ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΙΚΑΡΙΑ: Το στοίχημα του εναλλακτικού τουρισμού

Κατάγομαι από το νησί μας, και παρόλο που έχω μεγαλώσει στην Αθήνα, έχω ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής μου στην Ικαρία. Από τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων, μέχρι και σήμερα,  που ο ίδιος έχω μάθει την 6χρονη κόρη μου να αγαπά κάθε γωνιά της Ικαριάς. Με ενοχλεί, λοιπόν, αφάνταστα να βλέπω την κατάσταση στις παραλίες να γίνεται χρόνο με το χρόνο χειρότερη, όπως με ενοχλεί και το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή με εμποδίζει να χαρώ τις παραλίες του νησιού μας με το παιδί μου, όπως μας αξίζει, ως δημότες Ικαρίας.

Είμαι άνθρωπος της φύσης και η πολυετής εμπειρία μου στο χώρο της ορειβασίας και της αναρρίχησης, αλλά και η αγάπη μου για το άθλημα αυτό, αλλά και τον τόπο μας, με ώθησαν να ξεκινήσω μια προσπάθεια ανάδειξης του εναλλακτικού τουρισμού στο νησί μας. Έτσι, σε συνεργασία με το Δήμο, το 2012 ξεκινήσαμε τη δημιουργία αναρριχητικών πάρκων, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο που παρουσιάζει το νησί σε φυσικούς γρανιτένιους σχηματισμούς. Με συντονισμένη δράση ολοκληρώσαμε το έργο και σήμερα βρίσκομαι στη διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου-οδηγού  που σκοπό έχει να προσελκύσει στοχευμένο κοινό στο νησί μας, αλλά και άλλων δράσεων προβολής της Ικαρίας (βλ. Καλωσορίζοντας το Bouldering Ikaria).

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μια ευκαιρία για το νησί να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της φυσικής του ομορφιάς και να προσελκύσει επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό όλο το χρόνο. Φυσιολάτρες  επισκέπτες  που θα σέβονται τη φύση που τους προσφέρει απλόχερα ένα παράδεισο δραστηριοτήτων. Επισκέπτες που γνωρίζουν από πριν το λόγο για τον οποίο βρίσκονται εδώ, συνήθως ταξιδεύουν οικογενειακά ή με γκρουπ και έχουν αναπτύξει πολιτισμό και κουλτούρα που είναι σε κόντρα με την υποκουλτούρα των λεγόμενων ψευτοεπαναστατών γκρούβαλων. Επισκέπτες που έρχονται για να «σκαρφαλώσουν υπεύθυνα», γνωρίζοντας  τον πλούτο της Ικαριακής φύσης, τις προστατευόμενες περιοχές και σημεία που θα ήθελαν να επισκεφθούν και να θαυμάσουν. Επισκέπτες που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία μας με το σωστό τρόπο: κλείνοντας εγκαίρως το κατάλυμά τους, γευματίζοντας σε μια ταβέρνα με το πικές γεύσεις, αγοράζοντας ντόπια  προϊόντα  για να πάνε στην πατρίδα τους,  και κυρίως, έχοντας προγραμματίσει φεύγοντας την επόμενη επίσκεψή τους στο νησί.

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μια  τεράστια πηγή πλούτου για το νησί μας. Στοχεύοντας σωστά σε αυτόν, αλλά και  με τις σωστές ενέργειες  από όλους τους παράγοντες  -εμμένοντας με δραστικά μέτρα κάθετοι ενάντια στην ελεύθερη κατασκήνωση-  μπορούμε να αλλάξουμε δραματικά το σκηνικό της σημερινής  πραγματικότητας.  Άλλωστε, δίνοντας όλη μας την ενέργεια  στο να αναπτύξουμε κάτι νέο, όμορφο και δημιουργικό στον τόπο μας, δεν μπορεί παρά να μην αφήσει πια χώρο για κάτι άσχημο και παράταιρο που θα αναγκαστεί να αποσυρθεί και από μόνο του σε βάθος  χρόνου…Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε!

Προσωπικό μου μέλημα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να φέρω εις πέρας το εγχείρημά μου, είναι πάντοτε να αναδείξω  πλευρές του νησιού μας που δεν έχουν φανεί, να αναδείξω  με ό,τι μέσο διαθέτω,  μια Ικαρία που θα ήθελα στο μέλλον η κόρη μου να κληρονομήσει.

Ευχαριστώ  για τη φιλοξενία κ συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθεια.

Βαγγέλης Καστανιάς

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr