Αμάλου
- Πέζι – Εσωτερικοί δρόμοι
- Κάλαμος – Εσωτερικοί δρόμοι
- Περιοχή Λαγκάδας
- Επισκευή φράγματος Λαγκάδας

Γ. ΤΡΑΠΑΛΟΥ
- Ρέμα Τραπάλου
- Αποκατάσταση ζημιών εσωτερικών δρόμων, παραλίας
- Επισκευή λιμενίσκου χωρίου Τραπάλου
- Δρόμος Καρκινάγρι – Τραπάλου
- Δρόμος Τραπάλου – Μαγγανίτη

Δ. ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ – ΑΜΑΛΟΥ – ΚΑΛΑΜΟΣ – ΤΡΑΠΑΛΟΥ

10 εκατομμύρια ευρώ εκτιμά λοιπόν η μελέτη πως χρειάζονται για μια ολική αποκατάσταση και ενίσχυση των βασικών υποδομών των χωριών του Πάπα. Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες και όποιο πλαίσιο και αν μας επιβάλλει η σημερινή οικονομική κατάσταση, είναι πρωτίστως χρήσιμο να έχουμε μια συνολική εικόνα των αναγκών προκειμένου να ιεραρχηθούν και να οργανωθούν καλύτερα οι προτεραιότητες των έργων.

Εκτός όπως από τις άμεσες ανάγκες, την αποκατάσταση και τα έργα υποδομής και αποφυγής παρόμοιων καταστροφών, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη: η Αισθητική! Να αποφευχθούν τα αισθητικά λάθη του παρελθόντος σε δημόσιους χώρους. "Λάθη" είπαμε; Συγγνώμη, εγκλήματα!

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη προϋπολογισμού:

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner

ikariaki-agora.gr