Η Ικαρία 2 χρόνια μετά τις καταστροφές

Το ikariamag ανοίγει ξανά τον Φάκελο της κατάστασης στην Ικαρία, 2 χρόνια μετά τη βιβλική νεροποντή.

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική νεροποντή της 18ης Οκτωβρίου 2010, ελάχιστα είναι αυτά που έχουν γίνει όπως ομολογεί και ο Δήμαρχος Ικαρίας Χρ. Σταυρινάδης. Οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια και οι κάτοικοι των χωριών Καρκινάγρι, Αμάλου, Κάλαμος και Τραπάλου υποδέχονται έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Μπορεί να ξεμπαζώθηκε το κεντρικό ρέμα και το αλιευτικό καταφύγιο του Καρκιναγρίου, ωστόσο οι λοιπές υποδομές παραμένουν ξεχαρβαλωμένες, τα γεφύρια εκκρεμούν, οι αποζημιώσεις των επαγγελματιών θα δοθούν αυτές τις μέρες (!!!) και το Καρκινάγρι παραμένει ακόμη χωρίς αποχετευτικό δίκτυο.

Αποζημιώσεις
Σύμφωνα με την προπέρσινη ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Ικαρία δικαιούνταν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν βάσει του νόμου και ενώ τότε οι διαδικασίες αυτοψίας ολοκληρώθηκαν άμεσα, μέχρι σήμερα οι επαγγελματίες ακόμη περιμένουν. Πρότινως ενημερώθηκαν ότι αυτές τις μέρες θα πληρωθούν...

Εγνατία Οδός
Ενώ μέχρι πέρσι πιστεύαμε ότι το μόνο ζήτημα που βρίσκεται σε καλό δρόμο είναι η υπόθεση της Εγνατίας Οδού, σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. «Δυστυχώς, επειδή τα χρήματα για τα έργα της Εγνατίας Οδού είναι από εθνικούς πόρους, δίνονται με το σταγoνόμετρο με αποτέλεσμα όσα μέχρι πέρσι λέγαμε ότι θα προχωρήσουν άμεσα, σήμερα να προχωράνε με ρυθμούς χελώνας» λεει ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Σταυρινάδης στο ikariamag. Ο δρόμος Στελί-Φραντάτο-Ράχες ακόμη εκκρεμεί, ενώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο οι αποκαστάσεις που έχουν γίνει αφορούν κάποια μεμονομένα σημεία που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Δρόμος Κάλαμος – Νας
Το έργο «Δρόμος Κάλαμος-Νας» ακόμη να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καθώς τα γραφειοκρατικά θέματα με τον προηγούμενο εργολάβο του έργου και τα χρωστούμενα σε αυτόν ακόμη να κλείσουν. «Πριν να διευθετηθούν θέματα που αφορούν τον εργολάβο που αποχώρησε από το έργο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς και εμείς δεν τα περιμέναμε έτσι τα πράγματα, αλλιώς τα φανταζόμασταν» περιγράφει με  ο κ. Σταυρινάδης.

Σημειώνουμε ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Γιακαλής σε περσινή επίσκεψη του στα χωριά μας, διαπίστωσε αυτοπροσώπως την κακή κατάσταση του δρόμου και έδειξε… πραγματικό ενδιαφέρον (!). Παρόλ’ αυτά η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά.

Τα ρέματα
Τελικά, λίγο πριν το καλοκαίρι ο εργολάβος Βασίλης Καρούτσος ξεμπάζωσε το κεντρικό ρέμα του Καρκιναγρίου που εξάρχης ήταν ο μεγάλος βραχνάς των κατοίκων του χωριού.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος απαίτησε από τον Δήμο Ικαρίας το ελάχιστον δυνατό ποσό για την εργασία του (περίπου 12.000 ευρώ) σε αντίθεση με την εταιρεία του υδροηλεκτρικού που για το ξεμπάζωμα των ρεμάτων ζητούσε κάποια εκατ. ευρώ!

Το αλιευτικό καταφύγιο
Προσωρινά σε λειτουργία βρίσκεται το αλιευτικό καταφύγιο Καρκιναγρίου που ο Δήμος και οι Ψαράδες του χωριού αναγκάστηκαν να το ξεμπαζώσουν τουλάχιστον 3 φορές καθώς η άμμος παρασυρόταν από τα ρεύματα της θάλασσας ξάνα μέσα. Το ευχάριστο είναι ότι τοποθετήθηκαν έξω από τη λειβάδα ογκόλιθοι που εμποδίζουν την εισχώρηση της άμμου στο εσωτερικό. Οι επαγγελματίες ψαράδες είναι πάντως επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει ο ερχόμενος χειμώνας.

Συλλογικές προσπάθειες
Δίχως αμφιβολία η καταστροφική νεροποντή της 18ης Οκτωβρίου 2010 ένωσε -όπως πάντα σε περιόδος κρίσης- τους Ικαριώτες που μέσα από Συλλόγους και ομαδικές προσπάθειες, κατάφεραν να συμβάλλουν επικοδομητικά στον τόπο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ»
Με σκοπό να εξευρεθούν χρήματα για την εκτέλεση έργων αποκατάστασης, ο Σύλλογος «Κάβο Πάπας» οργάνωσε πέρσι τον Ιούνιο πανηγύρι στην Πετρούπολη στην Αθήνα τα οποία διέθεσε για την αναστήλωση κατεστραμένου πέτρινου τοιχίου στην  πλατεία του Καρκιναγρίου.
Παράλληλα, ο Σύλλογος «Κάβο Πάπας» διοργανώνοντας με επιτυχία και πέρσι και εφέτος το πανηγύρι της Λαγκάδας, καλλώπισε τον χώρο εκεί (ξεμπάζωμα πλατείας, ανακατασκευή κατεστραμένου τοιχίου, κατασκευή πέτρινων τραπεζιών, κ.λπ) και συνεχίζει τις προσπάθειες με απώτερο σκοπό κάποια στιγμή ο ιστορικός χώρος της Λαγκάδας να είναι ένας περιποιημένος τόπος.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ
Ο Αλιευτικός Σύλλογος Καρκιναγρίου διέθεσε επίσης τα έσοδα από το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής τόσο το 2011 όσο και το 2012 σε έργα αποκατάστασης των ζημιών που υπέστει το αλιευτικό καταφύγιο του Κακριναγρίου. Δυστυχώς, λόγω απουσίας έργων πρόληψης, χρειάστηκε αρκετές φορές να ξεμπαζωθεί το αλιευτικό καταφύγιο. 

ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Μια σημαντική – ίσως η σημαντικότερη προσπάθεια – συγκέντρωσης χρημάτων για την εκτέλεση έργων αποκατάστασης γίνεται εδώ και περίπου ένα χρόνο από την Πανικαριακή Αδελφότητα της Αμερικής.
Ειδικότερα, η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής ξεκίνησε έρανο στα μέλη της για να προωθήσει τα χρήματα σε έργα για το νησί ενώ το Πανικαριακό Ίδρυμα Αμερικής  από την πλευρά του, δεσμέυτηκε να διαθέσει το ίδιο ποσό που θα συγκεντρωθεί από τον έρανο, διπλασιάζοντας έτσι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν (μέχρι το ποσό των 50.000 δολαρίων).
Για την οργάνωση και επιμέλεια όλων των παραπάνω έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχει μέλος του Συλλόγου «Κάβο Πάπα» όπως και η συμπατριώτισσα μας Ελευθερία Πλατή που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες επιτυχίας του σχεδίου.
Στην πανικάρια συνάντηση όλων των Συλλόγων της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε αρχές Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν -αντί να αξιοποιηθούν για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στο Καρκινάγρι όπως είχε αρχικά αποφασιστεί- να χρησιμοποιηθούν για την μελέτη και κατασκευή γεφυριού στον Κάσκο ποταμό που καταλήγει στην πλατεία του χωριού, καθώς το έργο αυτό κρίνεται περισσότερο επείγον και σημαντικό στην παρούσα φάση.

Δύο χρόνια μετά δεν έχουν γίνει και πολλά. Ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Τελικά, οι συλλογικές προσπάθειες προσφέρουν στον τόπο μας περισσότερα απ’ όλους τους κρατικούς φορείς μαζί οι οποίοι είναι κενοί από χρήματα (όπως προβάλλεται τελευταίως) αλλά και από πράξεις. Οι άνθρωποι που κρατούν ζωντανά τα χωριά μας κουράστηκαν ν’ ακούν τα ίδια και τα  ίδια αλλά προπάντων δεν έχουν ανάγκη από ηττοπάθειες.

Το ikariamag.gr από την πρώτη ημέρα έδωσε σε όλο τον κόσμο την εικόνα και την έκταση των καταστροφών ενώ πολλές φορές στη συνέχεια επανήλθαμε στο θέμα με δικές μας έρευνες και εκτενή ρεπορτάζ. Δείτε τι γράφουμε οι ίδιοι – πέρα από ανακοινώσεις και δελτία τύπου- για το θέμα, τα τελευταία 2 χρόνια, εδώ.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

ikariastore banner