Οικολογικός Άνεμος στο Β.Αιγαίου: Θέσεις για Ικαρία και Φούρνους στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Περιφερειακό Συμβούλιο της 12/07/2011

Συζήτηση ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ της κατάστασης ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Α.Ε.Ν.Α.Λ. & LESVOS SHOP Α.Ε. και ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ << ΕΝΑ ΧΙΟΥ Α.Ε.>>.

«Δεν θέλουμε να ηττηθεί η ιδέα του ρόλου που μπορεί να παίξει η Περιφέρεια στην τοπική ανάπτυξη σε κανένα νησί μας. Τα τοπικά προϊόντα πρέπει να τα συνδέουμε με την τοπική ανάπτυξη, τον εναλλακτικό τουρισμό, την μεταστροφή από το καταστροφικό μοντέλο του μαζικού-παράκτιου-θερινού ξενοδοχειακού τουρισμού. Κλείνει το LESVOS SHOP της Λέσβου αλλά υπάρχει το πετυχημένο παράδειγμα του MASTICHA SHOP της Χίου. Υπάρχουν πετυχημένοι και μη συνεταιρισμοί και ιδιαίτερα συνεταιρισμοί γυναικών. Υπάρχει η Ένωση Συνεταιρισμών Σάμου που θα πρέπει να υποστηριχθεί. Υπάρχουν σε διάφορα νησιά και άλλα προϊόντα όπως το λάδι, το μέλι, τα αρωματικά φυτά κλπ που θέλουν προώθηση. Είναι σημαντικό να διδασκόμαστε από θετικά παραδείγματα. Πρέπει να γνωρίζουμε για παράδειγμα το σημαντικό ρόλο που παίζει το Δημοτικό λιοτρίβι στους Φούρνους όχι μόνο για το λάδι σήμερα και την τυποποίησή του αλλά και για τη μελλοντική τυποποίηση του τοπικού μελιού και της μοναδικής ρίγανης Φούρνων».

Περιφερειακό Συμβούλιο της 13/07/2011

- Υποστηρίξαμε  να επιταχυνθούν οι διαδικασίες να εκλεγεί Συμπαραστάτης του Πολίτη και να υλοποιηθεί το Συμβούλιο Διαβούλευσης της Περιφέρειας ως απαραίτητο όργανο για να είμαστε μαζί με τους Δημάρχους τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες της περιφέρειάς μας. Προτείναμε ο Περιφερειάρχης να ζητήσει από το υπουργείο για να λυθούν τα ζητήματα των οδοιπορικών της Επιτροπής Διαβούλευσης και να ενημερώσει το ΠΣ.

- Υποστηρίξαμε το αίτημα να μην απελευθερωθεί το επάγγελμα του ταξί στο Β. Αιγαίο.

- Για τη δακοκτονία ζητήσαμε να γίνει εισήγηση στο ΠΣ για το κόστος της δακοκτονίας σε σχέση με την αγορά και τοποθέτηση δακοπαγίδων. Εκτίμησή μας είναι ότι οι δακοπαγίδες είναι πολύ φθηνότερες, δεν ρίχνονται μεγάλες ποσότητες χημικών στο περιβάλλον και μπορούμε να προβάλουμε το λάδι του Β. Αιγαίου ως βιολογικό.

- Φέραμε μαζί με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» προ ημερήσιας διάταξης το θέμα των νοσοκομείων της Περιφέρειας. Αναφέραμε ότι στη διαβούλευση του υπουργείου υγείας υπάρχει περιθώριο κλινών  γιατί συνολικά με την πρόταση του υπουργείου σε όλη την Ελλάδα  αφαιρούνται 11.873 οργανικές κλίνες - αντί των 10.000 που απαιτούσε η τρόικα, επομένως είναι εφικτό να ζητήσουμε τη μη αφαίρεση κλινών από το νησιωτικό χώρο με το επιχείρημα της νησιωτικότητας. Το ΠΣ αποφάσισε να παρέμβει στη διαβούλευση του υπουργείου υγείας με το αίτημα να μην κλείσουν τα νοσοκομεία Ικαρίας και Λήμνου, να μη συρρικνωθούν οι κλίνες στα νοσοκομεία Σάμου, Χίου και Λέσβου, και να τοποθετηθούν γιατροί στα αγροτικά ιατρεία (όπως Φούρνων και Θύμαινας) με το επιχείρημα της νησιωτικότητας.

- Ψηφίσαμε την ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΑΨΗΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και προτείναμε να προστεθούν ως αντικείμενα συνεργασίας:

1. Θέματα νησιωτικότητας και μεταφορικού ισοδύναμου με στόχο τη διαμόρφωση ειδικού χρηματοδοτικού μέσου
2. Θέματα οργάνωσης της ακτοπλοίας για καθημερινή διασύνδεση μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας.

Επίσης, προτείναμε να δημιουργήσουμε ένα διμερές όργανο παρακολούθησης της συνεργασίας αποτελούμενο από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου και 2 άτομα από την Περιφέρεια. Αυτή η επιτροπή παρακολούθησης να δέχεται αιτήματα για έρευνα και να ανακοινώνει τα αποτελέσματα στο Περιφ. Συμβούλιο. Επίσης, να μπορεί να κάνει κοινές εκδηλώσεις δημοσιοποίησης του έργου του Παν/μίου στις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

- Ψηφίσαμε την ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ << ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΙΜΕΝΕΣ -
PREMARPOL>> ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2007 - 2013 που διεξάγει η πρώην Νομαρχία Σάμου και άρα περιλαμβάνει και τα λιμάνια της Ικαρίας.

- Ψηφίσαμε την ΕΓΚΡΙΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ που εισηγήθηκε η Εκπρόσωπος Τ.Ε. Κινήματος Πολιτών << Καταναλώνουμε ότι παράγουμε >> Κα Αψωκάρδου Βασιλική:

Προτάθηκαν από την εισήγηση εκδηλώσεις σε κάθε νησί. Αναφέραμε ότι το θέμα βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική του Οικολογικού Ανέμου για την τοπική παραγωγή-τοπική τυποποίηση τοπική ανάπτυξη. Αυτή η πρόταση προστιθέμενη αξία. Ενημερώσαμε ότι στην Ικαρία από Κίνηση Πολιτών Ραχών εδώ και 4 χρόνια ο Αγροτικός Αύγουστος όπου τοπικοί παραγωγοί πουλούν τα προϊόντα τους. Επισημάναμε την ανάγκη για απευθείας συναλλαγές μεταξύ τοπικών παραγωγών και καταναλωτών μέσω διαφόρων φορέων και συλλογικοτήτων πολιτών. Επισημάναμε επίσης την ανάγκη για Λαϊκές Αγορές σε κάθε νησί π.χ. Ικαρία. Προτείναμε να δούμε το θέμα γενικότερα και να συγκροτήσουμε Περιφερειακή πολιτική για την τοπική ανάπτυξη.

- Υποστηρίξαμε την ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ ΣΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ << ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ >> Α.Ε.

- Υποστηρίξαμε την εισήγηση <<ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ>> που εισηγήθηκε ο κ.. Ν. Κουλουλίας.

- Υποστηρίξαμε την ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΙΝΕ) ΤΗΣ ΓΣΕΕ που εισηγήθηκε ο  Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου και αφορά την  απασχόληση 77 ανέργων. Παράλληλα, ζητήσαμε οι αντιπεριφερειάρχες να μεριμνούν ώστε να καλύπτεται όλη η περιφέρεια γιατί υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα νησιά, όπως η Ικαρία. Στην περίπτωση της Ικαρίας και των Φούρνων δεν κινήθηκε η διαδικασία να βρεθεί ενδιάμεσος φορέας μέσα σε 5 ημέρες που το έμαθαν και κινήθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Χίου και Λέσβου και οι αντίστοιχοι δήμοι. Η Ικαρία που έχει πραγματικές ανάγκες για κοινωνική εργασία έμεινε εκτός της κατανομής ανέργων.

Τελικά, ενημερωθήκαμε ότι το πρόγραμμα πήρε παράταση μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε οι φορείς της Ικαρίας και των Φούρνων θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν αν θέλουν να υποβάλουν προτάσεις για απασχόληση ανέργων. Η Περιφέρεια θα εμπλακεί ως ενδιάμεσος φορέας μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Παπαθεοφάνους.

Διαβάστε τη γενική ανακοίνωση για τις θέσεις του Συνδυασμού στα τελευταία Περιφερειακά Συμβούλια:

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner